De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 6 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Kribbige bondscoach Advocaat

door Valentijn Driessen

   
 

NOORDWIJK - Toen de veer het begaf in de lange standaard van de microfoon en deze vervolgens naar beneden zakte, kwam bondscoach Dick Advocaat goed uit de hoek met een voor de hand liggende grap. Soms brak de lach even door, een moment van ontspanning, maar door de bank genomen mocht de persconferentie van Advocaat als kribbig worden getypeerd.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 12kb)
Dick Advocaat.
Het meest duidelijk werd dat door de wijze waarop de bondscoach vragen counterde over zijn selectiebeleid en tactische afwegingen voor de EK-kwalificatie-interland morgen tegen Wit-Rusland. Veelal met een wedervraag. De Hagenaar vindt dat de buitenwereld, de media vooral, veel te gemakkelijk oordelen. Als je linksaf gaat, vragen ze waarom je niet rechtsaf gaat en als je rechtsaf gaat, vragen ze waarom niet linksaf. "Iedereen roept altijd dat Oranje met buitenspelers moet spelen. Vind ik ook. Tegelijkertijd krijg ik van mensen de vraag waarom ik niet speel met Ruud van Nistelrooy/Patrick Kluivert als spitsenkoppel, die me vervolgens veroordelen als ik niet met een links- en rechtsbuiten speel."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (500x529, 75kb)

,,Een ander voorbeeld. Ronald de Boer is niet geselecteerd. Hij speelt goed als spits bij Glasgow Rangers, maar op die positie ben ik bij Oranje voorzien. Iedereen vond dat hij op rechts uitgerangeerd was omdat hij het niet meer kon belopen. Krijg ik nu de vraag waarom ik hem niet voor de rechterkant selecteer want hij doet het goed en heeft een paar keer gescoord in Schotland. Maar hij scoort als spits en niet als rechtsbuiten. Wat niet wegneemt dat hij voor mij in beeld blijft voor Oranje."

Voor de bondscoach telt maar één ding en dat is winnen. Het liefst met mooi voetbal, maar dat blijft van secundair belang. Bij het begin van de EK-kwalificatiereeks voor 2004 is een goede start tegen Wit-Rusland essentieel. Wie niet te kort van memorie is, weet dat Oranje vanaf de eerste dag van de vorige kwalificatiereeks met Louis van Gaal achter de feiten aanliep. Nederland is de 2-2 in Amsterdam tegen Ierland nimmer meer te boven gekomen en miste het WK in Azië afgelopen zomer.

Ronald de Boer is eveneens gepasseerd omdat Rafael van der Vaart, een nieuwlichter, een kans verdient op het hoogste niveau. De 19-jarige Ajacied is op dit moment de man in vorm en geen enkele international, die op dit ogenblik aan hem kan tippen. Toch zal hij zaterdag in Eindhoven niet in de basis verschijnen. Advocaat: "Ondanks het gepush van alle kanten. Wat ik trouwens wel leuk vind." De bondscoach hoopt Van der Vaart zo snel mogelijk een kans te kunnen geven om zich in het shirt van Oranje te bewijzen. "Het is een fantastisch talent, zonder twijfel, maar hij gaf zelf reeds aan dat niet de minste spelers op zijn positie acteren bij het Nederlands elftal." Met andere woorden: Advocaat weigert om Phillip Cocu, Edgar Davids of Kluivert bij voorbaat te slachtofferen om Van der Vaart als basisspeler te brengen.

"Had ik maar zo'n talent voor de linksachterpositie. Het geeft te denken dat je als bondscoach diep en lang moet nadenken om die plaats in te vullen als iemand (Wilfred Bouma red.) uit je selectie wegvalt. Boudewijn Zenden en Patrick Paauwe zouden het tegen Wit-Rusland kunnen invullen. Tegen een typische rechtsbuiten als Luis Figo heb je een groot probleem, maar die Wit-Russen komen met hooguit één spits. Ik zal daar twee verdedigers (Jaap Stam en Frank de Boer, red.) tegenover zetten zodat de backs (Zenden/Fernando Ricksen) voor aanvallende impulsen kunnen zorgen."

De discussie over het rendement van de twee wereldspitsen Kluivert en Van Nistelrooy heeft Advocaat zelf aangezwengeld. Op basis van hun individuele kwaliteiten moet er meer uitkomen, vindt de bondscoach. Hij blijft geloven in Van Nistelrooy als spits en Kluivert als aanvallende middenvelder. "Ik vond ze tegen Noorwegen de eerste helft niet zo slecht. Na rust kwam Kluivert nauwelijks in de buurt van Van Nistelrooys vervanger Jerrel Hasselbaink, maar dat was meer de schuld van Mark van Bommel, die veel te aanvallend speelde en de ruimtes voor Kluivert dichtliep."

Toch had Kluivert zelf ook de nodige aanmerkingen ("Voortaan moet hij die eerst tegen mij zeggen alvorens ermee naar buiten te treden", aldus Advocaat) en wilde de Amsterdammer die weleens met de bondscoach bespreken. Dit gesprek heeft inmiddels plaatsgevonden en toen viel opnieuw de naam van Van Bommel. Omdat deze dagen gewerkt wordt aan de oplossing, zal de opstelling veel overeenkomsten vertonen met die van de tweede helft tegen Noorwegen. "Toen speelden we goed en dat lijkt me een prima uitgangspunt. Tegen de Wit-Russen spelen we nog aanvallender en daarom zal Kluivert automatisch dichter bij Van Nistelrooy spelen. Zijn we van die discussie ook weer verlost."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 6 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.