De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 7 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Oranje klaar
voor échte werk

   
 

EINDHOVEN - Na een dramatisch jaar met louter vriendschappelijk voetbal treedt Oranje vanavond eindelijk weer eens in het strijdperk voor het 'echie'. In september 2001 liet het Nederlands elftal zich in Dublin uitschakelen door Ierland voor het WK voetbal. Tegen Wit-Rusland in Eindhoven begint Oranje de EK-kwalificatiereeks om in 2004 in Portugal te mogen aantreden. Tijd om wat rekeningen te vereffenen en ook krediet op te bouwen bij de voetbalfan, die in de discussies afgelopen jaar zich toch vaak keerde tegen de heren internationals.

Als de voortekenen niet bedriegen, zit het wel goed. De spelers voelen zich verplicht na de afgang en wanprestatie in de WK-kwalificatie. Dick Advocaat en Wim van Hanegem stralen als opvolgers van Louis van Gaal vertrouwen en rust uit en geven de spelers ruimte binnen bepaalde verantwoordelijkheden. De verhuizing van het bos in Hoenderloo naar de polderbadplaats Noordwijk laat zien dat de bondscoaches gevoel hebben voor wat er rond en in het nationale team speelt.

Verder houdt het duo gewoon vast aan het werk van bondscoach: het selecteren van de beste Nederlandse voetballers en daarvan het beste Nederlands elftal maken. Heel simpel. Voor de vriendschappelijke wedstrijden hebben ze niet anders gedaan. Hoewel Oranje tegen achtereenvolgens Engeland, Spanje, Amerika en Noorwegen ongeslagen heeft geoefend - alleen de Britten hielden Nederland op een gelijkspel - geven die resultaten en het predikaat 'kampioen vriendschappelijk voetbal' geen enkele garantie voor de start tegen Wit-Rusland.

"Weet ik, en daarom hebben we goed ons huiswerk gedaan", aldus Advocaat, die de Wit-Russen een aantal malen liet bekijken. "In het trainingskamp heb ik ook nog een videootje van ze laten zien." Wat het meeste opvalt is de strakke organisatie van de ploeg. Ze gooien de boel achterin dicht en proberen via de counter gevaarlijk te worden. "Het lijkt in veel op het spelletje van Noorwegen; alleen geven de Wit-Russen nog minder ruimte weg." Wat Advocaat verder opviel is dat ze voorin een bijzonder rendement scoren. "Ze spelen met één spits, maar als je de beelden bekijkt, zie je vaak dat iedere kans een doelpunt is."

Toch moet Oranje vooral naar zichzelf kijken. Op de vleugels ligt wat ruimte, waardoor Andy van der Meyde z'n derde achtereenvolgende interland gaat spelen als rechtsbuiten. Op links staat Edgar Davids geposteerd. Hij heeft een vrije rol. De bedoeling is dat Patrick Kluivert veelvuldig bij Ruud van Nistelrooy aansluit om van daaruit gevaarlijk te worden.

De defensieve organisatie komt uiteraard voor rekening van aanvoerder Frank de Boer. Hij begint aan z'n zevende en waarschijnlijk laatste grote internationale campagne. "Niemand hoeft bang te zijn, dat ik volgevreten ben. Weliswaar heb ik in het clubvoetbal alles gewonnen; bij Oranje is m'n prijzenkast nog steeds leeg. Over m'n passie hoeft niemand in te zitten."

Het irriteert de 32-jarige speler van FC Barcelona wel eens dat in Nederland altijd zo kritisch wordt aangekeken tegen Oranje. "Terwijl ik het aan de andere kant wel begrijp omdat het niet altijd even sprankelend is en ikzelf ook kritisch ben."

"Tegen de Wit-Russen zal het ook moeilijk worden om een prachtige pot op de mat te leggen. Scoor je het eerste kwartier en geven ze wat ruimte weg dan kunnen we misschien laten zien hoe goed we nog kunnen voetballen en dat niemand ons moet afschrijven. Blijft de treffer uit en worden de ruimtes steeds kleiner, ja dan wordt het afzien."

Een veelgehoord verwijt over dergelijke wedstrijden is dat Oranje zich dan slechts beperkt tot schaakvoetbal. "Je kan weinig anders omdat er geen ruimte is", weet Frank de Boer maar al te goed. "Met Ajax en FC Barcelona maakten we dat wekelijks mee. Toen was het evenmin altijd sprankelend. Belangrijkste blijft toch winnen. Uiteindelijk vindt het publiek dat ook. Als je je straks kwalificeert voor het EK zal iedereen de slechte wedstrijden zijn vergeten. Wat niet wegneemt dat we altijd moeten streven naar een overwinning met mooi voetbal. Zijn we met al onze topspelers ook weer een beetje verplicht."

Rafael van der Vaart start niet in de basis, maar omdat bondscoach Advocaat de Ajacied graag aan het werk ziet, valt te verwachten dat de enige tiener in de selectie zijn tweede interland zal spelen vanavond. Hij debuteerde vorig jaar oktober tegen Andorra.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 7 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.