De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 5 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Laurus nog niet verlost
van zware Spaanse molensteen

Van een onzer verslaggevers

   
 

DEN BOSCH - Supermarktconcern Laurus heeft met 'een aan vermogensbeheerder CVC Capital Partners gelieerde partij' een intentieverklaring getekend om de verlieslatende Spaanse activiteiten te verkopen. Geld krijgt Laurus echter niet. Sterker nog, de koper krijgt miljoenen euro's mee. En met eventuele claims tegen de Spaanse dochter blijft Laurus óók zitten. "Dat aansprakelijkheidsverhaal verdient de aandacht", waarschuwen analisten.

'Laurus verkoopt Spaanse activiteiten', staat bijna juichend boven het persbericht dat de supermarktonderneming gisterochtend verstuurde. Goed nieuws, zou je zeggen, want over de eerste zes maanden van dit jaar alleen al verloor Laurus in Spanje €15 miljoen, bij een omzet die met €377 miljoen bijna 15% achterbleef bij dezelfde periode een jaar eerder.

Het Spaanse bedrijf is al langer een blok aan het been. Eerder meldde Laurus er zelf reeds over dat overnames die er op gericht waren om via een groter marktaandeel de inkoopkracht te verbeteren, leidden tot een gefragmenteerde winkelportefeuille. Dat maakte distributie duur. Een nieuw systeem voor voorraadbeheer en logistiek was vervolgens niet in staat om accurate informatie te leveren over verkoopmarges en voorraden. Het gevolg? Een verkeerd inkoopbeleid.

Wie het persbericht van gisteren goed bekijkt, moet echter tot de conclusie komen dat met de verkoop - die dus nog niet definitief is - de problemen in Spanje verre van opgelost zijn. Voor juridische geschillen en de eventueel daaruit voortvloeiende schade blijft Laurus namelijk volledig aansprakelijk, blijkt óók uit het bericht. En die eventuele schade kan in de tientallen miljoenen euro's lopen, zo bleek al eerder.

Zo ligt er nog altijd een claim van €48 miljoen tegen Laurus' rechtsvoorganger Unigro. Die nam via een dochter in 1995 de Spaanse supermarktketen Tragoz over, van de familie Trapero. Justitie in Spanje verdenkt die familie ervan bedrijfsmiddelen te hebben verduisterd of verkocht, waarbij sommige, zo niet alle managers van Tragoz betrokken zouden zijn.

Een faillissement van de Spaanse activiteiten zou Laurus niet alleen hebben verlost van een bleeder, maar ook deze juridische kou uit de lucht hebben kunnen halen, erkennen analisten. "Een faillissement was mogelijk goedkoper geweest", geeft een woordvoerster van Laurus toe. "Maar we hebben ons als verantwoordelijke werkgever op willen stellen naar onze 8000 medewerkers in Spanje."

Misschien, reageren analisten. Maar een bankroet was daarnaast niet één, twee, drie te realiseren geweest, zeggen ze ook. "Met een faillissement had Laurus namelijk grote problemen gekregen met zijn internationale leveranciers", stelt één van hen. "Die zouden Laurus het wegvallen van honderden verkooppunten niet in dank hebben afgenomen en het concern mogelijk hebben gestraft door het in andere landen ook niet meer te beleveren."

Laurus en CVC onderhandelen nog over de verkoop dus niets is nog definitief. Leningen die Laurus aan het bedrijfsonderdeel El Arbol had uitstaan, raakt het bij de verkoop kwijt, staat nu al wel vast. Daarnaast geeft Laurus het Spaanse bedrijf €54 miljoen aan nieuwe leningen mee. Een deel daarvan - €24 miljoen - is gedekt en komt dus - hoe dan ook - terug. De rest is ongedekt én achtergesteld: daarvan is het dus nog maar zeer de vraag of Laurus het geld ooit terugziet, als CVC miskleunt.

Laurus heeft CVC verder 'garanties' verstrekt met betrekking tot de vergunningen van El Arbol om de winkels in Spanje te exploiteren. Zijn die niet overal in orde, dan kan dat leiden tot schade, aldus een woordvoerster. Die schade is tot een bepaald bedrag te verhalen op Laurus. Waar die grens ligt, wil Laurus niet zeggen.

De verkoop van de Spaanse activiteiten heeft - zoals het er nu naar uitziet - een negatief effect op Laurus' eigen vermogen van €65 miljoen. Vorig jaar schreef het supermarktconcern al eens €180 miljoen op het Spaanse bedrijf af. Laurus verwacht de verkoop medio oktober te kunnen afronden.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 5 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.