De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 2 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Ook muziekwebsites
lijden onder
groeiende piraterij

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 14kb)
GIANLUCA DETTORI ...meer op mobiele diensten richten...
AMSTERDAM - Hoewel het legaal via internet aanbieden van muziek als het enige juiste wapen tegen piraterij gezien wordt, bracht muziekwebsite Vitaminic slechte cijfers naar buiten. Een uitgebreide reorganisatie, waarbij een groot deel van de kantoren wordt gesloten, moet er voor zorgen dat het bedrijf eind 2003 break-even draait. Uiteindelijk zullen de kantoren in Milaan, Parijs en Londen de activiteiten overnemen van de gesloten kantoren. "We kunnen niet eerlijk concurreren met illegale diensten."

Vitaminic beheert een muziekcatalogus van bijna 500.000 liedjes die via internet legaal te downloaden zijn. Een deel is gratis op de computer binnen te halen, voor de rest moet per nummer of via een abonnement worden betaald.

Het bedrijf richt zich voor een klein deel op consumenten. Sinds enige tijd wordt het grootste deel van de omzet opgehaald bij zakelijke klanten, die bijvoorbeeld muziekcompilaties bij het bedrijf bestellen. Na de presentatie van de halfjaarcijfers stelde topman Gianluca Dettori dat zijn bedrijf zich meer op mobiele diensten gaat richten.

In Nederland sloot het bedrijf onlangs een overeenkomst met mobiele operator Dutchtone. De 1,2 miljoen klanten van dat bedrijf kunnen nu muziek beluisteren via hun mobiele telefoon of nummers aan elkaar opsturen, al dan niet voorzien van een persoonlijke boodschap. Vooral voor de nieuwe generatie telefoons (G3) wordt dit als een veelbelovende dienst gezien.

Volgens directeur Andrea Rosi is er een verklaring waarom de cijfersnou niet bepaald om over naar huis zijn te schrijven. "Uiteindelijk hebben wij hetzelfde probleem als de muziekindustrie: piraterij. Wij bieden weliswaar via internet muziek aan, waarbij per nummer kan worden betaald, maar uiteindelijk kiezen veel mensen toch voor het illegale product."

Miljoenen mensen wisselen dagelijks via software als Kazaa onder meer muziek uit zonder daarvoor te betalen. De gebruikers van dergelijke software bieden anderen toegang tot hun op de computer aanwezige multimediabestanden en mogen in ruil bij hen in de collectie grasduinen. Een gebruiksvriendelijke dienst met een bijna oneindig grote collectie muziek, films en software. Hoewel Kazaa legaal is, is het uitwisselen van beschermde werken verboden.

Rosi: "Wat ons verder parten speelt, is dat we niet eerlijk kunnen concurreren met de illegale diensten. Mensen zijn namelijk best bereid te betalen voor digitale muziek, maar dan willen ze wel op een gebruiksvriendelijke manier de keuze hebben uit een groot assortiment. Gebruiksvriendelijk zijn we, maar we hebben nog lang niet genoeg nummers om écht te kunnen concurreren."

Hoewel Vitaminic met vrijwel alle grote platenmaatschappijen overeenkomsten heeft, bleef de teller steken bij een half miljoen liedjes. De grote hits ontbreken en daar wringt nu net de schoen.

Rosi: "Iemand die de nieuwste single van Madonna legaal van internet wil downloaden, kan nergens terecht. Niet bij de maatschappijen zelf, maar helaas ook niet bij ons. Dan gaat een consument dus maar op zoek naar een illegale versie. Piraterij is nooit helemaal uit te bannen, maar je moet wel proberen het tot een acceptabel niveau terug te brengen."

Ondanks tegenvallende cijfers, tegenwerking van de grote maatschappijen en het tragere tempo waarin de ontwikkelingen plaatsvinden, blijft Rosi hoopvol. "De mobiele markt moet voor ons de doorbraak worden. Het wachten is op de nieuwe generatie toestellen met gprs. De toepassingen zijn er al.

Het is allemaal veelbelovend, onder meer omdat illegaal kopiëren hierbij helemaal geen kwestie is."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 2 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.