De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 5 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Damrak beperkt verlies
   
 

AMSTERDAM - De Amsterdamse effectenbeurs slaagde er gisteren in forse verliezen van eerder op de dag te beperken. Nadat de toonaangevende Amsterdamse beursbarometer AEX tussentijds een dieptepunt aantikte van 337,77 punten krabbelde de index later toch weer op tot 344,89. Daarmee verloor de beursgraadmeter per saldo 4,82 punten (1,4%) ten opzichte van het slot van woensdag. De vooruitzichten voor de financiële markten blijven somber, stellen marktpartijen.

Van de 24 AEX-fondsen eindigden 19 lager, één onveranderd en vier hoger. Grootste procentuele dalers waren handelshuis Hagemeyer (-6,4% op €11,27), elektronicaconcern Philips (-5,6% op €17,20) en chiptoeleverancier ASM Lythography (-5,3% op €8,69), stijgers belbedrijf KPN (+1,7% op €5,53), was- en voedingsmiddelenconcern Unilever (+1,5% op €59,00) en bierbrouwer Heineken (+1,1% op €43,00).

ASML kwam terug van een min van 8%. Het bedrijf sprak gisteren uit dat de marktomstandigheden nog altijd moeilijk zijn en de orderinstroom tegenvallend. Daarnaast kreeg ASML een neerwaartse bijstelling van het koersdoel voor zijn kiezen van een buitenlands effectenhuis. Heineken maakt volgende week de resultaten bekend over de eerste zes maanden van dit jaar en beleggers lijken nu al posities in te nemen.

Van de 23 Midkap-fondsen eindigden negen hoger, één onveranderd en dertien lager. Grootste procentuele dalers waren automatiseerder PinkRoccade (-4,4% op €5,42), chiptoeleverancier ASM International (-3,3% op €11,12) en ict-bedrijf Ordina (-2,9% op €5,11), grootste stijgers ingenieursbureau Fugro (+4,2% op €49,50) en staalbedrijf Corus (+2,5% op €0,81). De Midkap-index dikte 0,1% aan tot 352,64.

Bouwconcern Volker Wessels Stevin won 2,8% op €19,48. Het bedrijf maakte gisterochtend de resultaten bekend over de eerste helft van dit jaar en liet tevens weten voor de tweede helft een soortgelijke resultaatsontwikkeling te voorzien. Concullega Heijmans (+1,7% op €17,85) maakte eveneens halfjaarresultaten bekend en verhoogde de winstverwachting voor heel 2002.

Supermarktconcern Laurus leverde 1% in op €0,97. Laurus meldde gisteren de voorgenomen verkoop van zijn verlieslatende activiteiten in Spanje. Effectenbank Stroeve noemde de verkoop in een reactie een goede zet. Analisten plaatsen echter vraagtekens bij het feit dat Laurus - ondanks de verkoop van het Spaanse bedrijf - aansprakelijk blijft voor eventuele claims uit dat land.

Er ligt in Spanje nog een claim van maximaal €48 miljoen waar Laurus geen voorziening voor heeft getroffen. De claim is bijna net zo groot als het verlies over de eerste zes maanden van dit jaar (€44 miljoen). CVC, dat de Laurus-activiteiten in Spanje overneemt, lijkt zijn vingers aan het juridisch geschil niet te willen branden.

Bankverzekeraar Fortis toonde zich gisteren tamelijk somber over de vooruitzichten voor de financiële markten de komende maanden. Beleggers kunnen beter nog maar even wegblijven van de aandelenmarkt zolang de winstcijfers over het derde kwartaal niet bekend zijn en de spanning rond Irak als een zwaard van Damocles boven de markt hangt. Pas aan het einde van het jaar zou de stemming op de beurzen structureel kunnen verbeteren. "Ik zou er als lange-termijnbelegger nog niet instappen", zei Marc van den Eede, hoofd aandelenstrategie van Fortis op een seminar in Brussel. "Dit is geen markt voor beleggers maar voor handelaren." Van den Eede denkt dat er op korte termijn wel een 'opluchtingsrally' aan zou kunnen komen als op 11 september van dit jaar nieuwe aanslagen - één jaar na die in de VS - uitblijven. Vooral de verzekeringsfondsen zouden daarvan kunnen profiteren, meent de Belg. Maar die opleving kan net zo snel weer omlaag komen, waarschuwt hij. "We hebben de beurscrises van 1929 en eind jaren '60 met elkaar vergeleken, en dan zie je hetzelfde patroon. Bovendien is er geen enkele sector die het herstel kan leiden als katalysator."

De onzekerheid onder beleggers, het wantrouwen ten aanzien van de winstcijfers die bedrijven rapporteren en de politieke spanningen in de wereld zorgen ervoor dat de markten volatiel blijven. "Beleggers zijn gevoeliger geworden en eisen een structureel hogere risicopremie voor aandelen", concludeert William de Vijlder, hoofd beleggingen bij Fortis Investment Management. "Het zijn nu de financiële markten die de economie sturen in plaats van andersom. Dus we moeten oppassen voor overdrijving."

René Lukassen



 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 5 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.