De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 2 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Zwolle door het dolle
   
 

ZWOLLE - Luid toeterende auto's op de Ceintuurbaan en hossende mensen op de Johan Cruyff-tribune. In Zwolle leek de tijd te hebben stilgestaan, zo intens was de vreugde om de eerste overwinning van de plaatselijke FC in het voetbalwalhalla: de eredivisie. En geen sterveling die na afloop de 1-0 op Vitesse durfde te betwisten. Na vingeroefeningen tegen de voormalige klasgenootjes uit de eerste divisie RBC Roosendaal en Excelsior kwam zaterdagavond het grote werk om de hoek kijken. De promovendus had werkelijk lak aan reputaties, smeet met energie en liet zich uiteindelijk dik verdiend door een uitzinnige menigte naar de catacomben van het Oosterenk-stadion begeleiden. Verdiend, omdat het de UEFA-Cupdeelnemer uit Arnhem niet louter door strijdlust, doch ook met kwaliteit op zijn nummer zette.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 24kb)
Het is feest in Zwolle. Na de 1-0 zege op Vitesse gaan de spelers van de gepromoveerde ploeg door het lint in het Oosterenk-stadion.
Geen wonder dat men in Zwolle, de Hanzestad aan de IJssel, waar een ongelooflijke politiemacht op alles was voorbereid, de niet verwachte triomf met tientallen consumpties besprenkelde. En terecht, want de gedoodverfde degradant deed bijna alles goed tegen Vitesse dat, op een enkele uitzondering na, een afwezige indruk maakte. Niets was er overgebleven van de ploeg, die vorige week nog landskampioen Ajax de stuipen op het lijf had gejaagd. Verantwoordelijk leider Mike Snoei valt dan ook niet te benijden, zo vlak voor de eerste Europacupwedstrijd tegen Rapid Boekarest. Zijn 'gele rijders' moeten de komende dagen eerst maar eens in het woordenboek zoeken bij de M van mentaliteit. Want, nogmaals, daar schortte het voornamelijk aan.

Nee, niet bij de Zwollenaren. Het lelijke eendje speelde met het hart en met flair. Precies zoals coach Peter Boeve zijn modaal verdienende spelers had voorgehouden. "In het voetbal", zei hij na de daverende driepunter, "draait het niet alleen om kwaliteit. Je moet ook honger hebben. Deze gasten hebben dat. Ik zou ze tekort doen om te beweren dat de zege alleen door strijdlust tot stand is gekomen. Ook voetballend waren wij de betere ploeg. En", glimlachte hij voldaan, "we scoorden nog een fantastische goal ook."

De luid bejubelde treffer viel dertien minuten na rust en bezorgde menig Zwollenaar kippenvel. Het werd een omvangrijke ééntwee tussen Roelofsen & Roelofsen, de twee volle neven. De oudste, Marco, stelde met een ragfijne cross Richard in staat om de tot dan onpasseerbaar lijkende Dragoslav Jevric met een sierlijke kopbal het nakijken te geven.

"Ga staan, als je voor Zwolle bent", denderende het vervolgens van de tribunes. De steun van het publiek was onontbeerlijk, want met een serie kunstgrepen probeerde Vitesse alsnog een drama te voorkomen. De ook al debuterende coach Snoei was op een gegeven moment het lanterfanten zat en stuurde in een oogwenk de Kameroener Kalle Sone, de van RAD Belgrado overgekomen Aleksander Rankovic en Bob Peeters naar het front.

Het was lood om oud ijzer. Ook op Vitesse's noodscenario had Zwolle een passend antwoord door doelpuntenmaker Richard Roelofsen aan stormram Peeters te koppelen. Op alles was de vechtmachine van Boeve voorbereid. Dat kon van Vitesse niet gezegd worden. De Arnhemmers betalen inmiddels een zware tol voor het vertrek van Michel Kreek, Victor Sikora, Mahamadou Diarra en Remco van der Schaaf. Maar nog erger is de slappe mentaliteit van hun vervangers. "We moeten ons schamen", zei technicus Theo Janssen dan ook. De domme rode kaart, die Dejan Stefanovic in de laatste minuut kreeg, zal ook het nodige stof doen opwaaien. Met al die gegevens kon Snoei direct aan de slag. "Op basis van mentaliteit zijn we hier afgetroefd", pruilde de trainer. "En dat is zeer teleurstellend."

Onder de Peperbus bleef het vervolgens lang onrustig na dit eerste grote succes van FC Zwolle in de eredivisie. Deze week hoopt Peter Boeve dat zijn spelers een extra bonus krijgen voor de succesvolle start. "Dat hebben ze dik verdiend na deze geweldige avond", maakte hij zich sterk voor het extraatje.

FC Zwolle-Vitesse 1-0 (0-0). 58. R. Roelofsen 1-0. Scheidsrechter: Vink. Toeschouwers: 5.450. Gele kaart: Van der Haar, De Ridder (FC Zwolle); Jansen, Stefanovic (Vitesse). Rode kaart: Stefanovic (2x geel).




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 2 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.