De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 4 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  OVERNAME DSM MAAKT WEINIG INDRUK; BALLAST NEDAM WINT
AEX zakt weer
onder 350

   
 

AMSTERDAM - De Amsterdamse effectenbeurs ging gisteren opnieuw flink onderuit. Op alle Europese beurzen heerste de hele dag een negatief sentiment. Tegenvallende Amerikaanse macrocijfers zorgden allesbehalve voor een opkikker. De overname van een Zwitserse tak van Roche door chemieconcern DSM maakte weinig indruk op beleggers. De AEX sloot uiteindelijk 14,16 punten lager op 349,74, ofwel een verlies van 3,9%. Ook de midkap stond onder druk met een verlies van 9,89 punten op 354,70.

DSM domineerde het nieuws op de beurs met de bekendmaking van de overname van de vitamine- en fijnchemie-activiteiten van het Zwitserse Roche. De op handen zijnde koop was al enige tijd bekend in de vorm van een marktgerucht, waar het chemieconcern echter niet op wilde reageren.

Gisteren kwam dan eindelijk de bevestiging. DSM betaalt aan Roche evenveel als het bedrag dat het concern onlangs ontving bij de verkoop van de basischemietak aan het Saoedische Sabic. DSM betaalt €2,25 miljard voor het Zwitserse bedrijf, ofwel 11 maal de winst. De overname zal vanaf de eerste dag 'sterk' bijdragen aan de winst per aandeel. Vorig jaar behaalde de bewuste Roche-activiteiten nog een omzet van €2,4 miljard. De afgelopen zes maanden werd een bedrijfsresultaat van €140 miljoen behaald, 39% minder dan tijdens de vergelijkbare periode vorig jaar. Alle claims uit lopende rechtszaken tegen Roche blijven bij de verkopende partij. DSM betaalt evenmin goodwill aan de Zwitsers.

Effectenbank Stroeve uitte zich positief over de aankoop van DSM: "Door middel van deze overname vult DSM de strategie om zich toe te leggen op life-science producten en hoogwaardige materialen verder in", aldus de bank, die dan ook het koopadvies handhaaft. Beleggers reageerden desondanks weinig verheugd op de overname. Hierdoor eindigde het aandeel uiteindelijk €1,76 lager op €42,36, hetgeen neerkomt op een verlies van 4%.

Het aandeel van bouwerconcern Ballast Nedam maakte gisteren op de lokale markt een wonderbaarlijk herstel. Beleggers hebben de bouwer in de afgelopen drie maanden massaal gedumpt na berichten over oplopende verliezen en het eigen vermogen dat razendsnel slinkt. Het aandeel kelderde hierdoor in relatief korte tijd van €22,50 naar €5,20. Ook de ontwikkelingen op de Britse markt, waar de bouwer al jaren verliezen maakt, boezemen beleggers angst in. Ballast Nedam wil inmiddels van de Engelse activiteiten af, maar volgens marktkenners zijn er geen kopers te vinden.

De plotselinge stijging van het aandeel hangt zeer waarschijnlijk samen met uitgelekt nieuws over het concern. De bouwer had al eerder aangekondigd deze week naar buiten te komen met berichtgeving over de aflossing van een obligatielening van €54 miljoen. Ballast Nedam stond een deel van de dag op ruim 10% winst. De handelsdag werd afgesloten op €5,82 een kleine 6%. De meeste andere bouwconcerns moesten juist fors achteruit.

Het aandeel Heineken steeg met 0,8% op €41,92. Analisten van effectenkantoor Merrill Lynch zijn positief over de bierbrouwer. De winsttaxatie voor heel 2002 is met een paar procenten verhoogd. Ook het beleggingsadvies werd opwaarts bijgesteld. Over heel 2002 voorzien de Merrill Lynch-rekenaar een winst per aandeel Heineken van €2,06.

Wolters Kluwer moest 1% van zijn beurswaarde prijsgeven. Dat was opvallend. Analisten van zakenbank Goldman Sachs hebben hun beleggingsadvies voor de uitgever verhoogd van underperformer naar outperformer. Daarbij is een koersdoel gegeven van €22. Een aandeel Wolters Kluwer wisselt momenteel van eigenaar voor €€18,12.

In aanloop op de halfjaarcijfers dikte de beurskoers van Grolsch met 2,7% aan tot €22,08. Analisten gokken erop dat de bierbrouwer vandaag een halfjaarwinst bekendmaakt van €11,3 miljoen. Dat is min of meer gelijk aan het resultaat in de eerste helft vorig jaar.

Verwacht wordt dat de omzet in Nederland is teruggelopen en dat Grolsch een mooie groei heeft doorgemaakt in Groot-Brittannië.

Het nieuws over de opname van Fortis in de Dow Jones Stoxx 50-index maakte weinig indruk. De Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar moest 3,3% inleveren op €17,20.

PinkRoccade is van plan om haar activiteiten in Groot-Brittannië uit te breiden. Dat meldt de website van het vaktijdschrift Computable. "We kijken naar het uitbreiden van onze infrastructuur in het noorden van Groot-Brittannië en willen dit bereiken via de overname van nog een datacentrum", aldus Ken Wilson, directeur van de Britse activiteiten van PinkRoccade. Het automatiseringsbedrijf sloot 0,7% lager op €5,99.

Bart Mos




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 4 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.