De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 5 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Späth gaat Duitsland redden

Van onze correspondent

   
 

BERLIJN - Zonder enige bescheidenheid meldt Lothar Späth de uitslag van een onderzoek onder managers in Duitsland, dat zou hebben uitgewezen dat 95% van de ondervraagden hem het liefst als de volgende minister van Economische Zaken ziet. "De overige 5% was voor Werner Müller, de partijloze minister met deze portefeuille onder kanselier Schröder", voegt de christen-democraat er volledigheidshalve aan toe.

De 64-jarige Lothar Späth, die in de jaren tachtig minister-president van de deelstaat Baden-Württemberg was en sinds zijn vertrek uit de politiek succesvol zijn brood verdient als bestuursvoorzitter van Jenoptik AG wacht een opmerkelijke comeback mocht zijn partijgenoot Edmund Stoiber op 22 september de Bondsdagverkiezingen winnen en Schröder als kanselier van Duitsland aflossen.

"Stoiber kent mijn wensen. Ik ga voor een nieuw ministerie van Arbeid, Economische Zaken en Opbouw-Oost. Voor minder doe ik het niet. Privé gezien is het een verkeerde beslissing, want mijn vrouw is er nog niet helemaal van overtuigd en mijn hond twijfelt nog. Die maakt zich zorgen over zijn avondwandeling", grapt hij.

"Ik wil Economische Zaken weer op de kaart zetten. Al jaren ontbreekt het dit departement aan de mogelijkheid om een strategisch beleid te ontwikkelen. Economische Zaken is in tegenwoordige regeringen niet meer dan een juniorpartner. Dat wil ik gaan veranderen. En als de Opbouw-Oost in de volgende regering niet loopt, dan heeft de kanselier gegarandeerd een probleem", kondigt Späth nu al met een zuidelijk accent aan.

De portefeuille die de kandidaat-minister zichzelf heeft toebedacht, geniet in Duitsland al bekendheid onder de naam 'superministerie', maar over de toekomstige pikorde in een mogelijke regering-Stoiber wil Späth het niet hebben. Op de vraag of hij de nummer twee in een regering-Stoiber is, antwoordt Späth: "Ik denk niet in nummers. Het gaat erom dat Economische Zaken goed wordt gerund."

Dat er bij voorbaat al een conflict sluimert met Friedrich Merz, de ambitieuze CDU'er die in een regering-Stoiber opteert voor de post van Financiën en zichzelf mogelijk wél als de nummer twee ziet, sluit Späth niet uit. "Een sterke minister van Financiën is belangrijk. Ik heb een goede boekhouder nodig. En er zullen best wel eens spanningen zijn. Maar ik ken Friedrich Merz en ik heb vertrouwen in een eventuele samenwerking."

Het is van Späth bekend dat hij in de persoonlijke sfeer zeer vriendschappelijk omgaat met bondskanselier Gerhard Schröder (SPD). "Maar ik zou niet onder hem kunnen werken. Ik ben voor een prestatiemaatschappij en dat is met sociaal-democraten niet door te voeren. Bovendien: als Schröder iets zegt is het allemaal heel vrijblijvend. Stoiber argumenteert wel veel beter. Dat ligt mij."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 5 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.