De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 7 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Superstunt van volleybalsters

door Mascha de Jong

   
 

RIESA - En de ovatie bleef uit. Een mooier compliment was niet denkbaar voor de Nederlandse volleybalsters. Uitgerekend tijdens het WK-duel tegen toernooiorganisator Duitsland schudde het team van bondscoach Angelo Frigoni alle twijfels en spanningen van zich af. In een kolkende hal, volledig gekant tegen Oranje, maakten de volleybalsters op overtuigende wijze korte metten met het gatland: 3-1 (18-25 28-26 25-17 25-23).

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 23kb)
De volleybalsters van Oranje, met Francien Huurman (m) als stralend middelpunt, gaan volledig uit hun dak. (Foto: ANP)
Om vervolgens duizenden omwonenden van het Oost-Duitse Riesa compleet versteld achter te laten. "Hier krijg je vleugels van", aldus de glunderende topscoorster Elles Leferink.De ontlading na het laatste succesvolle blok van Irina Donets was buitengewoon intens. Dolgedraaid, gillend sprongen ze door de zaal. Kussend, na een paar minuten hijgend van het ademtekort. Alsof de wereldtitel binnengehaald was. Kwam omdat er een stortbak ellende van iedereen afviel. Riëtte Fledderus: "Naar dit gevoel zijn we de eerste week van hetWK voortdurend op zoek geweest. Met vlagen kregen we het wel eens te pakken, maar we konden het niet vasthouden. Dat was frustrerend. En dan ineens lukt het wel."

Hoewel er dit weekeinde nog twee duels in de tweede ronde moeten worden gespeeld tegen respectievelijk de Verenigde Staten en Brazilië, heeft Oranje zich met de winst op de Duitse vrouwen een goede uitgangspositie voor de kwartfinales verschaft. Van de drie groepen met vier teams gaan namelijk ook de beste twee nummers drie door. Voor die bescheiden doelstelling is minimaal één overwinning van de drie wedstrijden noodzakelijk. Die heeft het Nederlands team nu binnen. Het probleem voor Oranje in het cruciale duel tegen de ploeg van de Zuid-Koreaanse bondscoach Hee Wan Lee was in eerste instantie niet zozeer het vijandelijk team aan de andere kant van het net, als wel de bomvolle hal schreeuwende enthousiastelingen. Vooral in het begin had Oranje last van de heksenketel. Communiceren was bijna niet mogelijk. Elles Leferink: "Maar we zagen ze zo verschrikkelijk veel fouten maken, dat ik dacht: hoe willen die Duitsers zo deze wedstrijd winnen? Op dat moment was het een hele rommelige pot."

Angelo Frigoni lastte een time-out in. De oefenmeester predikte rust. Francien Huurman: "Hij hamerde op het punt voor punt spelen. Ons niet laten opjagen door de Duitsers. Maak gebruik van hun fouten." Daarnaast wijzigde de bondscoach zijn team op enkele posities. Passer-loper Manon Flier, die het WK niet meer in actie komt vanwege een enkelblessure, werd ditmaal bijzonder succesvol vervangen door Maureen Staal. De 21-jarige speelster van Vanilla VC/Weert frustreerde de Duitsers veelvuldig met haar aanvallen. Ook de wissel Kim Staelens voor Riëtte Fledderus als spelverdeelster pakte perfect uit.

Fledderus, die uiteindelijk de meeste tijd van de wedstrijd langs de kant stond: "Bij veel andere teams heb je maar een paar dragende spelers. Wij zijn met z'n allen van belang voor het team. Ieder heeft zijn taak. Als het loopt, komt dat heel duidelijk naar voren. Kim staat vandaag echt als een volwaardige spelverdeelster in het veld. Prachtig."

Hoewel de eerste set nog aan gehaastheid verloren ging, kantelde de wedstrijd al snel. Aanvoerster Ingrid Visser: "We waren er vooraf van overtuigd dat we deze wedstrijd gingen winnen. We moesten alleen even wennen aan de drukte en dan gewoon ons eigen spelletje doordrukken."

De uiteindelijke nekslag voor de Duitsers volgde aan het einde van de tweede set. Hoewel zij maar liefst drie setpunten kregen, was het uiteindelijk Oranje dat bij de eerste de beste mogelijkheid de stand in sets gelijk trok. Met keihard werken werd het geluk vanzelf afgedwongen. Het succes stapelde zich op aan Nederlandse zijde. De Duitse vrouwen hadden geen enkel antwoord. Sterker, ze verloren compleet de greep over hun eigen spel. Waardoor er uiteindelijk voor het Duitse publiek helemaal niets meer te juichen overbleef. De wedstrijden tegen de Verenigde Staten en Brazilië, die dit weekeinde nog worden gespeeld in het kader van de tweede ronde, komen nu in een heel ander perspectief te staan.

Ingrid Visser vooraf: "Zoveel mogelijk sets bij elkaar sprokkelen en wie weet halen we de kwartfinales." Hoe anders het geluid achteraf van Riëtte Fledderus: "Nu het eindelijk als een trein loopt, wordt de rest van de wedstrijden een stuk leuker. Vooral het duel tegen Brazilië. Ze hebben met 3-0 klop gekregen van de Verenigde Staten. Daar hoeven wij dan toch niet voor te vrezen? We gaan gewoon weer voor een overwinning. Met Amerika ligt het even anders. Die zijn echt een klasse apart. Maar een paar setjes zitten er met onze huidige vorm echt wel in."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 7 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.