De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 4 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Zwartepieten over ondergang van Jumping Amsterdam is begonnen
   
 

AMSTERDAM - Het moddergooien is begonnen. Nog geen etmaal na de definitieve beslissing te stoppen met het grootste concours hippique van Nederland, Jumping Amsterdam, vliegen de betrokkenen elkaar in de haren. Harry Groen, sinds één jaar voorzitter van het bestuur en nimmer in staat een 'Jumping' te organiseren, is boos op zijn voorganger Kees de Ruijter en de paardensportbond (KNHS). De Ruijter op zijn beurt wijst zijn opvolger als verantwoordelijke aan en BCM, het organisatiebureau voor hippische evenementen. Feit blijft dat door ongelooflijk mismanagement het mooiste paardensportevenement van Nederland, dat 44 edities lang bestaansrecht had, de strot is omgedraaid.

"Ik baal als een stekker", verzucht Harry Groen. Aan de hand van een zoveelste telefoontje met het Amsterdamse hallencomplex RAI, tevens sponsor, zag de voormalige wethouder van Amsterdam er geen heil meer in. "We hadden een datum, 3 tot 5 januari, maar het bedrijfsleven vond dat niks. Ja ja, ik heb inderdaad geroepen dat dat tijdstip een mooi alternatief is voor een nieuwjaarsborrel, maar ik had het mis. In het bijzijn van vier bestuursleden heb ik maandag nog éénmaal geprobeerd een nieuwe datum te vinden. Een onmogelijkheid in verband met de internationale concoursenkalender. Dat gold helemaal op langere termijn."

De verwijten aan het adres van Groen zijn echter niet van de lucht. Zo is hij een complete onbekende in de paardensportwereld, was hij laks in zijn zoektocht naar sponsors en viel het organisatiebureau met vijf werknemers, dat hij onder zijn hoede had, compleet uiteen. Groen retourneert: "Ik heb toch echt eerst een datum nodig, voordat ik geldschieters kan interesseren." Hij heeft slechts gedeeltelijk gelijk volgens ingewijden. Zij missen de gedrevenheid en kennis van Groens voorganger Kees de Ruijter, die vijftien jaar lang onbezoldigd Jumping Amsterdam organiseerde. De Ruijter, tien jaar lang voorzitter, zegt daar zelf over: "Ik heb Groen voorgesteld, maar hij bleek vrij snel een grote vergissing. Vlak na zijn aanstelling als voorzitter werd hij ook preses van de Atletiekunie en loco-burgemeester van Briel. Hoe wil hij tijd vrijmaken voor Jumping? Ik was daar vroeger drie dagen per week aan kwijt."

Een briesende Groen: "Het past De Ruijter nu beter zijn mond te houden. Ik trof een enorme financiële warboel aan bij Jumping Amsterdam. Had ik dat van tevoren geweten, dan was ik er nooit aan begonnen. In plaats van te zoeken naar sponsors, raakte ik veel tijd kwijt aan het ordenen van de chaos. Die overigens ook het gevolg was van de opstelling van de KNHS. De bond gaf vorig jaar groen licht voor een tweede paardensportevenement in Amsterdam. De doodsteek voor Jumping. Het is al moeilijk voor één evenement sponsors te vinden. Laat staan voor twee. We hebben geprocedeerd om dat idee tegen te houden. Kostte ons 70.000 gulden. Met dank aan onze eigen bond."

De Ruijter: "Over één ding zijn we het eens. Organisator BCM kreeg van de KNHS toestemming in het Olympisch Stadion een evenement te organiseren. Belachelijk, ze wisten dat Jumping er geen concurrentie bij kon hebben. Dat was voor mij een belangrijk argument te stoppen als organisator. Ik had alleen verwacht dat Groen als opvolger, toch een Amsterdammer, er meer energie in zou steken." Met de grote achterban paardensportliefhebbers - in de kop van Noord-Holland word je doodgegooid met maneges - lijkt er ondanks het gebrek aan sponsors en een datum genoeg draagkracht voor een evenement in Amsterdam. De Ruijter: "Daarom had Groen moeten voorkomen dat Jumping definitief over de kop ging."

Groen: Ik krijg nu de zwartepiet. Terwijl de geloofwaardigheid van het evenement al veel eerder weg was. Degenen die nu oordelen, moeten stoppen met het plengen van krokodillentranen."

Het federatiebestuur van de KNHS gaat overigens zeer binnenkort de plannen onderzoeken voor een nieuw evenement in Amsterdam. Groen en De Ruijter hebben hier wel hetzelfde idee over. "Dan hebben ze alsnog hun zin", aldus een woedende Groen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 4 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.