De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 9 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Voetbal in Almere
stil door schimmel

   
 

door Frank Roos ALMERE - Duizenden voetballers in Almere zijn het slachtoffer geworden van een raadselachtige aantasting van bijna alle sportvelden in de stad. De toplaag van de grasvelden laat plotseling overal los, waardoor spelen bijna onmogelijk is en de kans op blessures levensgroot wordt.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 19kb)
Jeroen van der Horst, verantwoordelijk voor de sportvelden in de gemeente Almere, laat de aangetaste wortels zien van een van de velden in zijn gemeente. (Foto: Friedlander)
Het mysterie werd vorige week ontdekt op sportpark De Marken, waar een team van SV Almere een oefenwedstrijd speelde. De zeven velden zijn eigendom van de gemeente en werden vrijdag aan een eerste inspectie onderworpen.

Voorzover de KNVB bekend is, heeft het verschijnsel zich behalve in Almere alleen in Den Haag voorgedaan. Een officiële melding heeft de voetbalbond daarvan nog niet. "Hoeveel wedstrijden om deze reden zijn afgelast, horen wij pas op maandag", zegt Joris Gieske namens de bond.

Bij SV Almere is Peter Sluijters bezorgd: "Wij houden er serieus rekening mee dat tientallen velden in de stad langdurig niet bespeeld kunnen worden. Het euvel is bij zeker 40 velden waargenomen."

Over de aard van de aantasting wordt voorlopig alleen maar gespeculeerd. Mogelijk gaat het om een schimmel die de wortels van het gras heeft aangetast.

Anderen houden het wisselende weer van de afgelopen weken verantwoordelijk. De snelle overgangen tussen warm en vochtig weer heeft er wellicht voor gezorgd dat de jonge wortels niet konden aarden.

De amateursectie van de KNVB vermoedt dat wortelrot de oorzaak is. "Bij droog weer kan vers gras goed doorgroeien. De hevige regen deze zomer heeft dat belemmerd. Wat in Almere aan de hand is, lijkt sterk op het beeld in Den Haag", aldus Gieske.

Sluijters van SV Almere zegt dat zijn club door het uitvallen van alle wedstrijden ernstig is gedupeerd. "We missen hierdoor over een heel weekeinde inkomsten van de kantine. Wij hopen dat de gemeente ons daarvoor schadeloos stelt, zeker als het allemaal nog langer gaat duren."

Wethouder Frits Huis (Sportzaken) heeft de situatie zelf in ogenschouw genomen. Hij heeft een aantal experts ingeschakeld die vanmorgen in het stadhuis komen overleggen wat hen te doen staat. Monsters van het voetbalgras worden op korte termijn in een laboratorium in Lelystad bestudeerd.

Inmiddels heeft Huis dit weekeinde alle voetbalwedstrijden in Almere laten stilleggen. "Ik wil geen risico nemen. Een blessure is snel gebeurd. Hopelijk kan komend weekeinde op een aantal velden weer gespeeld worden."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 9 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.