De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 4 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Britse premier komt
met bewijs over Irak

Van onze redactie

   
 

buitenland LONDEN - De Britse premier Tony Blair heeft gisteren aangekondigd "de komende weken" met bewijzen te komen tegen het Irak van Saddam Hoessein. "Wij zullen de bewijzen laten zien die we hebben", aldus Blair op een persconferentie in zijn kiesdistrict Sedgefield in het noorden van Engeland.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 14kb)
Tony Blair (Foto: AP)
Het dossier dat Blair gaat onthullen, bevat volgens de premier bewijzen dat de Iraakse dictator beschikt over grote hoeveelheden chemische en biologische wapens. Ook komt hij met het bewijs dat Irak aan een kernbom werkt.

In eigen land krijgt Blair steeds meer kritiek te verduren van tegenstanders van een militaire invasie in Irak, ook in de eigen politieke gelederen. Volgens de Labour-premier is er nog geen militaire beslissing genomen, maar is het in het belang van Groot-Brittannië - Amerika's trouwste bondgenoot - om het 'probleem-Irak' niet uit de weg te gaan. Blair: "De Verenigde Staten moeten dit onderwerp (Irak, red.) niet alleen aanpakken, we zullen samen moeten optreden."

Blair had aanvankelijk de bedoeling pas naar buiten te komen met het dossier nadat er besloten was wat te doen tegen Irak. "Maar ik denk nu dat het beter is om het eerder te doen."

'Unieke dreiging'

De Britse premier noemde afgelopen weekeinde "niets doen" inzake Irak al geen optie en sprak gisteren over de "echte en unieke dreiging" die het regime voor het "Midden-Oosten en de wereld vormt". Blair: "Of het regime gaat compleet anders functioneren, of het regime moet worden vervangen."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 16kb)
Saddam (Foto: REUTERS)
Blair zou graag zien dat de Verenigde Naties bij de onderhandelingen rond Irak betrokken worden, maar benadrukte dat als er binnen de VN geen overeenstemming kan worden gevonden, de internationale gemeenschap niet slechts kan berusten in de bestaande status-quo. Ruimte voor onderhandelingen met Irak laat de Britse leider niet. Volgens hem zullen wapeninspecteurs zonder voorwaarden vooraf weer tot Irak moeten worden toegelaten. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell pleitte afgelopen zondag ook al voor terugkeer van de inspecteurs, maar haviken in de regering-Bush als vice-president Cheney voelen daar niets voor.

Aanbod

Eerder op de dag sprak de Iraakse vice-premier Tariq Aziz in Johannesburg met VN-secretaris-generaal Kofi Annan. Aziz deed de VN-baas een aanbod tot terugkeer van de wapeninspecteurs, maar verbond daar wel voorwaarden aan. Volgens Aziz moeten de VS stoppen met het nastreven van de val van het Iraakse regime, moeten de no fly-zones boven het noorden en zuiden van Irak afgeschaft worden en moeten tot slot de in 1990 ingestelde VN-sancties tegen het land opgeheven worden.

Dit jaar zijn gesprekken over hervatting van de inspecties tussen Irak en de VN al drie maal spaak gelopen. De wapeninspecteurs werden in 1998 uit de Golfstaat verwijderd. President Bush bespreekt vandaag in het Witte Huis met de leiders van het Congres hoe het regime van Saddam het beste aan te pakken. Volgens een Witte Huis-woordvoerder heeft Bush nog altijd geen beslissing genomen omtrent Irak, wel heeft hij beloofd het Congres en de belangrijkste bondgenoten te consulteren als er tot actie wordt overgegaan. Vooral in Europa bestaat de vrees voor een VS-optreden in Irak zonder goedkeuring van de VN. Bush heeft echter nog niet aangegeven of hij de VN-Veiligheidsraad zal consulteren. Doet hij dat wel, dan zullen naar alle waarschijnlijkheid zowel Rusland, China als Frankrijk hun veto uitspreken over militaire actie tegen Irak.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 4 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.