De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 5 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Prins Claus viert
thuis verjaardag

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 19kb)
Prins Claus ...feest... (Foto: ANP)
AMSTERDAM - Een mooier verjaardagscadeau kon prins Claus bijna niet krijgen. Na ruim zes weken in het ziekenhuis mocht hij gisteren, een dag voor zijn 76e verjaardag, eindelijk naar huis. De prins werd gisteren door koningin Beatrix opgehaald uit het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Samen gingen ze naar paleis Huis ten Bosch, waar vandaag in kleine familiekring een bescheiden verjaardagsfeestje zal worden gevierd.

In het paleis is de afgelopen weken een speciale, gelijkvloerse, ruimte ingericht waar de prins beter aan zijn herstel kan werken en prettiger kan vertoeven.

Het afgelopen levensjaar was voor de broze prins in fysiek opzicht niet het allergemakkelijkste. In familiekring kende hij des te meer vreugde. Zo trouwde zijn oudste zoon prins Willem-Alexander in februari met prinses Máxima. In juni beviel prinses Laurentien van het eerste kleinkind van het koninklijk paar, gravin Eloise.

Het is deze jongste Oranjetelg die de prins de afgelopen weken van de nodige blijdschap en energie heeft voorzien. De vele bezoeken van Laurentien en Eloise betekenden lichtpuntjes in de soms zware strijd. Ook de komende weken blijft prinses Laurentien nog op paleis Huis ten Bosch om haar schoonouders bij te staan en om de prins nog meer van zijn kleindochter te laten genieten.

Ook heeft de prins veel gehad aan de enorme steun vanuit alle delen van het land. Dagelijks kreeg Claus grote hoeveelheden steunbetuigingen en bloemen in het ziekenhuis. Nu hij jarig is, zal hij ongetwijfeld met felicitaties worden overladen.

De prins werd op 21 juli opgenomen in het Academisch Medisch Centrum, omdat hij niet voldoende herstelde van een infectie aan de luchtwegen. Hierna volgden nog enkele terugslagen en werd er op 9 augustus zelfs een pacemaker bij hem aangebracht om verdere hartritmestoornissen te voorkomen.

En hoewel heel langzaam, is het daarna stapje voor stapje beter gegaan. Zo goed zelfs dat de artsen gisteren de tijd rijp achtten Claus te ontslaan. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst is er geen verband met de verjaardag van de prins. "Maar het komt natuurlijk wel goed uit", aldus directeur-generaal E. Brouwers.

In maatschappelijk opzicht gaat zijn verjaardag niet onopgemerkt voorbij. Zo is er vandaag in de Ridderzaal de conferentie 'Rozen in de woestijn', over cultuur en ontwikkeling. Een bijeenkomst die is georganiseerd door het Prins Claus Fonds, het verjaardagscadeau voor de prins toen hij zeventig werd. Aanleiding voor de conferentie is niet alleen de verjaardag van de naamgever van het fonds, maar ook de geringe aandacht in het regeerakkoord voor cultuur en ontwikkeling.

De festiviteiten gaan ook zaterdag door. Dan wordt in het bijzijn van koningin Beatrix in het Concertgebouw in Amsterdam de culturele avond 'Sterren van de zijderoute' gehouden, met onder meer een lezing van de Aga Khan en een concert van verschillende musici van het Zijderoute-ensemble.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 5 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.