De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 4 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Van Eijck schrapt deel plan fiscale bijtelling voor lease-auto
Woon-werkkilometers minder belast

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - De fiscale bijtelling voor mensen met een auto van de zaak die meer dan 30 kilometer van hun werk wonen, wordt volgend jaar versoepeld.

Staatssecretaris Van Eijck (Financiën) ziet af van de vorig jaar in de wet vastgelegde lastenverzwaring voor automobilisten die ver van hun werk wonen en daardoor een groot deel van hun woon-werkkilometers moeten meetellen voor hun fiscale bijtelling.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 11kb)
Staatssecretaris Van Eijck (Foto: Dijkstra bv)
Voor zeker 80.000 lease-autorijders die doordeweeks een lange rit naar hun werk maken, wordt daardoor na 1 januari een extra netto nadeel van vele honderden euro's voorkomen.

Dit is mogelijk nu Van Eijck heeft besloten de door het vorige kabinet gemaakte afspraken over het belasten van woon-werkkilometers niet geheel door te voeren.

Nadat sinds dit jaar eenderde van de woon-werkkilometers boven 30 en onder 10 kilometer woon-werkverkeer als privé-kilometers meetelt voor de bijtelling, zou dit worden opgevoerd naar tweederde in 2003 en 100% in 2004. Van Eijck laat deze laatste twee stappen echter alsnog achterwege om de veel woon-werkkilometers makende werknemers te ontzien, die anders immers veel sneller in een hoger bijtellingspercentage terecht zouden komen.

De bewindsman komt met zijn besluit enigszins tegemoet aan de afspraak in het regeerakkoord om de ingewikkelde fiscale regels rondom de auto van de zaak te versoepelen en te vereenvoudigen. Verwacht wordt echter dat Van Eijck in de loop van volgend jaar een geheel nieuwe fiscale regeling rondom de lease-auto gaat uitwerken.

Door de versoepeling blijft dus de dit jaar ingevoerde staffel voor de bijtelling van de auto van de zaak ook na 1 januari van toepassing, waarbij slechts eenderde van het woon-werkverkeer boven een afstand van 30 kilometer of onder een afstand van 10 kilometer tot een maximum van 5500 kilometer hoeft te worden bijgeteld als privé-kilometers.

Lease-autobezitters die met het woon-werkverkeer en hun 'echte' privé-kilometers op minder dan 500 privé-kilometers per jaar uitkomen, hoeven daarom ook vanaf volgend jaar geen bijtelling te betalen.

Voor 500 tot 3000 kilometer is de bijtelling in 2003 net als nu 10% en tussen 3000 en 6000 kilometer 15%. Bij 6000 tot 8000 kilometer gaat het om een bijtelling van 20% en daarboven 25%.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 4 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.