De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 4 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Laurus meldt reorganisatie
in België alleen aan Belgen

Van een onzer verslaggevers

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 42kb)
Laurus- dochter Edah wordt niet omgebouwd tot prijsvechter, stelt Laurus. (Foto: ANP)
DEN BOSCH - Supermarktconcern Laurus heeft het voorgenomen ontslag van ruim 10% van de werknemers in België deze week alleen gemeld in België zelf. Beleggers in Nederland, waar de onderneming nota bene notering heeft aan de beurs van Amsterdam, bleven van de informatie verstoken. In een persbericht over de resultaten over het eerste halfjaar moesten ze het doen met de mededeling dat Laurus "op 2 september een voorgenomen reorganisatie in België heeft aangekondigd".

Over de zwarte cijfers die Laurus er in 2004 weer wil schrijven, rept de onderneming met geen woord.

België is al langer een blok aan het been van Laurus. In een mededeling die de onderneming eergisteren nabeurs verspreidde - alleen in België dus - meldt het supermarktconcern "vier cumulatieve maatregelen" te 'overwegen' die "de continuïteit van de groep (moeten) verzekeren".

Eén van de maatregelen is de sluiting en verkoop van twee distributiecentra in Ans en Marloie. Een "sterk kostenreductieplan", de verzelfstandiging van onrendabele en niet strategische filialen van dochter Spar - 14 winkels - en een 'krachtig' groeiplan voor de winkels die openblijven "zou gevolgen kunnen hebben voor ongeveer 240 personen", aldus Laurus.

Het herplaatsen van een deel daarvan zou het aantal medewerkers dat door de maatregelen getroffen wordt 'kunnen' beperken tot 180. De Belgische zakenkrant Financieel-Economische Tijd wist op basis van het persbericht en een toelichting van Laurus-woordvoerster Mieke D'Hoore te melden dat het verlieslatende Laurus België in 2003 break even hoopt te draaien en vanaf 2004 opnieuw winst wil maken.

In een persbericht over de halfjaarcijfers dat Laurus Nederland een dag na het bericht in België verspreidt, wordt op pagina 3 en tussen neus en lippen door melding gemaakt van de in België aangekondigde reorganisatie. "Het is een puur Belgische aangelegenheid", reageert een Nederlandse woordvoerster. "Het is een interne beslissing geweest om het hier verder niet te melden."

Heeft het bedrijf daarmee de beursregels overtreden? Die schrijven immers voor dat informatie waarvan een effect op de aandelenkoers uit kan gaan terstond en aan een zo breed mogelijk publiek moet worden gemeld. Nee, zegt Laurus zelf. "Het was geen koersgevoelige informatie, want dat er in België gereorganiseerd zou worden, was al veel langer bekend."

Nee, zegt beursorganisatie Euronext Amsterdam. "Het bericht in België kwam maandag nabeurs en het bericht in Nederland dinsdag voorbeurs. Dus gehandeld met voorkennis kan niemand in de tussentijd hebben gedaan", stelt een woordvoerder, die daarmee voorbij gaat aan het feit dat in België héél andere zaken werden gemeld dan in Nederland.

Ja, zegt op grond van dat laatste dan ook directeur Peter Paul de Vries van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). "België is één van de twee probleemgebieden van Laurus." Als daar maatregelen worden getroffen die de onderneming er weer bovenop kunnen helpen, dan is dat relevant voor álle beleggers en niet alleen voor de Belgische, vindt de VEB-directeur.

Dat nieuws over België relevant is, blijkt ook wel uit de resultaten over het eerste halfjaar. "Aanhoudende verliezen" in België en Spanje (probleemgebied twee, red.) leidden tot een nettoverlies over de eerste zes maanden van dit jaar van €44 miljoen, net zoveel als een jaar eerder. De omzet in België daalde met 10,4%, die in Spanje met 14,7%. In België werd een bedrijfsverlies geleden van €9 miljoen, in Spanje een verlies van €15 miljoen.

Aan adviseurs betaalde Laurus zich de eerste zes maanden van dit jaar ook nog steeds blauw. "Extra uitgaven" voor de raadgevers drukten het bedrijfsresultaat van de supermarktonderneming - in totaal €29 miljoen negatief - met €4 miljoen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 4 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.