De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 4 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Amsterdam Marathon wordt moedeloos van lokale politiek

Van onze Telesportredactie

   
 

AMSTERDAM - Sport in de hoofdstad, het blijft een moeilijk verhaal. Alle aandacht richtte zich gisteren in het Olympisch Stadion op Greg van Hest, die zondag 20 oktober in Amsterdam na een langdurige afwezigheid vanwege een zware operatie aan beide achillespezen zijn rentree op de klassieke afstand zal maken. Maar toch konden Joop Waterreus, voorzitter van de stichting Amsterdam Marathon, en ook Jos Hermens, sinds jaar en dag verantwoordelijk voor het deelnemersveld, hun ergernis niet verbergen toen voorzichtig werd geïnformeerd naar de houding van de lokale politiek. Het RAI/Derny Criterium en Jumping Amsterdam bestaan inmiddels niet meer, het Dutch Open tennis is de hoofdstad ontvlucht. Hermens: "Amsterdam is een stad die eigenlijk geen topsport meer verdient."

De Delta Lloyd/Amsterdam Marathon beleeft volgende week haar 27e editie en mag zich op basis van de snelste tien tijden rekenen tot de beste marathons ter wereld. En op de medewerking van de gemeentelijke diensten valt weliswaar niets aan te merken. "Maar toch zitten er in de lokale politiek weer een paar te zeuren. Van een positieve grondhouding is in ieder geval geen sprake", meent Waterreus, die onlangs een brief naar de nieuwe wethouder sportzaken, Hester Maij, stuurde om naast de sportieve betekenis ook het economische belang van de marathon nog eens te onderstrepen. Van de ruim 10.000 deelnemers die worden verwacht, komt bijna de helft uit het buitenland. "Die slapen allemaal in hotels, eten in restaurants en bezoeken musea. Bovendien stonden er vorig jaar ruim 100.000 mensen langs de kant, dat zijn ruim twee volle ArenA's. Maar toch hoor je weer mensen in de politiek zich afvragen of het wel nodig is dat een deel van de stad tijdelijk afgesloten wordt voor een marathon. Ik word er wel een beetje moe van om voortdurend strijd te moeten leveren."

In vergelijking met vorig jaar is het parcours van de marathon gewijzigd. De Dam en de Vijzelstraat worden ditmaal gemeden. Vorig jaar moest de organisatie in het centrum nog hoge dranghekken en loopbruggen opbouwen om het winkelend publiek van dienst te zijn. Die kosten (circa 50.000 euro) kan de organisatie, die werkt met een totaalbudget van circa een miljoen euro, nu aanwenden om de kwaliteit van het lopersveld te verhogen. Behalve Greg van Hest verschijnt ook Luc Krotwaar aan de start. Beiden hopen op voorhand op een eindtijd rond de 2.08 uur, dat wil zeggen onder het 22 jaar oude nationale record van Gerard Nijboer (2.09,01). Waterreus: "Als dat lukt, is misschien ook de politiek weer even rustig."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 4 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.