De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 30 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Hoogste boete ooit om kartelafspraken

Van onze economische redactie

   
 

AMSTERDAM - De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft de Coöperatieve Veterinair-Farmaceutische Groothandel A.U. (AUV) en boete opgelegd van 9,7 miljoen euro, de hoogste boete ooit. Dierengeneesmiddelengroothandel Aesculaap moet 750.000 euro betalen. De groothandels kregen deze boetes wegens overtreding van het kartelverbod.

Bij inkooporganisatie AUV is negentig procent van de zelfstandige dierenartsen in ons land aangesloten. Het assortiment omvat meer dan negentig procent van alle veterinair-farmaceutische producten die hier op de markt worden gebracht. Aesculaap, die ook producten van AUV verkoopt, is naast AUV de enige groothandel in Nederland die een volledig assortiment diergeneesmiddelen voert. Leden van AUV profiteren van de grootschalige inkoop: de medicijnen worden op die manier goedkoper.

AUV en Aesculaap bepaalden onderling welke dierenarts wel diergeneesmiddelen kreeg geleverd en welke niet. Beide weigerden producten te leveren aan 'vrije' dierenartsen die zich hadden gevestigd in een gebied waar al een AUV-dierenarts zat.

Zwarte lijst

"Die dierenartsen kwamen op een zwarte lijst te staan en moesten hun spullen ergens anders kopen. Omdat niemand in Nederland, naast AUV en Aesculaap, een totaalpakket aan diergeneesmiddelen verkoopt, waren de vrije dierenartsen genoodzaakt om bij verschillende fabrikanten in te kopen. Hierdoor waren zij altijd duurder uit", aldus een woordvoerster van de NMa.

Dierenartsen kregen ook geen spullen meer geleverd als zij geneesmiddelen onder de door de AUV vastgestelde prijs verkochten. Op deze manier werden de prijzen hoog gehouden.

De NMa legde de AUV de hoogste boete ooit op "omdat de AUV de grondbeginselen van de vrije concurrentie heeft aangetast". De dierenartsen hoefden onderling immers niet te concurreren door een betere dienstverlening of door het aanbieden van diergeneesmiddelen tegen een lagere prijs.

Volgens de NMa hebben Nederlanders met een kat of hond niet veel financiële schade van deze praktijken ondervonden. "Wel zijn bijvoorbeeld veehouders gedupeerd. Zij zijn over het algemeen grootafnemers van dierengeneesmiddelen", aldus de woordvoerster.

De AUV laat weten dat zij de beschikking uitermate onrechtvaardig en absoluut onacceptabel vindt. De coöperatie geeft toe dat zij dierenartsen heeft uitgesloten van leveranties, maar dat was omdat ze "niet correct omgingen met geneesmiddelen" en niet uit economische overwegingen.

De bewering dat het bedrijf verkoopprijzen zou hebben bepaald en klanten en markten zo onder leden-dierenartsen zou hebben verdeeld, is pertinent onjuist, aldus de AUV. De groothandel gaat bezwaar en zo nodig beroep aantekenen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 30 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.