AMSTERDAM - Is het een wanhoopsdaad of een listige truc van de man, die door politie en justitie tot de absolute misdaadtop van Nederland wordt gerekend? De op handen zijnde 'biecht' van Amsterdammer Johnny Mieremet (42) - vriend en zakenpartner van de in oktober 2000 vermoorde drugsbaron Sam Klepper - bij de recherche, veroorzaakt in ieder geval opnieuw grote spanningen in de top van de onderwereld. Niet eerder deed een topcrimineel zo gedetailleerd een boekje open over dodelijk geweld in de onderwereld, witwassen van drugsgeld en afpersingen.
Het imposante hekwerk van zijn immense Belgische villa staat gewoon open. In zijn werkkamer zit de Amsterdammer, op wie door opsporingsdiensten uit binnen- en buitenland al jaren jacht wordt gemaakt. Rustig en zelfverzekerd. Het eerste wat opvalt, is een groot jachtgeweer op tafel. "Neen, ik ben niet bang om dood te gaan", zegt Johnny Mieremet. "Maar zo makkelijk als de vorige keer laat ik me natuurlijk niet meer in de val lokken. Ik heb mijn maatregelen genomen."
Mieremet doelt op de aanslag op zijn leven op 26 februari van dit jaar. Hij werd op de Keizersgracht in Amsterdam onder vuur genomen door een onbekend gebleven schutter. Een moordaanslag die de Amsterdammer wonder boven wonder overleefde. "Naderhand is nog wel gesuggereerd dat die kogels als waarschuwing waren bedoeld", zegt Mieremet. "Maar dat is echt een lachertje, het was gewoon een afrekening."
Val
Volgens de Amsterdammer had hij om één uur die dag een afspraak met zijn juridisch adviseur mr. Evert Hingst. "Die man had me 's ochtends gebeld of ik naar zijn kantoor wilde komen. Achteraf besef ik dat ik in de val ben gelokt. Hingst had me niets belangrijks te vertellen en ik stond snel weer buiten. Op het moment dat de deur achter me dichtviel, hoorde ik dat de sleutel werd omgedraaid. Op hetzelfde ogenblik - ik stond nog op de trap - komt er een man met een vuurwapen op me af. Het was van een meter afstand direct: boem, boem, boem. In een primaire reactie sprong ik van de trap en wilde wegrennen. Direct volgden er weer schoten. Ik gleed uit en kwam half onder een auto te liggen. 'Het is afgelopen, nu jaagt hij een kogel door mijn hoofd', schoot het door me heen. Maar het was voorbij. Een voorbijganger kwam naar me toe en zei dat ik rustig moest blijven liggen. Ik heb nog met het ambulancepersoneel gesproken en ben pas op de operatietafel buiten kennis geraakt."
Mieremet is de afgelopen maanden vele keren in en buiten Nederland geopereerd, kreeg in totaal veertien liter bloed toegediend en zweefde drie keer op het randje van de dood. Voor zijn eigen veiligheid werd hij enige tijd verpleegd in het gevangenishospitaal in Scheveningen. Hij knoopt zijn overhemd open om een litteken van tientallen centimeters lengte te laten zien. "Ik zeur niet over wat er is gebeurd. Wie de boksring betreedt, deelt uit en zal ook incasseren. Maar deze aanslag is voorbereid door mensen van wie ik dacht dat het vrienden van me waren. Dat maakt me erg boos. Ik weet ook zeker dat ze het een tweede keer gaan proberen. Mijn moordenaars staan hier bij wijze van spreken om de hoek te wachten."
Het motief achter de aanslag vormt volgens Mieremet een zakelijk miljoenengeschil met twee mensen: Heineken-ontvoerder Willem Holleeder en vastgoedhandelaar Willem Endstra. "Sam Klepper en ik zijn een aantal jaren geleden door Willem Holleeder met Willem Endstra in contact gebracht. Ook andere jongens uit het milieu deden en doen volop zaken met Endstra, die bereid is grote bedragen te investeren in onroerend goed, zonder dat naar de herkomst van het geld wordt gevraagd. Je kunt hem zien als de bank van de onderwereld. En Holleeder als de bewaker."
Hij vervolgt: "Na de dood van Sam Klepper (volgens Mieremet een vergeldingsactie voor twee mislukte aanslagen door de 'groep-Klepper' op Heineken-ontvoerder Cor van Hout en xtc-handelaar Ronald van Essen, JvdH) was er sprake van een onrustige situatie. Ik wist dat de Joegoslaaf Joca J. was ingehuurd om ook mij te vermoorden en heb Willem Holleeder opdracht gegeven dat met J. te gaan regelen. Holleeder kwam bij me terug met de boodschap dat ik 10 miljoen Duitse mark moest betalen en dan was de zaak uit de wereld. Dat heb ik in het voorjaar van 2001 gedaan. Hoe? Er is gewoon contant 11,5 miljoen gulden aan Holleeder betaald. Voor een deel opgehoest door mij en voor een deel door de weduwe van Sam Klepper. Kort daarna hoorde ik dat alles oké was. Holleeder vertelde dat ik me geen zorgen meer hoefde te maken. Later is me via Magdy Barsoum (een Egyptische drugshandelaar, die een paar dagen na Mieremet in de Amsterdamse Bloedsteeg werd geliquideerd, JvdH) duidelijk geworden dat Joca nooit het volledige bedrag heeft gekregen."
