De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 4 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Duizenden schapen
in zee gedumpt

   
 

AMSTERDAM - Meer dan 14.500 Australische schapen zijn in de golven van de Arabische Zee verdwenen. De dieren waren onder extreme hitte bezweken en vervolgens overboord gegooid door de bemanning van vier schepen die op weg waren naar het Midden-Oosten. In juli werden onder dezelfde omstandigheden ook al 900 Australische runderen in zee gedumpt.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x284, 13kb)
Australische vee-exporteurs zijn in opspraak gekomen door de massale sterfte van schapen tijdens het transport naar het Midden-Oosten. (Foto: De Telegraaf)
Nadat in 1996 liefst 70.000 schapen op een schip waren omgekomen, werden de voorwaarden voor de export van levende have in Australië flink aangescherpt. Maar kennelijk niet genoeg, aldus de Australische minister van Landbouw, Warren Truss. De duizenden schapen waren een maand geleden aan boord gegaan van de gigantische 'drijvende veestallen' die Australische vee-exporteurs al sinds jaar en dag gebruiken. Truss denkt dat de overgang van de Australische winter naar de zinderende hitte in het Midden-Oosten te groot is geweest voor de dieren.

De minister eist nu dat het aantal dieren per schip met 15 procent omlaag gaat, dat er strengere controles in de uitvoerhaven komen en dat er voortaan dierenartsen aan boord zijn tijdens de reis. Maar volgens de exporteurs is daarmee de uitvoer van levende have nog nauwelijks kostendekkend, laat staan winstgevend.

Inmiddels is het schip dat met 6000 stuks de meeste schapen overboord kieperde, de Al-Shuwaikh, alweer met een nieuwe lading vee onderweg naar het Midden-Oosten. Glenys Oogjes, voorzitter van Animals Australia, noemde het onthutsend dat de schepen gewoon mogen doorvaren terwijl de onderzoeken naar hun exportpraktijken nog moeten beginnen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 4 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.