De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 28 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Tegenoffensief Irak
werpt vruchten af

Van onze correspondent

   
 

NEW YORK - Terwijl vanuit het Witte Huis steeds fellere oorlogsretoriek klinkt aan het adres van Saddam Hoessein, is de Iraakse president een diplomatiek offensief gestart om een wig te drijven tussen pro-Amerikaanse golfstaten en de Verenigde Staten. Een offensief dat lijkt te werken, want geen enkel Arabisch land lijkt een Amerikaanse aanval op Irak te steunen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 12kb)
Saddam Hoessein (Foto: AP)
De Amerikaanse vice-president Dick Cheney liet er gisteren geen twijfel over bestaan dat hij groot voorstander is van een militaire aanval op Irak. Hij waarschuwde met name de NAVO-bondgenoten dat het tijd is voor actie in plaats van de dreiging die Saddam vormt te negeren.

"De risico's van dadeloosheid zijn groter dan de risico's van actie," aldus de vice-president. "Degenen die nu zeggen dat Irak alleen mag worden aangevallen als Saddam kernwapens aan het ontwikkelen is, zullen later zeggen dat we niet kunnen aanvallen omdat hij dan al over dergelijke wapens beschikt."

President Saddam Hoessein liet weten niet onder de indruk te zijn van Cheney's gespierde taal. "Een Amerikaanse aanval op Irak, zou een aanval zijn op alle Arabieren", zei de Iraakse president in een verklaring. De Iraakse vice-president Taha Yassin Ramadan verklaarde tijdens een bezoek aan Syrië dat hij een Amerikaanse aanval op zijn land onontkoombaar acht, zelfs als Bagdad besluit de VN-wapeninspecteurs weer toe laten.

Saddam Hoessein is een diplomatiek offensief gestart om de wereld ervan te overtuigen dat een nieuwe Golfoorlog vergaande gevolgen zal hebben voor het hele Midden-Oosten. De afgelopen dagen reisden Iraakse ministers en hoge diplomaten af naar onder meer Saoedi-Arabië, Syrië, Egypte en China om te waarschuwen voor de gevolgen van een Amerikaanse aanval.

Amerika's belangrijkste bondgenoot in het Midden-Oosten, Saoedi-Arabië, liet eerder weten tegenstander te zijn van een militaire aanval op Irak. Gisteren was de Saoedische ambassadeur prins Bandar bin Sultan op bezoek bij president George Bush op diens ranch in Texas. Hoewel Bush en Bandar formeel benadrukten dat de relaties tussen beide landen nog steeds uitstekend zijn, werd de gelegenheid gebruikt om de diplomatieke rimpels glad te strijken.

Ook kleinere golfstaten hebben hun reserves uitgesproken over een Amerikaanse militaire actie tegen Irak, die erop gericht is om Saddam voor eens en voor altijd te verdrijven. Na Koeweit en Bahrein liet ook Qatar weten tegen een dergelijke aanval te zijn.

De Egyptische president Hosni Moebarak, sinds jaren een trouw bondgenoot van Washington, benadrukte dat "er waarschijnlijk geen een Arabische staat is, die een aanval op Irak wil". Moebarak zei gisteren dat hij president Bush via de telefoon had gewaarschuwd dat een militaire interventie in Irak kan leiden tot "chaos in de regio".

Intussen gaan de geallieerde gevechtsacties boven Iraaks grondgebied gewoon door. Amerikaanse en Britse gevechtsjagers, die toezicht houden op het vliegverbod in de zogenoemde no fly-zones, schakelden twee radarstations uit. Een van de radarstations zou tevens het hoofdkwartier zijn van de militaire inlichtingendienst voor Zuid-Irak.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 28 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.