De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 5 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Orderinstroom Heijmans
gedrukt door bouwfraude

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Berry Bemelmans beleefde gisteren een memorabele vuurdoop als nieuwe bestuursvoorzitter van bouwbedrijf Heijmans. De halfjaarcijfers, naar het beste geweten van de nieuwe voorman tot stand gekomen, zagen er goed uit. Maar de bouwfraude leidde de aandacht af. De discussie ging al snel over eerlijk zakendoen. "Onze tienduizend mensen zijn geen criminelen", verdedigde hij zich. "Al onze omzet is eerlijk verdiend."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 12kb)
BERRY BEMELMANS: ...onze tienduizend mensen zijn geen criminelen...
Tijdens de tumultueus verlopen bijeenkomst liet Bemelmans doorschemeren dat de orderinstroom voor infraprojecten momenteel vertraagd. "Overheidsinstanties zijn terughoudender met het verdelen van opdrachten", aldus de topman. "Maar die vertraging zit 'em vooral bij de grotere orders. De aanvragen voor de aanleg van fietspaden en rotondes, die goed zijn voor 80% van de infra-divisie, gaan gewoon door."

Van vooroverleg tussen grote bouwers is inmiddels geen sprake meer. Kleinere ondernemingen zouden het vooroverleg echter welvoortzetten. Daardoor is de bouwmarkt een vechtmarkt geworden. Een functionaris van Ballast Nedam zei eerder deze week dat er paniek is uitgebroken. Er zou met regelmaat 10 tot 15% onder de prijs worden gewerkt. Bij Heijmans beamen ze dat. "Zo nu en dan kun je daaraan meedoen. Wij kunnen dat financieel bolwerken", zegt financieel directeur Dick van der Kroft daarover. "Maar je kunt niet structureel 10% onder de prijswerken. Als Ballast Nedam dat wel doet, gaat het bedrijf nog sneller ten onder."

Bemelmans volgt Joop Janssen op die het bedrijf afgelopen week verliet. De van IBC afkomstige topman wordt gezien als een tussenpaus. Bemelmans wil aanblijven tot eind volgend jaar. Hij moet het bedrijf klaarstomen voor de midkap-index van de Amsterdamse beurs.

De aanloop naar de midkap-status verloopt stroever dan voorzien. De bouwmarkt in Nederland stagneert. De orderportefeuille van Heijmans is kleiner dan de jaaromzet. En de kantorenmarkt is ingestort. Het kabelbedrijf lijdt verlies. En de verkoop van bouwmaterialen loopt terug. De Brabantse bouwer heeft de winst op peil kunnen houden door een lagere belastingdruk en enkele eenmalige meevallers uit België.

Het leidde tot de volgende cijfers. De winst per aandeel Heijmans steeg in de eerste helft van dit jaar met 9% tot €1,46. De nettowinst maakte een sprong van 21% tot €33,8 miljoen. En de omzet dikte met 9% aan tot €1,1 miljard.

En alhoewel de halfjaarcijfers er goed uit zagen, was de winstverwachting een smetje op het geheel. Nog steeds wordt door de bouwer dit jaar een stijging van de winst per aandeel verwacht met 13%. Maar gisteren werd daar bij gezegd dat die stijging inclusief acquisities is. Een half jaar geleden hield Heijmans nog vol dat die 13%-groei nog op autonome basis tot stand kon komen. Daarmee heeft Heijmans voor het eerst in zijn beursgeschiedenis een winstwaarschuwing afgegeven. Een kleintje, maar goed. De winstbijdrage van acquisities is substantieel. De totale winst stijgt naar verwachting van het Heijmans-bestuur dit jaar met 24%. Zonder acquisities zou dat 20% zijn.

De overnamemachine van de Brabanders draait al tijden op volle toeren. Heijmans wil graag een Europees profiel verkrijgen. In 2006 moet 20% van de omzet uit het buitenland komen. Daartoe kijkt het bedrijf rond in België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. De eerste stap in die landen moet direct een grote zijn. "Kralen rijgen werkt niet", aldus Bemelmans. "Je moet direct een mooie omvang hebben." Zo ondernam Heijmans eerder dit jaar pogingen om enkele divisies van de failliete Duitse bouwreus Philipp Holzmann over te nemen. Dat mislukte. Het bedrijf dicht zich overigens nog wel kansen toe voor de acquisitie van Franki: een relatief klein onderdeel van Holzmann.

In de rij voor de Britse activiteiten van Ballast Nedam staat Heijmans niet. Van der Kroft vindt de Zuid-Engelse activiteiten van het Nieuwegeinse bouwbedrijf volstrekt oninteressant. "Daar worden veel te veel verliezen gemaakt." Naar de Nederlandse beton- en waterbouwdivisie van Ballast Nedam heeft Van der Kroft daarentegen wél oren. "Dat is interessante business", zegt hij.

De overnamejacht van Heijmans leverde gisteren nog twee middelgrote vangsten op. Ten eerste werd de Belgische projectontwikkelaar Himmos overgenomen. Het is een klein bedrijf met 13 werknemers, maar Heijmans heeft er grote verwachtingen van. De jaaromzet bedraagt nu nog €14 miljoen, maar zal volgens de Brabanders de komende jaren sterk stijgen. Verder bood Stork zijn infratechniek-bedrijf aan bij Heijmans. Dit bedrijf is actief op het gebied van openbare verlichting en ANWB-bewegwijzering. "Dus dit bedrijf heeft alles te maken met wat er open om een weg gebeurt", verduidelijkte Bemelmans. Het is minder winstgevend dan de Brabantse bouwer. Stork Infratechniek boekt met 359 medewerkers een jaaromzet van €50 miljoen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 5 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.