De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 7 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Vastgoedtop in
greep van maffia

   
 

door John van den Heuvel AMSTERDAM - De Amsterdamse politie onderzoekt de mogelijke afpersing van minstens zes prominente Amsterdamse vastgoedhandelaren. Het gaat hierbij om een groepje zeer vermogende zakenlieden die al langere tijd door topcriminelen zouden worden gechanteerd.

Aanleiding tot het onderzoek zijn hardnekkige geruchten in de Amsterdamse onderwereld dat bij de politie bekende criminelen er de laatste twee jaar in geslaagd zijn vastgoedhandelaren voor tientallen miljoenen guldens af te persen.

De Amsterdamse topcrimineel Johnny Mieremet heeft in een interview met De Telegraaf toegegeven weet te hebben van de praktijken.

Volgens Mieremet speelde hij zelf samen met zijn in 2000 doodgeschoten (zaken)vriend Sam Klepper een rol bij de miljoenenchantage.

De Amsterdamse politie bevestigt al enige tijd op de hoogte te zijn, maar wil verder geen commentaar geven. "We weten ervan en proberen boven water te krijgen wat er exact gaande is", zegt politiewoordvoerster Elly Florax.

Café

Volgens John Mieremet is het plan om vermogende zakenmensen te gaan afpersen enkele jaren geleden ontstaan. "Sam Klepper en ik waren de drugshandel een beetje zat. De risico's waren te groot en met andere activiteiten viel meer geld te verdienen. Er is een plan uitgewerkt om zakenmensen te gaan afpersen. Daarbij speelden ook Heineken-ontvoerder Willem Holleeder en vastgoedhandelaar Willem Endstra een rol. De tactiek kwam erop neer dat via Holleeder contact werd gelegd met vermogende onroerendgoedhandelaren. Het ging om mensen met wie Endstra zaken deed, maar soms kwamen contacten ook tot stand in een in de zakenwereld populair café in Amsterdam-Zuid."

Volgens Mieremet werd er via Holleeder voor gezorgd dat er eerst op een 'normale' manier zaken, meestal vastgoedtransacties, werden gedaan. "Op een zeker moment werd dan het verhaal opgehangen dat Sam en ik het op een bepaalde zakenman hadden voorzien. Holleeder kwam dan met een oplossing: hij kon zogenaamd voorkomen dat er geweld zou worden gebruikt, maar dan moest er wel grof worden betaald. Om duidelijk te maken dat het menens was, werden slachtoffers soms beschoten of thuis bezocht. Sommige zakenmensen werden zo bang, dat ze de afgelopen jaren bedragen van tussen de tien en twintig miljoen gulden betaalden. Dat gebeurde dan in de vorm van fictieve leningen, waarbij Willem Endstra ook een rol speelde. Endstra verstrekte ons zogenaamd een lening en verrekende dat later weer met de afgeperste zakenmensen via vastgoedtransacties."

Niet alle zakenlieden lieten zich volgens Mieremet makkelijk afpersen: "Sommigen voorzagen hun huis van kogelvrij glas of schakelden bodyguards in." De Telegraaf heeft afgelopen week geprobeerd commentaar te krijgen van enkele mogelijke slachtoffers. Een aantal van hen ontkent te zijn afgeperst, anderen weigeren ieder commentaar.

Eén vermogende Amsterdamse zakenman geeft toe door de politie te zijn getipt dat zijn leven gevaar liep. "Maar dat kan een truc van de onderwereld zijn geweest om me extra onder druk te zetten. Ik vermoed dat ze de politie anoniem hebben getipt dat er iets met me zou gebeuren, wetende dat de recherche dat aan mij zou doorgeven. Uiteindelijk heb ik de zaak via bemiddelaars uit de onderwereld weten te regelen."

Ook de afgelopen dagen heeft Johnny Mieremet met de politie onderhandeld over de voorwaarden die hij verbindt aan het afleggen van een 'biecht'. De topcrimineel zegt geen strafvermindering te vragen, maar wil van justitie wel de garantie dat zijn vriendin Ria Eelzak niet ook achter de tralies verdwijnt. Holleeder en Endstra laten via hun advocaten mr. A. Moszkowicz en mr. J. Pen weten te ontkennen zich aan strafbare feiten te hebben schuldig gemaakt.

Zie ook De Financiële Telegraaf



 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 7 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.