De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 6 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  In de voetsporen van Jan Lammers

door Coo Dijkman

   
 

ZANDVOORT - Teambaas Patrick de Groot trok een enigszins bedenkelijk gezicht toen Phil Bastiaans zich voorafgaande aan de Trophy of the Dunes op de gevoelige plaat liet vastleggen. Dat de 28-jarige Limburgse coureur uit Ulestraten daarbij lonkte naar een grote, glimmende winnaarsbokaal, was volgens De Groot de goden verzoeken. Bastiaans die aanstaande zondag op het Circuit Park Zandvoort Europees Renault Clio-kampioen kan worden, leek zich daar echter niet om te bekommeren. Wel sprak de centrale figuur nuchter: "Ik beschouw dit weekeinde als alle andere. De race om de titel is nog lang niet gelopen, al sta ik er goed voor. Maar er kan natuurlijk altijd iets stuk gaan."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 25kb)
Phil Bastiaans wacht een belangrijke zondag. Dan kan hij op Circuit Park Zandvoort Europees Renault Clio-kampioen worden.
Het moet evenwel merkwaardig verlopen als Bastiaans níét in de voetsporen gaat treden van Jan Lammers die in 1983 en 1984 Europees Renault-kampioen werd met respectievelijk een 5 Turbo en Alpine V6. Hij heeft 57 punten voorsprong op de Fransman Ludovic Simon en 60 op de Italiaan Michael Rangoni.

Hoewel er maximaal nog 68 punten vallen te verdienen, rekende Bastiaans voor het gemak uit: "Ik ben kampioen als ik vijfde word en dan mag Simon zelfs nog winnen. Alleen ga ik óók voor de winst. Dat is het mooiste, maar voorop staat dat ik op mijn eigen circuit de titel behaal. Dat is voor iedereen het beste; voor de Nederlandse autosport, voor mijn sponsors, voor het team. En het leuke is dat Jan (Lammers) ook aanwezig is om voor onze gasten een praatje te houden. In zijn tijd waren de auto's misschien wat imposanter om te zien, maar de competitie is nog steeds hetzelfde gebleven. Ook bij ons wordt er strijd geleverd, met veel positiewisselingen. Het is echt hard werken."

Met gevoel voor theater voerde hij ook een andere, wat tendentieuze reden op om thuis toe te slaan. "De laatste race is in Dijon in Frankrijk en als een Fransman daar kampioenskansen heeft, weet je als buitenlander nooit waar je aan toe bent. Voor hetzelfde geld lig je er dan al in de eerste bocht af, of toveren ze ineens een bijzondere maatregel uit de hoed. Ik wil dus niets aan het toeval overlaten", zei Bastiaans die steun verwacht van zijn teamgenoot Pim van Riet. Robert van den Berg is de derde Nederlander in het veld van 35 coureurs en zes nationaliteiten.

Bastiaans dankt zijn riante positie niet alleen aan de overwinningen in Magny-Cours, Spa-Francorchamps en de Nürburgring, alsmede zijn vier pole positions (per keer twee bonuspunten) maar vooral aan zijn regelmatigheid. "Het belangrijkste in dit kampioenschap is steeds aan te komen. Dat is tot nu toe gelukt", sprak hij voldaan.

Als professional sinds '98 hoopt hij uiteraard dat een titel hem geen windeieren zal leggen. Hij maakt zich echter geen illusies.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 6 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.