De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 5 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Nawijn houdt vast aan plan
uitzetting criminele allochtoon

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - Minister Nawijn (Vreemdelingenzaken) gaat onverdroten verder met zijn onderzoek of criminele Marokkanen hun Nederlands paspoort kan worden afgepakt. Vervolgens zouden ze kunnen worden uitgezet naar Marokko.

"Het gaat mij om het bestrijden van de criminaliteit die de integratie van goedwillende allochtonen verpest", zei de LPF-bewindsman gisteren in de Tweede Kamer. Hij werd zwaar onder vuur genomen door de oppositiepartijen, maar ook het CDA is kritisch: "We willen niet dat sommige Nederlanders tweederangs staatsburgers worden", aldus de christen-democrate Van Vroonhoven.

LPF-Kamerlid Zeroual steunde Nawijn wel, al was het niet van harte: "Hij moet de kans krijgen om het uit te zoeken." De VVD wil weten of er voorwaarden kunnen komen bij het verlenen van het Nederlanderschap.

Nawijn "peinst er niet over" om Nederlandse staatsburgers uit te zetten, verzekerde hij. Ook kan iemand die alleen de Nederlandse nationaliteit heeft die nooit kwijtraken en bovendien kan een statenloze nooit worden uitgezet. Marokkanen met een Nederlands paspoort echter blijven altijd ook Marokkaans staatsburger en zouden dus wellicht worden uitgezet naar Marokko.

Ook andere criminelen met een dubbele nationaliteit worden mogelijk ons land uitgezet. Het gaat de minister alleen om de zware criminelen die minstens vier tot vijf jaar gevangenisstraf hebben gekregen en niet om "kruimeldieven". "Maar als uit het onderzoek blijkt dat het niet kan, dan gaat het niet door. En als de meerderheid van de Kamer zegt: daar beginnen we niet aan, dan ook niet", beloofde Nawijn.

Bedreigend

Hij ontkende na alle kritiek op zijn plannetjes dat hij een minister van 'luchtballonnen, losse flodders en gebakken lucht' was: "Als ik wat zeg dan is dat om het zeer serieus via het kabinet naar de Tweede Kamer te leiden." Premier Balkenende, die openlijke kritiek had geuit op de grote serie plannen, had hem daarover geen standje gegeven. Nawijn betreurde het dat zijn uitspraken door sommige allochtonen als bedreigend zijn opgevat.

De minister hield verder vast aan zijn plan om gemeenten te laten stoppen met subsidies die alleen voor allochtonen zijn bedoeld, zoals zwemles voor Marokkaanse vrouwen. Nawijn vindt dat bijvoorbeeld bijstandsmoeders samen met de allochtone vrouwen moeten kunnen zwemmen omdat dat goed is voor de integratie.

Verder gaat Nawijn de gemeenten helpen die kampen met het probleem van dakloze afgewezen asielzoekers. Hij gaf PvdA'er Klaas de Vries gelijk dat hier vaak niets anders helpt dan "medemenselijkheid".

De minister toonde zich ten slotte bereid om mishandelde allochtone vrouwen die het huis uit vluchten, te helpen met een verblijfsvergunning. Deze vrouwen worden vaak gedwongen bij hun man te blijven omdat ze anders het land uit moeten. Een nieuwe regeling moet echter wel schijnhuwelijken voorkomen, aldus Nawijn.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 5 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.