De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 6 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Finale dichtbij voor
trefzeker hockeyteam

door Luuk Blijboom

   
 

KEULEN - Voor de tweede maal in even zovele dagen ontwaakte de slapende reus in het Nederlands hockeyelftal, dat in Keulen met zevenmijlslaarzen afstevent op de finale van de Champions Trophy. Oude tijden herleefden ook gisteren tijdens het treffen met Zuid-Korea, dat dankzij het gevreesde duo Taeke Taekema en Bram Lomans - de Van den Honert en Bovelander van het nieuwe millennium - met 4-2 opzij werd geschoven. Het tweetal verdeelde twee strafcorners en twee strafballen eerlijk, tekende voor de drie broodnodige punten en deed bondscoach Joost Bellaart alvast handenwrijvend uitkijken naar de eindstrijd van zondag, die Oranje nog slechts in theorie kan ontgaan en waarin het gastland de tegenstander wordt. "In Duitsland een stel Duitsers in de finale van een toernooi een 'keekie' geven, kun je je als sportman iets mooiers wensen?"

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 24kb)
Piet-Hein Geeris ziet zijn schot gesmoord door de Zuid-Koreaan Jong Ho Seo. Toch weet Oranje goed raad met de Aziaten getuige de 4-2-zege. (Foto: ANP)
Geheel zonder slag of stoot kwam de zege op de Aziaten overigens niet tot stand. Nederland had zich zo ver laten meeslepen in de uitputtingsslag, dat Bellaart zijn spelers ogenblikkelijk na de wedstrijd naar het hotel stuurde om op te laten lappen. Vooral het middenveld delfde vaak het onderspit tegen de Zuid-Koreanen, die niet alleen in letterlijke, maar soms ook in figuurlijke zin zeventig minuten lang doordraafden. Het grootste slachtoffer van het fysieke geweld luisterde naar de naam Ronald Brouwer. De ontluikende linksbuiten kreeg in het begin van de tweede helft een stick tegen het hoofd en kon de strijd pas vervolgen nadat teamarts Piet Hein Kolkman de gescheurde wenkbrauw met twee hechtingen had gedicht. Hij haalde het einde en staat ook vandaag, in de laatste poulewedstrijd tegen Duitsland, weer in de basis, zo verzekerde Bellaart. Bizar, noemde hij die eerste ontmoetingen tussen de twee hockeygiganten op voorhand. "Want het zal niet vaak voorkomen dat de wereld- en olympisch kampioen tegen elkaar om des keizers baard spelen."

Oranje zal, zeker op de kop van de cirkel, beslist niet alle kaarten op tafel gooien. Taekema en Lomans hebben tot op heden aan veertien strafcorners genoeg gehad om respectievelijk vijf en drie maal raak te pushen, maar in Bellaarts optiek moet aangever Geert Jan Derikx en stopper Sander van der Weide minstens evenveel lof worden toegedicht. In vergelijking met bijvoorbeeld het wereldkampioenschap in Kuala Lumpur, waar Teun de Nooijer en Diederik van Weel afwisselend de bal voor het doel brachten, ligt de bal in Keulen tweetiende van een seconde eerder voor de voeten van Taekema of Lomans. "In het hockey wordt vaak heel moeilijk gedaan, maar vaak zit het 'm in simpele dingen", meende de oefenmeester.

Tegen Duitsland zal het zondag niet anders gaan, zo voorzag Bellaart. Zijn vierkante ogen van het analyseren ten spijt zal zijn Duitse vakbroeder Bernhard Peters het antwoord op het Nederlandse strafcornergeweld schuldig moeten blijven, zo klonk het vol bravoure. "Voor die wedstrijd heb ik nog drie varianten in de tas, waarvan twee voor het geval ze met dubbele uitlopers gaan werken. Duitsland zal echt iets buitenaards moeten bedenken om het antwoord op hun verdediging schuldig te blijven." Een garantie voor succes is de soepel lopende strafcorner echter niet, zo wist ook de Amsterdammer. "Je hebt pas van Duitsers gewonnen als ze weer in de bus op weg naar het hotel zitten, toch?"

Keulen. Champions Trophy, mannen. Vierde ronde: Nederland - Zuid-Korea 4-2 (2-1). 2. Taekema 1-0 (sc), 6. Lomans 2-0 (sc), 15. Kang 2-1, 48. Taekema 3-1 (sb), 53. Yeo 3-2 (sc), 55. Lomans 4-2 (sb). Scheidsrechters: Kumar (Ina), Blasch (Dui). Toeschouwers: 1500. Gele kaart: 2. Ji (ZKo), 53. De Nooijer (Ned). Duitsland - Australië 3-2 (1-1). Stand: 1. Duitsland 4-12 (11-7), 2. Nederland 4-10 (16-7), 3. India 4-7 (11-10), 4. Pakistan 4-3 (9-10), 5. Zuid-Korea 4-3 (7-12), 6. Australië 4-0 (7-15). Duitsland naar finale.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 6 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.