De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 30 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Uitgevers trekken samen
op in strijd om bezorger

   
 

MAARSSEN - De Nederlandse krantenuitgevers slaan de handen ineen om het structurele tekort aan bezorgers aan te pakken. Vanaf maandag gaan De Telegraaf, PCM en Wegener hun bezorgapparaat samenvoegen in vijftig gemeenten rond Utrecht en Amersfoort. De bezorgers zullen in die regio niet langer slechts de kranten van de eigen uitgever rondbrengen, maar ook de dagbladen van de twee branchegenoten. Als de proef slaagt, wordt de gezamenlijke bezorging volgend jaar naar verwachting in heel Nederland ingevoerd.

De Telegraaf, PCM en Wegener hebben voor dit initiatief een gezamenlijk bedrijf opgericht onder de naam GBB De Nieuwsbrengers. Ze investeren daarin €3,5 miljoen.

Volgens GBB-directeur Joep van der Schoot vinden de krantenuitgevers het niet verstandig om nog langer op eigen kracht het structurele tekort aan bezorgers te bestrijden. "De uitgevers staken tot voor kort veel geld in het werven van bezorgers, waarbij ze soms ook krantenjongens bij elkaar wegkochten. En dan nog kwamen ze niet aan voldoende bezorgers", vertelt Van der Schoot, die eerder bij PCM verantwoordelijk is geweest voor de krantendistributie. De uitgevers hebben door deze inspanningen de bezorgkosten de afgelopen jaren sterk zien oplopen, zonder echter dat het tekort aan bezorgers is opgelost. Het gezamenlijk bezorgen van kranten levert de uitgevers veel voordelen op. Ze beschikken door het initiatief over voldoende bezorgers. Daarmee verdwijnt ook de behoefte aan personen die volgens de regels eigenlijk geen krantenwijk mogen lopen. "De afgelopen jaren zijn ook personen die te jong of asielzoeker waren, kranten gaan rondbrengen. Als GBB zullen we er streng op toezien dat alle bezorgers aan de regels voldoen", benadrukt Van der Schoot. Door het combineren van distributiepunten en minder auto's te laten rijden, kunnen de vervoerskosten verder aanzienlijk omlaag.

GBB is vanaf maandag in de regio rond Utrecht en Amersfoort verantwoordelijk voor de bezorging van de kranten van de drie uitgevers bij abonnees en losse-verkooppunten. Het duurt echter nog even voordat alle 3000 GBB-bezorgers in het proefgebied 's ochtends zes of zeven verschillende kranten in hun fietstassen zullen hebben. In oktober worden de kranten van De Telegraaf en PCM in en rond Veenendaal voor het eerst door gezamenlijke bezorgers rondgebracht. Tot het einde van het jaar wordt de bezorging ook in de rest van het proefgebied gecombineerd.

De GBB-bezorgers krijgen vanaf april eveneens de Wegener-titels Amersfoortse Courant, Utrecht Nieuwsblad, Veluws Dagblad en Dagblad Rivierenland in hun fietstassen, wanneer het verschijningstijdstip van die dagbladen is verplaatst van de middag naar de ochtend. Tegen die tijd brengen de krantenjongens en -meisjes minimaal zes verschillende kranten rond. In totaal bezorgen ze dan circa 350.000 exemplaren.

Van der Schoot erkent dat door de veelheid aan titels het in het begin onvermijdelijk zal zijn dat bezorgers fouten maken. "Maar elke dag krijgen ze een verse lijst mee welke krant waar bezorgd moet worden. Dus al te veel vergissingen hoeven zich niet voor te doen. Want eigenlijk mag de abonnee er niks van merken dat we de bezorging hebben overgenomen."

De GBB-directeur streeft er naar dat van de 1000 kranten minimaal 996 op tijd worden bezorgd. "We leggen een heel sterke nadruk op de betrouwbaarheid van de bezorging. Want de abonnee rekent er op dat de krant elke dag op tijd op de mat ligt. En terecht."

Naast ochtendkranten (waaronder De Telegraaf, Algemeen Dagblad, de Volkskrant, Het Financieele Dagblad, Nederlands Dagblad en Trouw) gaat GBB ook de middagkranten NRC Handelsblad en Het Parool bezorgen. Het bezorgbedrijf wordt eveneens verantwoordelijk voor de verspreiding van de gratis ochtendkrant Spits.

Het is de bedoeling dat wanneer de bezorgproef slaagt, de dagbladuitgevers volgend jaar ook in de rest van Nederland de bezorging gaan samenvoegen. Waarschijnlijk zal dan ook de Noordelijke Dagblad Combinatie, dat de Leeuwarder Courant en het Dagblad van het Noorden uitgeeft, zich bij de samenwerking aansluiten.

Van der Schoot schat dat krantenuitgevers jaarlijks tientallen miljoen euro's kunnen besparen als ze in heel Nederland hun bezorgapparaat samenvoegen. "In het huidig economische klimaat kunnen de uitgevers een dergelijke besparing heel goed gebruiken. Maar het belangrijkste doel van het gezamenlijk rondbrengen van kranten, is om de hoge bezorgkwaliteit te handhaven.

Als daarmee ook nog eens geld bespaard kan worden, dan is dat heel mooi meegenomen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 30 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.