[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL

FC Den Bosch werkt aan eerherstel

ALMELO - FC Den Bosch-trainer Gert Kruys was - ook na het met 1-4 gewonnen duel tegen Heracles Almelo - de schaamte nog niet voorbij. Daarvoor was de bekeruitschakeling tegen de amateurs van UNA nog te vers. ,,Maar met de winst hier hebben we in ieder geval iets rechtgezet", vond Kruys.

Almelo maakte zich na de florissante start op voor een nieuw avondje Heracles, maar na de stormachtige eerste twintig minuten ,,lieten we ons in slaap sussen", verwoordde trainer Gert-Jan Verbeek het later. De oefenmeester werd op zijn wenken bediend. Hij vond dat zijn ploeg de voorgaande twee gewonnen duels slechts één helft had hoeven voetballen.

Tegen FC Den Bosch volgde het eerste volledige examen en daarin werd de kwetsbaarheid van de Almeloërs pijnlijk blootgelegd. Toen de 1-0 uitbleef - dankzij kunst- en vliegwerk van doelman Kris Mampaey en gemiste kansen van Rudy Jansen en Roel Buikema en één van de verdedigers - Erwin Leurink - geblesseerd raakte, bleek de defensie telkens wankel met veel ruimte achter zich. Leurink wilde het uitzingen tot de rust, hief door zijn mankement de buitenspelval op en Stefan Jansen opende counterend in de laatste minuut voor rust de score.

Na rust werd er bij de thuisclub opnieuw niet goed geanticipeerd, verlengde Jansen op Koen van de Laak en die haalde onberispelijk uit (0-2). Het sierde Heracles dat het bleef gaan, ook bij 1-4. ,,Maar je merkt in een wedstrijd als deze dat je wat routine mist, waarover FC Den Bosch wel beschikt. We hebben niet aan de hoge verwachting kunnen voldoen en staan weer met beide benen op de grond", was Verbeek achteraf nuchter.

De sterke Van de Laak beaamde dat de wedstrijd tegen Heracles een kopie was van de ouverture tegen ADO Den Haag. ,,Toen kregen wij aanvankelijk de kansen en won ADO. Nu was het andersom. We hebben zeer geconcentreerd gespeeld, én zakelijk."

FC Den Bosch heeft A-junior Derk Schut voor drie seizoenen gecontracteerd. De robuuste aanvaller debuteerde bij de competitie-opening als invaller tegen ADO Den Haag.

Heracles Almelo - FC Den Bosch 1-4 (0-1). Jansen 0-1, 60. Van de Laak 0-2, 68. Maximiano 0-3, 69. Stegeman 1-3, 76. Van de Laak 1-4. Scheidsrechter: Temmink. Toeschouwers: 5821. Gele kaart: Rose (Heracles), Faerber, Maximiano (FC Den Bosch).

BVO Emmen - Go Ahead Eagles 4-3 (3-1). 16. Junqueira 1-0, 20. Junqueira 2-0, 27. Kooijman 2-1, 43. De Groot 3-1, 50. De Groot 4-1, 70. Leferink 4-2, 83. Leferink 4-3. Scheidsrechter: Jol. Toeschouwers: 4739. Gele kaart: Sibum, Blaauw, Arts (Emmen), Kooijman (Go Ahead Eagles).

Helmond Sport - BV Veendam 0-2 (0-0). 57. Weerman 0-1, 90. Buurmeijer 0-2. Scheidsrechter: Oskam. Toeschouwers: 2386. Gele kaart: Oomens, Dassen (Helmond Sport), Van Eijk, Klinkers, De Vries (Veendam).

TOP/Oss - Haarlem 2-0 (1-0). 27. Van den Berg 1-0, 56. Onyeike 2-0. Scheidsrechter: Langkamp. Toeschouwers: 2785. Gele kaart: Hooijboer (Haarlem).

Cambuur Leeuwarden - VVV 4-1 (3-1). 9. Bruin 1-0, 16. Jacobs 1-1, 17. Bruin 2-1, 22. Bruin 3-1, 78. Heldens 4-1. Scheidsrechter: Van Meenen. Toeschouwers: 4012. Gele kaart: Loontjens (Cambuur), Joosten (VVV).

Stormvogels/Telstar - FC Dordrecht 2-0 (1-0). 27. Holwijn 1-0, 89. Holwijn 2-0. Scheidsrechter: Van Beek. Toeschouwers: 1714. Rode kaart: 90. Sandvliet (FC Dordrecht/2 x geel). Gele kaart: Levant (Stormvogels/Telstar).

ADO Den Haag - FC Eindhoven 1-0 (0-0). 82. Calabro 1-0. Scheidsrechter: Van der Hilst. Toeschouwers: 4413. Gele kaart: Bodde, Jansen (ADO Den Haag), Need, Hese (Eindhoven).

MVV - Fortuna Sittard 0-0. Scheidsrechter: Van Hulten. Toeschouwers: 4950. Gele kaart: Daumantas, Wau (MVV), Van Barneveld, Klimek, Cagnazzo (Fortuna Sittard).

FC Volendam - Sparta 3-2 (1-2). 7. Koevermans 0-1, 41. Buys 1-1 (strafschop), 45. Koevermans 1-2, 75. Ouhsaine Ouichou 2-2, 86. Henar 3-2. Scheidsrechter: Van Dongen. Toeschouwers: 2145. Gele kaart: Salden, Buys (Volendam), Sanou, Rimkus, Van Leeuwen (Sparta). Bijzonderheid: Van der Bergh (Sparta) mist in 11e minuut strafschop.