De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 4 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Schalken via zege op
Gustavo Kuerten in
kwartfinales US Open

   
 

Met een sensationele overwinning op Gustavo Kuerten heeft Sjeng Schalken gisteren voor het eerst in zijn loopbaan de kwartfinales van de US Open bereikt. In het fraaie Arthur Ashe Stadium, het kloppend hart van Flushing Meadows, liet de Nederlander bij vlagen geen spaan heel van zijn Braziliaanse tegenstander die vooraf als grote favoriet voor de overwinning werd bestempeld. Maar Schalken trok zich niets aan van de reputatie van Kuerten, noch van de ervaringen uit hun eerdere onderlinge duels - Met een sensationele overwinning op Gustavo Kuerten heeft Sjeng Schalken gisteren voor het eerst in zijn loopbaan de kwartfinales van de US Open bereikt. In het fraaie Arthur Ashe Stadium, het kloppend hart van Flushing Meadows, liet de Nederlander bij vlagen geen spaan heel van zijn Braziliaanse tegenstander die vooraf als grote favoriet voor de overwinning werd bestempeld. Maar Schalken trok zich niets aan van de reputatie van Kuerten, noch van de ervaringen uit hun eerdere onderlinge duels, Kuerten stapte gisteren met een 7-1 voorsprong het centre-court op, en zorgde voor de grootste verrassing van de negende toernooidag: 6-3 7-6 6-7 7-6.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 14kb)
Sjeng Schalken (Foto: EPA)
Nog geen 24 uur voor zijn schitterende zege had Schalken al een persoonlijk record gevestigd door voor het eerst de vierde ronde van de US Open te bereiken. Dat gebeurde op een voor tennisbegrippen absurd laat tijdstip, rond de klok van elven 's avonds (Amerikaanse tijd), toen hij de Armeniër Sargis Sargsian in vier setjes (7-5 6-3 3-6 6-1) van een van de bijbanen op het imposante tenniscomplex in New York tikte. Kuerten lag op dat moment al lang op één oor, want zijn tegenstander in de derde ronde, de Chileen Nicolas Massu, gaf de strijd in de tweede set geblesseerd op.

Doodmoe meldde Schalken na zijn zege op Sargsian ("mijn zwaarste partij van dit jaar") dat hij zich ondanks de vermoeienissen verheugde op het duel met Kuerten. "Ik ben een groot fan van 'Guga', ik bewonder hem niet alleen om zijn manier van tennissen maar ook voor de wijze waarop hij zich naast de baan gedraagt. Hij blijft altijd ontspannen en positief tegen de dingen aankijken, ook als het eens tegen zit. Daar kan ik nog veel van leren."

Maar op het centre-court van de US Open was het gisteren de nuchtere Limburger Sjeng Schalken die les gaf aan de Braziliaanse samba-tennisser. Uit niets bleek dat Schalken nog geen 24 uur eerder een afmattende partij had afgewerkt, want Schalken vloog als een komeet uit de startblokken. Hij brak de allereerste servicegame van Kuerten en gaf die voorsprong in het verloop van de set (6-3) niet meer uit handen. Set twee en drie werden beslist in zenuwslopende tiebreaks, die beide spelers eerlijk verdeelden. Schalken, die in de derde set op 5-4 en 30-30 op de service van Kuerten al twee punten van de overwinning was geweest, liet zich niet demotiveren toen hij alsnog aan een vierde bedrijf moest beginnen. Hij brak direct door de service van zijn tegenstander en liet zich daarna de kaas niet meer van het brood eten. Kuerten, die twee glimlachende zonnetjes op zijn handen heeft laten tatoeëren, moest toestaan dat Schalken gisteren als laatste en dus als beste lachte. De Nederlander nam na zijn geweldige tennisdemonstratie dankbaar de felicitaties van de Braziliaan en het applaus van het volkomen verbijsterde Amerikaanse publiek in ontvangst.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 21kb)
Gustavo Kuerten (Foto: REUTERS)
Na zijn sensationele zegetocht op Wimbledon, waar Schalken voor het eerst tot de kwartfinales van een grandslamtoernooi reikte, bewijst de bijna 26-jarige tennisser nu dat die prestatie geen eenmalige uitschieter was. Bij de US Open, waar hij in 1994 zijn enige grandslam-juniorentitel veroverde, bleef hij kaarsrecht overeind tegen Mark Philippoussis, 'veegde' hij Ivan Ljubicic en vocht hij zich langs Sargis Sargsian, waarna hij gisteren tegen Kuerten een voorlopige kroon op zijn Amerikaanse triomftocht zette. En met de strijd tegen de winnaar van het duel Clement-Gonzalez voor de boeg, lijkt er best nog wel een extra diamantje voor die kroon in het verschiet te liggen.

Eerst mag Schalken een dagje rusten, na twee inspannende dagen, waarin de beste Nederlandse tennisser van dit moment - die titel heeft hij dit jaar meer dan ooit verdiend - zijn gehavende lichaam kan laten herstellen. Dankzij de inspanningen van fysiotherapeut Andre van Alphen, die afgelopen week door Schalken speciaal naar New York werd gehaald, had de Limburger geen last meer van de peesontsteking onder zijn knie. Maar de chronische voetblessure die Schalken alweer een aantal jaren kwelt, speelde de afgelopen dagen in New York steeds meer op. Na zijn zege op Kuerten viel hij echter op geen enkele medische klacht te betrappen. De zoete smaak van de overwinning heeft in New York een zeer zalvende werking.

New York. US Open, 16.250.000 euro. Mannen, derde ronde: Schalken (Ned/24) - Sargsian (Arm) 7-5 6-3 3-6 6-1, Haas (Dui/3) - Enqvist (Zwe/29) 6-4 3-6 3-6 6-4 6-4, Chela (Arg/26) - Henman (GBr/5) 6-3 6-3 6-2, Gonzalez (Chl/28) - Ferrero (Spa/7) 6-4 6-4 6-4, Roddick (VSt/11) - Corretja (Spa/18) 6-4 6-1 7-6, Sampras (VSt/17) - Rusedski (GBr/33) 7-6 4-6 7-6 3-6 6-4, Kuerten (Bra) - Massu (Chl) 6-1 5-4 (opgave Massu), Clement (Fra) - Coria (Arg) 2-6 6-2 7-5 7-6. Vierde ronde: Hewitt (Aus/1) - Novak (Tsj/14) 6-4 6-2 7-5, Agassi (VSt/6) - Gambill (VSt)6-2 6-3 6-3, Mirnyi (WRu/32) - Federer (Zwi/13) 6-3 7-6 6-4.

Dubbelspel, derde ronde: Bryan/Bryan (VSt/6) - Haarhuis/Kafelnikov (Ned/Rus/9) 5-7 6-1 6-4.

Vrouwen, vierde ronde: Capriati (VSt/3) - Frazier (VSt) 6-1 6-3, Davenport (VSt/4) - Farina Elia (Ita/13) 6-3 6-1, Hantuchova (Slw/11) - Henin (Bel/8) 6-1 3-6 7-6, Bovina (Rus) - Schiavone (Ita) 7-6 6-4, Mauresmo (Fra/10) - Clijsters (Bel/7) 4-6 6-3 7-5, Venus Williams (VSt/2) - Rubin (VSt/14) 6-2 4-6 7-5, Seles (VSt/6) - Hingis (Zwi/9) 6-4 6-2. Kwartfinales: Davenport (VSt/4) - Bovina (Rus) 3-6 6-0 6-2.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 4 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.