De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 2 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Heerenveen in diep dal
   
 

ROOSENDAAL - De tijd van zalvende woorden en relativerende opmerkingen is voorbij. Heerenveen, in het verleden een fris en vrij spelend elftal, is verworden tot een kleurloos geheel dat het niet kan opbrengen om te knokken voor de punten. Gisteren ging de ploeg van Foppe de Haan kansloos ten onder bij RBC: 3-0. Schokkender is, dat het sinds de start van de competitie alleen maar slechter gaat. Het gelijkspel tegen AZ (3-3) was nog een helft te verhapstukken, daarna was de 1-2 thuis tegen RKC al een stuk slechter. De manier waarop het gisteren fout ging in Roosendaal was onthutsend. "Als je ambities hebt als Heerenveen, dan mag je nu wel van een crisis spreken. Daar moet je niet te moeilijk over doen", concludeerde aanvoerder Gérard de Nooijer eerlijk.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 25kb)
RBC'ers De Graaf, Wooter, Heije en Vos vieren de klinkende overwinning op Heerenveen.
De nummer 4 van vorig seizoen speelde zielloos. Dat was vooral verrassend, omdat de Friezen nog wat goed te maken hadden na de nederlaag tegen RKC. Karakterloos liet Heerenveen zich slachten door de gepromoveerde Brabanders. Groots was het optreden van de thuisploeg niet. Maar de centrale verdediging met Bike Oliseh en David Nascimento had de zaak aardig onder controle, terwijl de vleugelbacks Keller en Fleur helemaal niets te duchten hadden van de vleugelspitsen Samardzic en Nurmela. Omdat RBC bevlogen en fel speelde, kwam Heerenveen niet verder dan een klunzige opbouw, die regelmatig onderbroken werd. Het driespitsensysteem van Heerenveen blijkt in tijden van nood kwetsbaar en bovendien zit er in balbezit geen enkele dynamiek en beweging in de ploeg.

RBC kreeg al snel een duw in de rug toen Vos vrij kon inkoppen op een voorzet van Tininho: 1-0 na 95 seconden. Het gepruts van Heerenveen werd geïllustreerd door De Nooijer, die na 37 minuten de bal verloor, Tininho nog vastpakte maar vervolgens zag dat Wooter met een strakke schuiver raakschoot: 2-0. De 3-0 van Sillah maakte dat de drie uitblinkers aan Roosendaalse kant alle drie scoorden. Weer ging er een fout aan vooraf, ditmaal van Radomski, die overduidelijk maakte dat hij nog heel veel wedstrijdritme te kort komt.

Heerenveen blijkt achterin vooral kwetsbaar als het tegen spelers komt te voetballen die frank en vrij hun geluk durven te beproeven, zoals deze keer vooral Wooter en Vos. "Die fouten zijn nog niet eens het ergste. Zorgwekkender is dat we voetballend niets klaarmaken. En ik zie geen wil om te winnen", vatte De Nooijer de problematiek zo goed mogelijk samen.

Voor Foppe de Haan is het zorgwekkend dat hij momenteel eigenlijk op geen enkele vastigheid meer kan terugvallen. De Friese trainer wisselde de zwakke linksback Ebbinge in de rust voor Hegeman, die er ook niet veel van maakte. De terugkeer van Samardzic in Heerenveen is eigenlijk onbegrijpelijk. De Joegoslaaf speelde drie wedstrijden als linkerspits maar komt geen slak meer voorbij. Hij werd in de pauze gewisseld voor de laatste aanwinst Abgar Barsom. De Zweed kwam pas eind vorige week in het Haagje aan, maar ontpopte zich gelijk tot de actiefste, gemotiveerdste en meest dynamische Heerenvener. Dat is een veeg teken, want Heerenveen had tenminste zes weken de tijd om de ploeg mentaal/conditioneel in de steigers te zetten.

"Er zit iets in de ploeg, dat we vinden heel goed te kunnen voetballen. Ik zie te weinig strijd, te weinig beleving. We hebben heel matig tot slecht gespeeld. Na rust was het wat beter, maar bleef het tempo te laag. Er is geen dynamiek, het tempo is er helemaal uit. En de organisatie staat niet. Dat baart me zorgen", aldus De Haan.

En terwijl het Roosendaalse publiek nog vrolijk feest vierde, zaten de spelers van Heeerenveen links en rechts in het Vast en Goed-stadion als geslagen honden bij elkaar. "Je ziet aan alle spelers hoe aangeslagen we zijn", zei Johan Hansma. "Het draait voor geen meter. Een oorzaak? Als we dat wisten, dan hadden we ook de oplossing. Er zijn zóveel dingen." Met nog maar één duel, thuis tegen NAC, te gaan, moeten er wonderen verricht worden om de club klaar te stomen voor het uitduel tegen National Boekarest. De Haan krijgt nog een extraatje met de oefenpot van komende donderdag tegen Veendam. "Sommigen kunnen toveren", werd de optie op succes opengehouden.

RBC Roosendaal - Heerenveen 3-0 (2-0).

2. Vos 1-0, 38. Wooter 2-0, 66. Sillah 3-0. Scheidsrechter: Schenkels. Toeschouwers: 5000. Gele kaart: Ebbinge (Heerenveen).




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 2 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.