De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 3 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Arrestatie Al-Qaeda-terroristen
   
 

door Jolande Westdorp ROTTERDAM - Opnieuw zijn in ons land Al-Qaeda-terroristen opgepakt. Zeven handlangers van Osama bin Ladens terreurleger werden afgelopen vrijdagochtend door zwaarbewapende arrestatieteams van het Korps Landelijke Politiediensten van hun bed gelicht.

De buitenlandse mannen, in de leeftijd van begin dertig, bevonden zich op schuiladressen in Rotterdam, Den Helder, Roosendaal, Den Bosch en Eindhoven.

Volgens een woordvoerder van het landelijk openbaar ministerie heeft de groep op grote schaal steun verleend aan het internationale bolwerk van Bin Laden en in ons land jongeren geronseld die elders zijn opgeleid tot Jihad-strijders.

Steun

De Al-Qaeda-sympathisanten zijn gisteren voorgeleid in Rotterdam en zitten inmiddels achter slot en grendel. Van de vijf andere mannen die eveneens in de Nederlandse Al Qaeda-huizen werden opgepakt zijn er twee vrijgelaten en drie overgedragen aan de vreemdelingendienst. Vaststaat volgens justitie dat zij niets te maken hebben met het netwerk van moslimextremisten.

De opdrachtgever tot het oprollen van de Nederlandse terreurcel is de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (de voormalige BVD). Uit informatie van de geheime dienst is gebleken dat de nu ontmantelde terreurbende de afgelopen jaren een onbekend aantal Nederlandse moslimjongeren heeft gerekruteerd voor terroristische trainingskampen.

De zaak houdt mogelijk verband met eerdere arrestaties onder Nederlandse leden van de Algerijnse terreurbende Groupe Salafiste pour la Predication et le Combat en met de dood van de twee jonge Eindhovense moslims Hassnoui en El Bakiouli in India, begin dit jaar.

Verder is over de zeven opgepakte terroristen bekendgemaakt dat zij logistieke, financiële en materiële steun hebben verleend aan Al Qaeda. Het gaat om het verlenen van onderdak, het overboeken van geld via ondergrondse banktransacties en het roven en vervalsen van reisdocumenten en andere papieren.

Ook de op 13 september vorig jaar in Rotterdam gearresteerde Fransman Jerome C. (28), Algerijn Abdelghani R. (28) en de onlangs door Canada uitgeleverde Algerijn Adel T. (36) hielden zich met soortgelijke steunactiviteiten voor Bin Ladens terroristenleger bezig.

Het trio - dat gisteren voor de extra beveiligde rechtbank in Rotterdam verscheen - wordt bovendien beticht van het beramen van bomaanslagen op de NAVO-basis Kleine Brogel in België en de Amerikaanse ambassade in de Franse hoofdstad Parijs. Een van de beoogde uitvoerders van de zelfmoordacties, de Tunesische oud-profvoetballer Nizar Trabelsi, liep eveneens in september vorig jaar in Brussel tegen de lamp liep.

Voor het eerst maakte de Rotterdamse justitie gisteren bekend dat de opdracht tot de terreuraanslagen vanuit de hoogste regionen van Al Qaeda zou zijn gekomen.

"Volgens Trabelsi waren bij het voorbereiden van de aanslagen twee Jemenieten en een man uit Saoedi-Arabië betrokken. Trabelsi heeft verklaard dat hij werd aangestuurd door de top van het Al Qaeda-netwerk", aldus de Rotterdamse officier van justitie mr. Th. d'Anjou.

C. en R. hebben verder een Nederlands onderduikadres voor zelfmoordterrorist Trabelsi geregeld, toen het de extremistische Tunesiër in België te heet onder de voeten werd. Uit voortdurende observaties door geheim agenten bleek dat C. zijn Brusselse baas op Schiphol op een vliegtuig naar Afghanistan heeft gezet. Daar zou Trabelsi meermalen door buitenlandse inlichtingendiensten in terreurkampen zijn gesignaleerd.

Zowel R. als T. vergaarden in ons land steunfondsen met inbraken in woonhuizen. Zo zijn van Tobbichi vingerafdrukken gevonden bij rooftochten in woonhuizen aan de Erasmustraat in Gouda (1997), aan de Golfstroom in Huizen (eveneens in '97) en in een huis in Leidschendam (1999).




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 3 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.