De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 4 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Banengroei valt stil bij
midden- en kleinbedrijf

Van onze economische redactie

   
 

DELFT - De huidige economische tegenwind doet de banenmotor van het midden- en kleinbedrijf (mkb) haperen. Als de malaise langer duurt en de overheid niet de helpende hand biedt, dreigt de banenmachine zelfs helemaal stil te vallen. Dat concludeerde de ondernemersorganisatie MKB-Nederland gisteren op basis van haar jaarlijks onderzoek naar de werkgelegenheid.

In de twaalf maanden van juli 2001 tot en met juni 2002 groeide het aantal banen in het mkb met ruim 23.000. Aanzienlijk minder dan het jaar daarvoor, toen de werkgelegenheid nog met 81.000 toenam.

MKB-voorzitter Hans de Boer wijt de fors teruglopende banengroei aan de tegenvallende economische groei.

"We verkeren in een situatie tussen hoop en vrees", aldus De Boer. "We hebben daarom een duwtje in de goede richting nodig." En dat duwtje moet volgens de voorzitter van het nieuwe kabinet komen.

Loonkosten

De Boer meent dat de kersverse regering de sociale premies moet verlagen om zo de loonkosten voor de werkgevers te drukken. Het kabinet-Balkende zou dit volgens MKB-Nederland kunnen financieren door het begrotingstekort op te laten lopen. "Nu is dat 0,5% van het bruto binnenlands product en volgens de Europese Unie mag dit tekort maximaal 3% zijn. Dat betekent dat er nog een ruimte is van een slordige 10 miljard euro. Ik wil niet zeggen dat al dat geld gebruikt moet worden maar als de ruimte er is, waarom zou je daar dan niet wat van gebruiken. Landen om ons heen, zoals Duitsland, doen dat ook."

Daarnaast hield De Boer tijdens de presentatie van de werkgelegenheidscijfers een vurig pleidooi tegen de afschaffing van de speciale afdrachtkorting (spak). "Mensen met weinig opleiding die in de goede economische tijden toch een baan hebben gekregen, vliegen er straks als eerste uit. Omdat zij door het afschaffen van de spak 10% duurder zijn geworden."

De Boer beseft dat hij met zijn voorstellen, die tijdens het komende najaarsoverleg ter sprake zullen komen, morrelt aan de fundamenten van het nieuwe kabinet.

In totaal werken zo'n 2,8 miljoen mensen in het midden- en kleinbedrijf. Het MKB neemt daarmee het grootste deel van de werkgelegenheid (38%) in de totale economie voor zijn rekening.

In de bouw en de industrie is het afgelopen jaar het aantal banen zelfs al gedaald. De binnenlandse handel zorgt nog wel voor een pluspuntje in de werkgelegenheid. Ook in de horeca en de zakelijke dienstverlening was nog sprake van groei, al ziet met name de horeca de behaalde omzet al teruglopen.

MKB-Nederland was wel uitermate content met het aantal allochtonen dat in het mkb werkzaam is. Inmiddels werken 262.000 werknemers van allochtone afkomst (9,3%) in 91.000 mkb-bedrijven. Vorig jaar was dat nog 9,1%. Het zogeheten mkb-minderhedenproject heeft volgens de werkgeversorganisatie dan ook zijn vruchten afgeworpen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 4 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.