De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 9 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Wall Street in
greep van angst

   
 

AMSTERDAM - Ook deze week staat Wall Street in het teken van de angst voor het uitblijven van een economisch herstel, aldus Michael Toorop van Prudential Bache Securities in Amsterdam.

De groei in de service-industrie is het laagste dit jaar en het herstel dat zich tot nu getoond heeft, ging gepaard met weinig nieuwe banen. Het gebrek aan consumentenvertrouwen gecombineerd met de angst voor een gewapend conflict met Irak en de eerste verjaardag van de terroristische aanslagen van 11 september maken dat de koersen onder druk staan.

September is historisch gezien toch al niet een van de beste maanden voor de beurs. Omdat het de laatste maand van het derde kwartaal is, kunnen we weer de nodige winstwaarschuwingen verwachten. Alleen al de angst voor deze traditie, houdt beleggers aan de zijlijn.

Nu overal de aanslagen in New York en Washington worden herdacht, wordt ook stilgestaan bij de impact op de (Amerikaanse) economie. Volgens sommige analisten hebben de aanslagen uiteindelijk een positieve uitwerking op de economie gehad. De Amerikaanse economie bevond zich al enkele maanden in een recessie, maar wordt geholpen door de extra verlaagde rente en de extra verhoogde overheidsuitgaven.

Waar de meeste analisten zich in hebben vergist is het dieptepunt. Even leek het erop dat september vorig jaar ook het dieptepunt zou vormen, echter deze kwam bijna twee maanden geleden. Of dat dieptepunt inderdaad het laagste punt was, zal worden beoordeeld aan de hand van de winstwaarschuwingen, de macro-economische cijfers en de derde-kwartaalwinstcijfers volgende maand.

Woensdag zal Wall Street pas om 17.00 uur Nederlandse tijd opengaan in verband met de herdenkingen.

Deze week publiceert de Federal Reserve het zogenaamde beige boek. Dit rapport geeft een goed verslag van de economische ontwikkeling in de verschillende districten waarin de Fed de Verenigde Staten heeft verdeeld.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 9 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.