De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 4 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Taekema ontketend
tegen Pakistan

   
 

KEULEN - Een warme kruik in bed en een glas grog vormen de bekende remedie om opkomende griep te lijf te gaan. Voor de rillerige Joost Bellaart had het aanschouwen van het treffen tussen Nederland en Pakistan gisteren echter een minstens zo heilzame werking. De bondscoach van het nationale hockeyteam zag zijn ploeg door een 3-1 zege op de Aziatische stickvirtuozen de leiding nemen tijdens de Champions Trophy in Keulen en knapte in zeventig minuten tijd zienderogen op. Vooral de honderd procentscore uit de strafcorner, beide malen van de stick van de ontketende Taeke Taekema, deed de Amsterdammer goed, evenals het vooruitzicht dat een zege op Zuid-Korea morgen vrijwel zeker volstaat voor een plaats in de finale. "We komen dicht in de buurt van het gemiddelde dat Oranje vroeger in grote toernooien behaalde. We hebben weer een wapen in handen waarmee we een wedstrijd kunnen openbreken."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 19kb)
Taeke Taekema (Foto: EPA)
Tegen India (één uit zes) was het rendement van de korte hoekslag nog ondermaats, tegen Australië (twee uit vier) ruim voldoende, maar de wijze waarop Taekema gisteren vanaf de kop van de cirkel het verzet van de Pakistani brak, kon simpelweg niet beter. Op slag van rust slaagde de 22-jarige speler van Klein Zwitserland in twee minuten tijd erin op identieke wijze de bal in de linkerbovenhoek te pushen. Alsof dat nog niet voldoende was, stelde hij zes minuten na de spelhervatting Teun de Nooijer in staat met een tip-in de score op 3-0 te bepalen. Pas in de laatste minuut redde het wanhopige Pakistan de eer van het vaderland, toen Muhammad Nadin eveneens vanaf de rand van de cirkel het net achter keeper Guus Vogels trof. Daarmee capituleerde de HGC-doelman uiteindelijk op de valreep alsnog, nadat hij vijf minuten daarvoor een strafbal van aanvoerder Muhammad Sharwar had gekeerd.

Een kleine 1500 strafballen had zowel Taekema als Bram Lomans in de vijf weken durende aanloop naar het prestigieuze zeslandentoernooi genomen. Beide specialisten krijgen in Keulen loon naar werken, maar de samenwerking met de aan Oranje Zwart verbonden oefenmeester Toon Siepman is opmerkelijk genoeg voorlopig op sterk water gezet. "Omdat Taekema voor KZ speelt en Lomans voor HGC, staat Siepman voor een dilemma", verduidelijkte Bellaart, die reservedoelman Josef Kramer naar de tribune had verbannen om zo een extra wisselspeler in te kunnen brengen. "Als hij hun strafcorner verder zou perfectioneren, kan er in de competitie straks sprake zijn van competitievervalsing, omdat hij twee directe tegenstanders sterker maakt. Daarom is de afspraak gemaakt dat we het voorlopig hierbij laten. Maar ik kan me voorstellen dat we volgend jaar in de aanloop naar de Olympische Spelen van Athene de draad weer oppakken."

Taekema moet zich daardoor voorlopig 'slechts' tevreden stellen met de aanwijzingen die hij van manager Floris Jan Bovelander krijgt. Natuurlijk heeft hij iets aan de wijze raad van de voormalige strafcornerspecialist, zo verklaarde de 51-voudig international. "Bovelander geeft slechts kleine tips, die niet direct van invloed zijn op de uitvoering. De invloed van Siepman is aanzienlijk groter. Het grootste verschil met vroeger is dat we niet langer recht voor het doel van de tegenstander staan. Doordat de uitlopers minder dicht bij je in de buurt kunnen komen, kun je harder en zuiverder pushen. En als Lomans dan ook nog eens naast je staat, weten de verdedigers het vaak helemaal niet meer."

Keulen. Champions Trophy, mannen. Derde speelronde: Nederland - Pakistan 3-1 (2-0). 33. Taekema 1-0 (sc), 34. Taekema 2-0 (sc), 41. De Nooijer 3-0, 69. Nadeem 3-1 (sc). Scheidsrechters: Meyer (Dui), Gentles (Aus). Toeschouwers: 500. Gele kaart: 63. Geeris (Nederland). Nederland: Vogels; Van der Weide, Jazet, Geert-Jan Derikx en Lomans; Rob Derikx, Delmee en Taekema; Geeris, De Nooijer en Ronald Brouwer. Vliegende wissels: Froger, Reckers, Booij, Matthijs Brouwer, Evers. India - Australië 3-2 (2-1). Stand: 1. Nederland 3-7 (12-5), 2. Duitsland 2-6 (6-4), 3. India 3-4 (8-8), 4. Zuid-Korea 2-3 (4-6), 5. Pakistan 3-3 (7-7) 6. Australië 3-0 (5-12).




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 4 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.