De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 4 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Politieonderzoek naar
oplichtingpraktijken van
vastgoedtycoon Hummel

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - De Amsterdamse politie heeft naast witwas-onderzoeken tegen de vermogende vastgoedhandelaar Willem Endstra en Heineken-ontvoerder Willem Holleeder, ook een gerechtelijk vooronderzoek geopend tegen de Amsterdamse vastgoedtycoon Klaas Hummel.

Hij wordt onder meer verdacht van valsheid in geschrifte en oplichting. Hummel - volgens het zakenblad Quote behorend tot de 200 rijksten van Nederland - is samen met Endstra mede-eigenaar van onder meer het Amsterdamse World Fashion Centre en de recreatievilla's aan de A2 ter hoogte van Vinkenveen.

Hummel en Endstra zijn bij justitie in beeld gekomen tijdens een rechercheonderzoek met de codenaam Buizerd. Bij dat onderzoek heeft de politie diverse transacties tussen Endstra en Bouwfonds Property Finance onderzocht, waaruit zou blijken dat Endstra en Hummel zich schuldig hebben gemaakt aan strafbare feiten. Endstra ontkende dit gisterenavond ten stelligste.

Willem Endstra werd vorige week door topcrimineel Johnny Mieremet aangeduid als 'de bank van de onderwereld'. Klaas Hummel staat bekend als goede vriend en zakenpartner van Willem Endstra.

Uit processen-verbaal, waarop het televisieprogramma Nova de hand wist te leggen, blijkt dat Endstra en Hummel tot een bepaald maximum geld konden lenen bij het Bouwfonds, zonder dat daar hypothecaire zekerheden tegenover stonden.

"Deze vorm van handelen geeft Endstra en Hummel een voorsprong om bepaalde onroerende zaken aan te kopen en ook snel weer door te verkopen", aldus de letterlijke tekst van het proces-verbaal, waarin verder tientallen verslagen van afgeluisterde telefoongesprekken tussen Endstra en Hummel zijn opgenomen die volgens de politie de verdenkingen van oplichting en valsheid in geschrifte ondersteunen. Dit proces-verbaal is in bezit van deze krant.

De Amsterdamse politie blijkt begin dit jaar een inval te hebben gedaan bij Bouwfonds, vanwege verdenkingen die zijn gerezen tegen bestuurslid Bertus P. Hij zou volgens justitie Endstra en Hummel een krediet hebben verstrekt voor 600 miljoen gulden, zonder dat daar voldoende zekerheden tegenover stonden. Justitie vermoedt dat de Bouwfondsdirecteur steekpenningen kreeg en ook onroerend goed beneden de werkelijke waarde doorverkocht aan Hummel en Endstra.

Politie en justitie hebben al jaren het vermoeden dat Willem Endstra crimineel geld investeert in onroerend goed, maar kon dat tot op heden niet bewijzen. Sinds vorige week voert de politie onderhandelingen met topcrimineel Johnny Mieremet - voormalig zakenpartner en vriend van Sam Klepper - die zegt belastende verklaringen over witwaspraktijken van Endstra c.s. te willen afleggen. Volgens Mieremet kunnen topcriminelen bij Endstra terecht voor investeringen in onroerend goed, zonder dat vragen naar de herkomst van het geld worden gesteld.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 4 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.