De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 4 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Mobiele telefoon flinke kostenpost
Middelbare scholier
zwemt in geld

   
 

door Arianne Mantel UTRECHT - De ruim 750.000 middelbare scholieren in ons land hebben jaarlijks 1 miljard euro te besteden. Naast voor de hand liggende uitgaven als kleding, rookwaar en uitgaan, wordt veel geld uitgegeven aan mobiele telefonie: maar liefst 72 miljoen euro.

Dat staat in het tweejaarlijkse Nationale Scholierenonderzoek (NSO) dat het Nibud onlangs heeft gehouden.

De rijkdom van de scholieren is te danken aan het grote aantal bijbaantjes: ze werken nu gemiddeld 9 uur per week tegen 7,5 uur in 1999. De jongeren kunnen volgens het Nibud in problemen raken als ze door de slechtere economie die baantjes verliezen. "Jongeren kunnen namelijk moeilijk bezuinigen, is onze ervaring", aldus het Nibud.

Vergeleken met het vorige scholierenonderzoek geven vooral de oudere scholieren beduidend meer uit: een 12-jarige heeft €43 maandelijks te besteden en een 18-jarige al €351.

De scholieren hebben 20 procent meer te besteden dan twee jaar geleden. Daarmee doen de jongeren het beter dan hun ouders, die er 14 procent op vooruit gingen.

Hoe lager de opleiding van de middelbare scholier, hoe meer er wordt uitgegeven. En dat terwijl er juist minder te besteden is bij leerlingen met een lager schoolniveau. Vmbo-leerlingen geven maandelijks €155 euro uit; havo-leerlingen €134 en vwo'ers €114.

Alcohol

De mobiele telefoon is een flinke kostenpost voor de ondervraagden: de helft van alle scholieren geeft er geld aan uit. Gemiddeld €17 per maand, maar er zijn ook leerlingen die dat laten oplopen tot €200. Ondanks het verkoopverbod van alcohol aan jongeren onder de 16 jaar spendeert nog steeds een derde van de middelbare scholieren geld aan dit genotsmiddel.

Van alle scholieren geven de meisjes op het vmbo het vaakst geld uit aan rookwaar: 30 procent geeft hieraan 42 euro per maand uit. Meisjes op het vwo geven gemiddeld 36 euro aan sigaretten uit.

Het Nibud is bezorgd over het feit dat één op de drie scholieren niet weet wat sparen is. Hoewel bijna alle scholieren een spaarsaldo hebben, blijkt dat bij 30 procent opgebouwd te worden door (groot)ouders. "Het is zaak ze bewuster te laten worden van geld en ze te behoeden voor problemen. Daarom hebben wij bijvoorbeeld testen gemaakt waarop scholieren kunnen kijken wat voor geldtype ze zijn."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 4 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.