De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 28 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Japan geeft biologische
oorlogsvoering toe

   
 

door Patrick Buis TOKIO - Japan heeft gisteren voor het eerst erkend dat het zich tijdens de Tweede Wereldoorlog schuldig heeft gemaakt aan biologische oorlogvoering. De bekentenis deed een rechtbank in de hoofdstad Tokio in een rechtszaak van 180 Chinezen tegen de Japanse autoriteiten. De Chinezen eisten financiële compensatie en excuses namens familieleden die waren overleden door de gruweldaden van geheime oorlogscommando's als het beruchte Unit 731.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 26kb)
Chinezen lopen naar de rechtbank in Tokio voor de uitspraak. (Foto: AP)
Hoewel de rechtbank het leed erkende, verwierp zij de zaak op grond van internationale wetgeving die individuen niet toestaat compensatie te eisen van een staat. Tijdens de rechtszaak werd voor het eerst gesproken over oorlogsmisdaden van onder andere Unit 731. Het onderwerp is in Japan momenteel actueler dan ooit. Onlangs werd het boek Biological Warfare: Unit 731 gepubliceerd dat verhaalt over medische experimenten op Chinese gevangenen en verspreiding op grote schaal van ziekten als pest en cholera via biologische wapens.

Het boek is gebaseerd op de gruwelijke verhalen van nog levende slachtoffers, maar ook op gesprekken met wetenschappers van deze Unit 731. Door de publiciteit rond het boek kwamen honderden slachtoffers en familieleden van slachtoffers met hun verhalen naar voren. Dit bleek de eerste aanzet tot de rechtszaak waarin gisteren uitspraak werd gedaan.

"De wetenschappers van Unit 731 keerden na de oorlog gewoon terug naar hun oude werkplek", aldus Fuyuko Nishisato, de auteur van het boek. "Dit zijn mensen die bij jou en mij in de buurt wonen. Zij zijn na de oorlog nooit veroordeeld. Sommigen van hen zijn getraumatiseerd door hun eigen daden. De uitdrukkingen op het gezicht van hun slachtoffers die zij levend op de operatietafel opensneden, staat in hun geheugen gegrift, die vergeten zij nooit meer. Anderen vertellen nog steeds met trots over hun daden."

Volgens Kohken Tsuchiya, hoofd van het juridische team van de slachtoffers, is het positief dat de rechtbank de gruweldaden heeft erkend. "Maar een excuus en compensatie hebben we niet gekregen, dus gaan we in hoger beroep."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 28 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.