De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 2 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Roda JC fortuinlijk
   
 

KERKRADE - De vraag laaide andermaal op, terwijl Marc Wotte de discussie eigenlijk al lang en breed had afgesloten. Kampt Willem II met de erfenis van Mariano Bombarda? De vertrokken Argentijnse spits, die ieder seizoen wel goed was voor een vijftiental doelpunten. Nadat Willem II tegen Roda JC een goede wedstrijd speelde en onverdiend met 1-0 verloor, kwam het spitsenprobleem weer aan de orde. Het karige aantal van drie doelpunten in drie wedstrijden maakt de gelederen in Tilburg niet echt rustig.

Toch wil Wotte niet over een spitsenprobleem spreken. Het boek Bombarda is voor hem al lang dicht. "Een half jaar geleden heeft Mariano zelf reeds aangegeven dat hij Willem II niet meer zag zitten en dat hij weg wilde", aldus Wotte. "Natuurlijk gingen wij daarna op zoek naar een vervanger die ook goed is voor 15 doelpunten per jaar. Maar zo'n iemand kost enkele miljoenen. Die konden wij alleen binnenhalen wanneer Geert de Vlieger of Denny Landzaat verkocht werden. Dat is niet gebeurd."

Als geen ander beheerste Bombarda de kunst om met de rug naar het doel te spelen. Zo'n speler heeft Wotte nu niet in zijn selectie. "Maar dat betreur ik niet. Bombarda kwam als spits nauwelijks uit de as. Met de huidige jongens kan ik gevarieerder aanvallen. Zonder een echte 'pinchhitter' spelen we dynamischer. We hebben nu Mourad Mghizrat, die vorig seizoen bij 24 doelpunten direct betrokken was. Cedric van der Gun is vorige week aangetrokken om het spitsenarsenaal te versterken. Hij is een toegevoegde waarde en scoorde bij Ajax toch negen doelpunten in 33 wedstrijden."

"Van Dmitri Shoukov gaat continu dreiging uit, terwijl ik ook veel verwacht van Regillio Simons en James Quinn. Maar inderdaad, een spits van wie je vijftien doelpunten in een seizoen mag verwachten, zit niet in onze selectie. Dan moeten we met z'n allen maar zestig goals maken."

Tegen Roda JC werd een dergelijke spits al gemist. De 1-0 nederlaag tekende de veldverhoudingen geenszins. "Slecht spelen en toch drie punten pakken, dat doen alleen topclubs", klonk er lachend uit sommige Limburgse monden. De realiteit gebiedt te zeggen dat de zwak spelende thuisploeg veel, héél veel geluk had. Waar de Tilburgers het grootste deel van de wedstrijd de betere ploeg waren, pakten de geelzwarten twee minuten voor het einde de zege dankzij een van richting veranderde vrije trap van Yannis Anastasiou.

"Slecht. Héél slecht", was het korte commentaar dat Wiljan Vloet had over de speelwijze van zijn ploeg. "Het leek wel alsof niets lukte en niemand in de wedstrijd zat. Geen enkele speler haalde zijn niveau. In de slotfase zag ik in dat we voetballend deze wedstrijd niet meer zouden ombuigen. Toen ben ik gaan gokken. Ik wil immers dat we baas in eigen huis zijn. Daarom heb ik een verdediger (Humprey Rudge) eruit gehaald en een extra invaller (Frederik Berglund) ingebracht."

Een daad van Vloet waarover te twisten valt. Nu de thuisploeg 'lucky' de drie punten pakte, kan zijn wissel dapper genoemd worden. Maar gezien het getoonde spel was het zeker geen logische ingreep. Vooral in de eerste helft werd een uiterst mat Roda tactisch afgebluft door Willem II. De thuisploeg had er niet op gerekend dat de Brabanders verdedigend met Jos van Nieuwstadt en Chris Janssens één op één durfden te spelen tegen de technisch vaardige Anastasiou en Christiano. Daardoor had Willem II op het middenveld steeds een man vrij en kon het vrij combineren. Met name Raymond Victoria kreeg keer op keer alle ruimte om door te schuiven. Na twintig minuten doorzag Vloet dat probleem en kreeg Sergio de taak om dieper te spelen en Victoria op te vangen.

Pas in de tweede helft ging Roda JC fanatieker de duels in en creëerde het ook enkele kansjes.

Daarbij was Anastasiou twee keer dichtbij de gelijkmaker, maar werd de Griek gedwarsboomd door zijn oud-ploegmakker van Anderlecht Geert de Vlieger. Tot in de 88e minuut een vrije trap van Anastasiou via het hoofd van Chris Janssens alsnog de beslissing bracht. "Ik sta niet meer geïsoleerd in de spits waardoor ik beter tot mijn recht kom", zei de Griek die twee seizoenen geleden nog negentien maal doel trof. "Vorig seizoen stond ik op een eiland. Nu heb ik Cristiano, Sergio en Soetaers continu in de buurt. Ik ben juist een speler die moet combineren en zo anderen beter kan laten spelen. Ik moet het hebben van voetbalintelligentie. Nu wordt gelukkig weer het spelletje gespeeld waarin ik het best rendeer."

Roda JC - Willem II 1-0 (0-0). 88. Anastasiou 1-0. Scheidsrechter: Koopman. Toeschouwers: 12.000.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 2 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.