De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 5 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Aanpak netwerken
illegalen Den Haag

Van onze Haagse redactie

   
 

DEN HAAG - Politie, gemeente en douane in Den Haag zullen de komende tijd grootschalige acties houden tegen criminele netwerken rond illegalen. Vele tientallen Bulgaren zijn daarvan gisternacht al de dupe geworden. Na hun massale aanhouding zijn ze per omgaande op het vliegtuig naar hun geboorteland gezet.

Burgemeester Deetman zei gisteren dat Den Haag is genoodzaakt tot het nemen van maatregelen nu de overheid steken laat vallen. "Er wordt daar veel over asielzoekers en illegalen gepraat, maar tot een ordentelijke aanpak wordt niet besloten. Daarom zijn wij zelf maar tot actie overgegaan."

In de Schilderswijk en Transvaal werden in totaal 82 illegale Bulgaren opgepakt. De sterke arm kon alleen tot actie overgaan omdat de pensions waarin zij onder erbarmelijke omstandigheden sliepen, niet aan de woon- en veiligheidsvoorschriften voldeden. "Hadden ze in villa's gewoond, hadden wij geen recht gehad om tegen hen op te treden", aldus de burgemeester.

Uitbuiting

Het steekt Deetman dat kabinet en Tweede Kamer geen wettelijke maatregelen nemen tegen de uitbuiting van illegalen door criminele bendes waarin louche uitzendbureaus, horeca-ondernemers, bordeelhouders en huisjesmelkers samenwerken. "De eersten die daarvan last hebben zijn de gemeenten, bij wie de burgers klagen over de overlast van rondhangende illegalen, en de politie, maar beide kunnen nauwelijks optreden. De politie mag iemand op het werk niet eens naar zijn identiteitsbewijs vragen."

In een brandbrief aan de Tweede Kamer roept de burgemeester de parlementariërs op om maatregelen af te spreken zoals herinvoering van de vergunningsplicht voor uitzendbureaus. Sinds die plicht is vervallen, heeft zich in Den Haag een groot aantal malafide uitzendbureaus gevestigd dat illegalen te werk stelt in onder meer de horeca en de kassen van het Westland.

De 82 Bulgaren zijn gisterochtend per charter teruggevlogen naar Bulgarije. Er wordt nog uitgezocht of zij al eens eerder zijn uitgezet maar weer waren teruggekomen. Het is de veertiende charter met gedwongen uitzendingen dit jaar. Volgens het ministerie van Justitie is het aantal uitzettingen verdubbeld ten opzichte van vorig jaar.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 5 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.