De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 2 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Wetsvoorstel uit ergernis om vertraging 5e baan
VVD wil mogelijkheden
bezwaarschrift beperken

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - De VVD wil ervoor zorgen dat actiegroepen niet meer keer op keer naar de rechter kunnen stappen, waardoor belangrijke overheidsplannen zoals de aanleg van wegen, jarenlang worden vertraagd.

Alleen direct belanghebbenden, zoals iemand die pal naast een nieuw geplande start- of landingsbaan van een vliegveld woont, mogen dan in de toekomst nog beroep aantekenen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 13kb)
A.J. te Veldhuis (Foto: © Dijkstra b.v.)
"Als er een spoorbaan wordt gebouwd in Utrecht, kan iemand die in Groningen woont hier niet meer bezwaar tegen maken", aldus VVD-Kamerlid Te Veldhuis, die hierover binnenkort een eigen wetsvoorstel wil indienen.

Een doorn in het oog is voor de liberaal de aanleg van de vijfde baan bij Schiphol, die in zijn ogen onnodig is vertraagd. "Doordat niet-belanghebbenden daar steeds weer naar de rechter zijn gestapt, heeft de aanleg van die baan twintig jaar geduurd. Mensen moeten niet meer uit ideële motieven beroep kunnen instellen tegen besluiten", aldus Te Veldhuis afgelopen weekeinde voor microfoon van de TROS-radio.

Toetsing

Volgens de VVD'er moet een beroepsprocedure echt eindigen nadat de Raad van State een uitspraak heeft gedaan. "Als die zich heeft uitgesproken, dan heeft de democratie gewerkt. Zodra zo'n democratisch besluit is genomen, moet je meteen aan de slag en dan moet je niet nog eens tien jaar beroepen aan je broek krijgen", aldus Te Veldhuis.

Coalitiepartner LPF bestempelt het voorstel van de liberalen weliswaar als sympathiek, maar vindt het net een stap te ver gaan. LPF-Kamerlid Schonewille waarschuwt dat er wel enige ruimte over moet blijven voor bepaalde actiegroepen om in beroep te gaan.

Als het aan hem ligt, wordt er wel een soort toetsingscommissie bij de rechtbank ingesteld. "Op objectieve gronden bepaalt de rechtbank dan of een club voldoende onderbouwde bezwaren heeft om beroep te mogen aantekenen", aldus Schonewille, die het met de VVD eens is dat de huidige praktijk te ver is doorgeschoten.

"Te vaak zie je dat actiegroepen puur een procedure aanspannen omdat ze zich willen profileren en er een mediaspektakel van willen maken. Het gaat hen alleen maar om het vertragen van een project. Daar zou een rem op moeten worden gezet", aldus Schonewille.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 2 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.