De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 4 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Wederopstanding volleybalsters net op tijd
   
 

SCHWERIN - Het deed denken aan vorig jaar. Tijdens het EK in Bulgarije leken de Nederlandse volleybalsters op een gegeven moment geknakte muurbloempjes. Compleet verstikt onder de druk van een mondiaal aansprekend toernooi, besloten ze op het laatste moment nog slechts 'plezier in het spel' centraal te stellen. Geen twijfels of gereken meer. De herhaling van zetten tijdens het wereldkampioenschap is opmerkelijk. In het Noord-Duitse Schwerin maakten de volleybalsters de laatste dagen een uitermate onzekere indruk. Totdat ze in een onderling gesprek voor het duel tegen Canada besloten de knop om te zetten. 'Gewoon lekker spelen' leverde een klinkende 3-0 (18-15, 21-25, 23-25) zege op en het zo felbegeerde toegangsbewijs voor de tweede ronde.

Na een enorm hectische week kwam de zucht van verlichting rechtstreeks uit de tenen. De volleybalsters begonnen twee duels voortvarend, maar speelden vervolgens net zoveel zwakke wedstrijden. Verlies tegen de uiteindelijke groepswinnaar Zuid-Korea en nummer twee, titelverdediger Cuba, was vooraf ingecalculeerd, maar de manier waarop zette de tegenstellingen in het team op scherp. Slechts een kleine groep blijkt de spanning van een WK aan te kunnen. De rest speelde in de eerste ronde veel te vaak verstoppertje. Bondscoach Angelo Frigoni liet zijn emoties in het laatste duel tegen de Aziaten volledig de vrije loop. Woest was hij over de instelling van zijn speelsters. Om 's avonds behoorlijk milder te reageren, nadat hij de gekwetste, ontzette blikken van zijn volleybalsters zag.

Voor het vijfde en laatste eerste-rondeduel tegen Canada stapelde de tegenslag zich in eerste instantie gewoon verder op. In de middagtraining verstapte de jonge basisspeelster Manon Flier zich lelijk. De tranen biggelden onmiddellijk over haar gezicht. Uit foto's van het ziekenhuis bleek haar linkerenkel niet gebroken. Wat er wel precies met het gewricht is, wordt nog onderzocht. Haar plaats werd opgevuld door de 22-jarige Alice Blom. De speelster van het Oldenzaalse Arke/Pollux hield tegen Canada prima stand.

Nou is Canada ook geen Cuba of Zuid-Korea. Vooraf werd de ploeg ingeschaald als zwakke tegenstander. Totdat de Noord-Amerikanen zich profileerden tegen Cuba, dat na vijf moordende sets uiteindelijk met de schrik vrijkwam. Oranje bleef een dag lang in de greep van het idee dat Canada een dergelijke stunt zou kunnen herhalen. 's Avonds bleek het reuze mee te vallen. De ploeg van bondscoach Frigoni kon eindelijk het spelletje spelen, waar het zo dol op is: aanvallend agressief, een blok als een huis en voortdurend in staat de bal in het veld te houden en te wachten op de fouten van de tegenstander. Met de ongedwongen manier van spelen verdwenen de vele eigen fouten, als gevolg van angst en twijfel, uit het spel. Er werd weer gewoon gestreden, de lach kwam terug op het gezicht en daarmee groeide het zelfvertrouwen.

Aanvoerster Ingrid Visser: "We hebben de avond tevoren veel met elkaar gepraat. Over wat er allemaal mis ging. Slechts één conclusie bleef over: de knop moest om. Alles uit ons hoofd bannen wat de voorgaande dagen was voorgevallen. Hoewel we dat eerder zonder succes probeerden, lukte het voor de wedstrijd tegen Canada wel. Waarom? We hadden geen keuze, als we zouden verliezen, was het over en uit."

De Nederlandse volleybalsters hebben nu twee dagen rust. Die zullen constructief benut moeten worden, want Oranje wacht in de tweede ronde tegenstanders gelijk Cuba en Zuid-Korea. In het Oost-Duitse Riesa treft de Nederlandse ploeg van vrijdag tot zondag Brazilië, Amerika en gastland Duitsland. Bondscoach Angelo Frigoni: "Mijn eerste reactie is: grote, sterke naties, maar het is een uitdaging om tegen hen te spelen. En na wat wij van de week allemaal hebben meegemaakt, is er voor ons eigenlijk niets meer te verliezen. We kunnen dus eindelijk vrijuit spelen. En zoals blijkt, zijn we daar het beste in."

Schwerin. WK vrouwen. Groep B, vijfde wedstrijd: Nederland - Canada 3-0 (25-18 25-21 25-23). Eindstand: 1. Zuid-Korea 5-10 (15-3), 2. Cuba 5-8 (14-5), 3. Nederland 5-6 (9-7), 4. Roemenië 5-4 (8-9), 5. Canada 5-2 (5-12), 6. Egypte 5-0 (0-15). Zuid-Korea, Cuba en Nederland naar volgende ronde.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 4 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.