De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 9 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Ziekenhuis onduidelijk:
Patiënt ís niet dood

   
 

AMSTERDAM - De Isala Klinieken in Zwolle zijn in grote verlegenheid gebracht doordat familie van de 50-jarige Rob S. na uitlatingen van het ziekenhuispersoneel begreep dat hij dood was. Ten onrechte, bleek later, want de man leefde nog.

De man, machinist bij de NS, werd binnengebracht nadat hij door een hersenbloeding was getroffen. Eenmaal in het ziekenhuis kreeg hij een tweede infarct. Nadat de patiënt door de artsen hersendood zou zijn verklaard, werd de familie gevraagd om toestemming voor de donatie van organen. Vervolgens werd Rob S. naar een andere locatie gebracht.

De familie ging ervan uit dat de Zwollenaar naar de andere vestiging werd overgebracht in verband met de orgaandonatie. Ook enkele NS-collega's die in het ziekenhuis waren, waren ervan overtuigd dat Rob S. was overleden.

Eenmaal thuis kreeg de familie echter een telefoontje vanuit de Isala Klinieken met de vraag terug te komen. Daar kregen ze tot hun verbijstering te horen dat S. nog altijd in leven was. Hij was in een diepe coma geraakt, maar was daar inmiddels weer uit ontwaakt.

Rob S. is een bekend gezicht bij de NS in Zwolle. Zo speelde hij met een blaasinstrument mee in de spoorwegkapel.

De familie zelf is compleet overstuur en wil niet reageren. Een collega van S. weet te vertellen dat het ziekenhuispersoneel de indruk had gewekt dat de Zwollenaar zou zijn overleden. "Ik ben er zelf niet bij geweest, maar van collega's hoorde ik dat degenen die bij Rob in het ziekenhuis waren en ook zijn familie er rotsvast van overtuigd waren dat hij zou zijn overleden. Een onbegrijpelijke blunder van het ziekenhuis."

Woordvoerder K.D. Bruintjes van de Isala Klinieken bestrijdt dat het personeel Rob S. ronduit dood zou hebben verklaard, maar geeft toe dat er vermoedelijk fouten zijn gemaakt. "Er is gevraagd naar de organen van de patiënt. We hebben een protocol waarin is geregeld hoe dit dient te gebeuren. Het gevoelige punt is dat vermoedelijk in een te vroeg stadium om toestemming voor donatie is gevraagd. Daarop hebben de aanwezigen waarschijnlijk geconcludeerd dat de patiënt moest zijn overleden."

"Maar hij is vanwege ruimtegebrek naar elders gebracht en niet omdat er al een begin met de verwijdering van de organen zou worden gemaakt."

De Isala Klinieken hebben een onderzoek aangekondigd.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 9 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.