De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 2 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Mountainbikers
kopje onder

   
 

door Ard Bierens KAPRUN - De vuurspuwende ogen van Bart Brentjens spraken achter de aankomstlijn boekdelen. Zijn wereldkampioenschap mountainbike was in Kaprun letterlijk en figuurlijk in het water gevallen. De aanloop naar de titelstrijd verliep met een brute val een week tevoren al verre van rooskleurig, maar zoveel onheil als hem gisteren overkwam, bleek zelfs een kampioen die alles al wist te winnen klein te krijgen. Met een lekke band van de Giant-renner waren de laatste medaillekansen voor Nederland tijdens het zwaarste en spectaculairste wereldkampioenschap ooit in de eerste ronde al vervlogen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 30kb)
De Canadees Roland Green verzekert zich van de wereldtitel cross country. (Foto: AP)
Het kampioenschap in Kaprun was er één van extremen. Zaterdag streden de downhillers nog onder een stralende zon en in een temperatuur van ruim dertig graden om de regenboogtrui, gisteren kregen de deelnemers aan de crosscountry af te rekenen met hevige regenval en een ijzige kou. In beide weerstypen konden de Nederlanders niet imponeren. De afdalingstoernooien werden volgens traditie gewonnen door de Fransen Nicolas Vouilloz en Anne Caroline Chausson. Bas de Bever en Anneke Beerten nestelden zich met een 15e en een 18e plaats in de subtop. "Een beetje teleurstellend", oordeelde het Be One-duo eensgezind.

Die lijn werd gisteren door de Nederlandse crosscountryrijders doorgetrokken. Bij de vrouwen was het sprankje oranje hoop gevestigd op Daphny van den Brand. De titelstrijd - die door bronzen medaillewinnares Sabine Spitz toepasselijk werd getypeerd als potje modderworstelen - was voor de nationaal kampioene echter al voor de eerste hindernis voorbij. Bij een aanvaring met een concurrente verloor ze haar tube en daarmee alle kansen op een korte klassering. Ook voor belofte Thijs Al werd het WK een grote desillusie. Na drie valpartijen op het soms levensgevaarlijke glibberparcours was zijn zelfvertrouwen zover gedaald dat hij enkel nog naar beneden durfde te lopen. "Met fietsen had dit niets van doen."

Het meest risicovolle stuk van de omloop was door de organisatie te elfder ure nog uit het parcours gehaald. Die wijziging was in het voordeel van Filip Meirhaeghe. Bij de trainingen ging de Belgische favoriet bij de elite steevast onderuit in de technische afdaling. Het noodweer van gisterochtend werd door hem daarom met instemming begroet. De wereldbekerleider moest in de snelle, agressieve wedstrijd echter zijn meerdere erkennen in titelverdediger Roland Green, die in de finale afstand van hem en medevluchter Thomas Frischknecht nam.

Ondanks hun goede start konden Bas van Dooren en Bart Brentjens geen rol van betekenis spelen. "Onder deze omstandigheden kan ik niet beter. Toen ik vanochtend de regen hoorde, dacht ik: verdomme, waarom nu?", zei Bas van Dooren, die ook nog moest afrekenen met een aanlopende rem. "Ik kreeg mijn fiets niet meer op gang. Het was harken naar de finish." Met de elfde plaats voldeed Van Dooren niet aan de NOC*NSF-norm voor de A-status. "Ik hoop dat het NOC*NSF een beetje schappelijk is. Ik heb zowel op het EK als op het WK hartstikke goed gereden. Het zou een blamage zijn als ze nu mijn verdere ontwikkeling in de weg zouden staan."

In de strijd tegen de elementen ging ook Bart Brentjens ten onder. In kansrijke positie reed hij lek en later dwarsboomde een boom zijn opmars. Omdat zijn versnellingsapparaat in zijn wiel was gekomen, moest hij het hele laatste stuk lopen. "Als ik iets niet kon met die gekneusde ribben, was het wel lopen. Hiervoor heb ik alle pijn niet verbeten."

Kaprun. WK mountainbike. Cross country. Mannen: 1. Green (Can), 2.19.02, 2. Meirhaeghe (Bel) 0.19, 3. Frischknecht (Zwi) 1.45, 11. Van Dooren 10.25, 33. Tjallingii 20.37, 39. Peters 22.19, 41. Bakker 23.01, 42. Brentjens 23.04. Vrouwen: 1. Dahle (Noo) 2.14.05, 2. Szafraniec (Pol) 1.23, 3. Spitz (Dui) 2.48, 38. Boog-Rauwerda 32.19, 41. Van den Brand 37.39. Espoirs: 1. Absalon (Fra) 1.59.01, 2. Reuvers 16.44.

Downhill. Mannen: 1. Vouilloz (Fra) 3,2 km in 5.08, 2. Peat (GBr) 0.01, 3. Kovarik (Aus) 0.05, 15. De Bever 0.14, 40. Tholen 0.27, 66. Van Valkenhoef 0.44, 76. Van de Haterd 0.54.Vrouwen: 1. Chausson (Fra) 3,2 km in 5.45, 2. Griffiths (GBr) 0.06, 3. Giove (VSt) 0.10, 18. Beerten 0.40.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 2 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.