Grimmig
Volgens Mieremet ontstond in 2001 ook een conflict over California Properties BV, een vastgoedonderneming waar Ria Eelzak (de vriendin van Mieremet) en familieleden van Endstra de enige aandeelhouders van zijn. "In dochteronderneming Heerfur BV is een vastgoedportefeuille van 200 miljoen gulden ondergebracht. Ik was het gedoe met Endstra en Holleeder zat en mijn vriendin Ria wilde haar geld, in totaal zo'n 50 miljoen gulden. Dat vonden de heren erg lastig. De situatie werd steeds grimmiger. Ria mocht niet meer op het kantoor van Endstra komen en ook niet meer naar het kantoor op de Apollolaan in Amsterdam bellen. Op een bepaald moment was ik het zo beu, dat ik gewapend met een pistool het kantoor van Endstra ben binnengestormd. 'Ik ga het regelen, Johnny', beloofde Endstra. In plaats daarvan stuurden ze een huurmoordenaar op me af."
Volgens Mieremet is op dit moment weer een hevige machtsstrijd gaande in de onderwereld, net als na de liquidaties van Klaas Bruinsma en Sam Klepper. "Willem Holleeder roept overal dat hij de grootste wil worden. Die man is zo geraffineerd en weet mensen feilloos tegen elkaar uit te spelen. Waarschijnlijk wordt Endstra door hem ook onder druk gezet. Holleeder is er alleen maar op uit om zo veel mogelijk in zijn bezit te krijgen. Omdat hij zelf niets op zijn naam wil hebben, probeert hij alles over te schrijven naar zijn vriendin, die afkomstig is uit een rijke vastgoedfamilie met een goede reputatie. Ik heb eerder laten doorschemeren naar de politie te stappen als ze niet betalen waar mijn vriendin recht op heeft. 'Waag het niet', heeft Holleeder gezegd. 'Dan gebeurt met jou hetzelfde als met Mink K. Die heeft de IRA al achter zich aan.' Mink is ook een probleem voor Endstra en Holleeder, want die krijgt ook nog een paar miljoen."
Johnny Mieremet is gepokt en gemazeld in het criminele milieu. Hij behoorde samen met Klepper tot de inner-circle van de in '91 vermoorde drugsbaron Klaas Bruinsma. Nadien groeide hij volgens politie en justitie uit tot een crimineel kopstuk, voor wie de onderwereld een haast heilig ontzag koestert. Hij verwierf samen met Klepper de bijnaam 'Spic en Span', vanwege de grondige manier waarop tegenstanders uit de weg werden geruimd.
Na de liquidatie van Bruinsma in '91 verzonnen Klepper en Mieremet een opmerkelijke truc om buiten de machtsstrijd in de onderwereld te blijven en even uit de schijnwerpers van de politie te komen. Ze lieten zich bij Alkmaar arresteren met een auto vol wapentuig en kregen drie jaar gevangenisstraf. Ze wisten dat ze in de gevangenis niet bang hoefden te zijn en konden, toen hun straf erop zat, weer geruisloos werken aan hun missie: de grootste worden in de drugshandel.
Is de opmerkelijke beslissing van Mieremet om nu naar de politie te stappen weer zo'n truc? De Amsterdamse topcrimineel grinnikt, maar blijft serieus. "We hebben het hier niet over een spelletje. Ik heb niets meer te verliezen. Of ik word afgeschoten of ik praat met de politie, alhoewel mijn advocaat, mr. Jahae, me dat heeft afgeraden. Ik kan een boekje opendoen over witwassen en afpersen van topzakenmensen, maar heb wel een aantal voorwaarden gesteld. Daar wordt nu over nagedacht, er staat dus nog niets op papier. Ik hoef in ieder geval geen strafvermindering. De politie was daar heel verbaasd over. 'Wie runt nou eigenlijk wie', vroegen ze zich nog af. Ik ga ook niet praten over mensen met wie ik de afgelopen jaren wél goed zaken heb gedaan en die me niet hebben belazerd. Maar degenen die hier thuis op feestjes kwamen, mijn kinderen op schoot namen en krokodillentranen huilden toen ik was neergeschoten terwijl ze zelf de opdracht gaven, kunnen hun borst natmaken. Ik ben bereid zelf tien, twaalf, vijftien jaar achter de tralies te gaan zitten, maar ik neem er ook een paar mee."
Ontkennen
De afgelopen dagen is door deze krant diverse keren getracht, zowel schriftelijk als telefonisch, commentaar te vragen aan de raadsman van Willem Holleeder en Willem Endstra. Mr. A. Moszkowicz, die beiden bijstaat, laat namens iedere cliënt afzonderlijk weten dat zij ontkennen zich aan strafbare feiten schuldig te hebben gemaakt. Verder wil hij geen commentaar geven.