De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 6 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Endstra onder FIOD-loep
   
 

AMSTERDAM - De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) in Breda is een onderzoek gestart naar mogelijke malversaties rond een vastgoedtransactie waarbij de Amsterdamse zakenman Willem Endstra is betrokken.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 23kb)
De tweelingbroers Eric en Rob Driesen voor het gebouw van Mega Sport, in 1999. (Foto: FOTO COR VIVEEN)
Endstra wordt in dit onderzoek verdacht van fiscale delicten rond de financiering van Mega Sport, een vier verdiepingen tellend sportpaleis in Breda dat werd geëxploiteerd door de in mei 2001 doodgeschoten tweeling Eric en Rob Driesen. Bronnen bij justitie hebben dit tegenover deze krant bevestigd.

Willem Endstra geldt als een van de grotere vastgoedhandelaren van Amsterdam en behoort volgens het zakenblad Quote tot de vijftig rijkste lieden van Nederland. Zijn vermogen wordt geschat op €300 miljoen. De zakenman wordt door justitie al jaren in verband gebracht met witwaspraktijken, maar tot op heden is die veronderstelling nooit met hard bewijs onderbouwd.

Het complex Mega Sport, waar de FIOD nu onderzoek naar doet, stond op naam van Birch Tree, een vennootschap die gelieerd is aan Convoy Vastgoed BV van Willem Endstra. Al voordat de broers Driesen om het leven werden gebracht, was duidelijk dat hun sportpaleis in ernstige financiële problemen verkeerde. In een poging de zaken te herstructureren waren de gebroeders Driesen in vergaande onderhandelingen met Endstra over de overname van het kapitale pand.

Een conflict met een organisator van freefight-gala's, Ron N., (waar Endstra volgens de politie overigens buiten stond) werd de gebroeders Driesen fataal. Vier maanden na hun dood ging Mega Sport failliet, volgens de curator mr. F. van der Stap omdat het sportpaleis veel te weinig leden had, te veel personeel in dienst had en er een te duur openingsfeest was gegeven. In oktober 2001 nam Birch Tree bv van Willem Endstra de exploitatie over van Mega Sport en betaalde voor de boedel enkele honderdduizenden guldens aan de curator. De FIOD vermoedt nu dat er rond de financieringen van Mega Sport onjuiste gegevens zijn verstrekt aan de belastingdienst, met de bedoeling de fiscus te benadelen. De dienst is daarom een strafrechtelijk onderzoek begonnen tegen Endstra.

Eerder deze week werd al bekend dat de politie Amsterdam een onderzoek tegen de Amsterdamse vastgoedhandelaar is gestart wegens verdenkingen van valsheid in geschrifte, heling, verduistering en bedrog. In deze zaak zijn ook een zakenpartner van Endstra, vastgoedhandelaar Klaas Hummel, en een directeur van Bouwfonds uit Hoevelaken verdachten.

In het onderzoek, dat is uitgevoerd onder de codenaam Buizerd, heeft de politie een aantal vastgoedtransacties tegen het licht gehouden. Daaruit blijkt volgens justitie dat sprake is van zogenoemde carrouselverkopen, mogelijk met de bedoeling geld wit te wassen of crimineel geld 'te parkeren'. Bij carrouselverkopen verwisselen onroerendgoedobjecten in korte tijd, soms binnen een paar uur, diverse keren van eigenaar.

Het openbaar ministerie heeft in het Buizerd-onderzoek nog geen besluit genomen over de vervolging van de verdachten. Naar aanleiding van het onderzoek heeft de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie de bij de transacties betrokken notarissen ontboden voor nadere uitleg. Bouwfonds heeft naar aanleiding van het justitiële onderzoek laten weten geen krediet meer te verstrekken aan Endstra. In een schriftelijke verklaring ontkent Endstra betrokken te zijn bij welke vorm van strafbaar handelen dan ook en zegt bezwaar te maken tegen publicaties waarin hij van strafbaar handelen wordt beticht.

Medeverdachte Klaas Hummel ontkent eveneens schuldig te zijn aan strafbaar gedrag. "Er is een onroerendgoedtransactie onderzocht waarbij Minthouse Real Estate BV, waarvan ik directeur en medeaandeelhouder ben, partij was. De heer Endstra is medeaandeelhouder in Minthouse Real Estate BV. Het gerechtelijk vooronderzoek is afgerond. Ik heb meerdere malen aan justitie verzocht het dossier te sluiten. Ik ben ervan overtuigd dat op de onderzochte onroerendgoedtransacties niets valt aan te merken en er geen enkel onoorbaar feit heeft plaatsgevonden. Dit blijkt ons inziens ook uit het onderzoek", aldus een schriftelijke verklaring van Klaas Hummel.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 6 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.