De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 4 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Achttien miljoen euro aan belasting ontdoken
Uitzendbureau hing
van fraude aan elkaar

   
 

door Fred Soeteman DEN HAAG - Wie via het Haagse uitzendbureau van Mahiyetin A. (35) op een tuindersbedrijf in het Westland aan de slag wilde, moest soms meteen zijn ontslagbrief maar alvast ondertekenen. Dat scheelde de baas geld als hij ziek werd.

Het was slechts een van de trucs waarvan A. zich heeft bediend en die aan het licht zijn gekomen bij een grootscheeps FIOD-onderzoek, dat een belasting- en premiefraude van zo'n achttien miljoen euro aan het licht heeft gebracht.

Nog acht dagen besteedt de rechtbank in Den Haag aan de affaire, waarin behalve A. en zijn administrateurs Musa Ö. (27) en Erhan Y. (25) ook onderaannemer Fahid O. (36), vier grote tuinders en accountants en belastingadviseurs voor het hekje moeten komen.

Gezamenlijk hebben zij in de ogen van officier van justitie mevrouw mr. J.J.M. van Dis-Setz, tegen het decor van gewassen zoals tomaat en ficus, een criminele organisatie gevormd die er vooral op was gericht illegalen en zwartwerkers in de kassen te halen.

Daartoe was bedacht dat de (loon)administratie zoals die ten kantore van het agrarisch uitzendbureau werd gevoerd, vrijwel geheel vals moest zijn.

Wisselspelers

Uit de verklaringen van het duo kwam inderdaad naar voren dat de één de lijsten verwerkte met namen van verhuurde arbeidskrachten en de door hen gewerkte uren, zoals die wekelijks werden aangeleverd door tuinders of onderaannemers. Maar omdat daarop mensen stonden die als illegaal helemaal niet mochten werken, maakte de andere collega nieuwe lijsten, met vervangende namen, wél uit het bestand van het uitzendbureau en dus inclusief loonbelastingverklaring, maar niet van personen die daadwerkelijk hadden gewerkt. Dat waren de 'wisselspelers', in het jargon van administrateur Erhan Y., die uitlegde dat baas A. hem deze werkwijze zo had voorgeschreven.

Ook kregen echte werknemers meer uren toebedeeld dan het aantal dat zij werkelijk in touw waren geweest. Zo kwamen geheel 'witte' weekstaten en betaallijsten tot stand. Vervolgens werd gefactureerd aan de opdrachtgever, die ook een 'witte' urenstaat bijgeleverd kreeg. Van hem werd dan verwacht dat hij handmatig de nieuwe urenstaat kopieerde, die aansluitend terugging naar het uitzendbureau. Daarmee klopte alles weer, temeer omdat de oorspronkelijke lijsten, met de illegalen en zwart- dan wel grijswerkers, aan de versnipperaar werden prijsgegeven.

Verdachte Musa Ö. heeft het fraai uitgedrukt: "Ik wist wel dat ik iets niet goed deed, maar ik heb het niet bewust fout gedaan." Bij de FIOD zei hij het iets duidelijker: "Ik begreep wel dat je zo zwartwerkers en illegalen kon camoufleren."

Vandaag komt justitie toe aan de eerste strafeisen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 4 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.