De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 27 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Succespaard Sylvano achter rug van Nederlands kampioene verkocht
Nachtmerrie voor
Ellen Bontje

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 24kb)
Ellen Bontje en Sylvano in gelukkiger tijden. In Kootwijk wint het succesvolle duo de selectiewedstrijd voor het WK. Of Bontje de hengst na de Wereldruiterspelen ook nog tot haar beschikking heeft, blijft onduidelijk, nadat hij van eigenaar is veranderd. (Foto: ANP)
DREIEICH - Tot afgrijzen van Nederlands kampioen dressuur Ellen Bontje is haar succespaard Gestion Sylvano N. achter haar rug om verkocht aan een paardenhandelaar. De erfgenamen van de oorspronkelijke eigenaar, de Duitse miljonair Neff, lieten de 44-jarige amazone na diens overlijden geen keus: óf een buitenproportioneel bedrag betalen, óf de 17-jarige hengst, die al negen jaar bij haar op stal staat, inleveren. "Neffs zoon deed een belachelijk bod. Het had me op slag aan de bedelstaf gebracht, als ik 'ja' had gezegd." Sylvano werd daarop verkocht aan de Duitser Paul Schockemölhe. Bontje: "Hij wil Sylvano misschien alsnog verkopen. Ik heb in ieder geval de verzekering dat Sylvano en ik het wereldkampioenschap kunnen rijden."

Het wak waar ze de afgelopen dagen in zat, is ze langzamerhand alweer uitgeklauterd. Hoewel Ellen Bontje zich in eerste instantie wilde afmelden voor de Wereldruiterspelen, richt ze zich nu alsnog op de landenwedstrijd dressuur, waarmee het WK in het Spaanse Jerez op 11 september begint. Bontje: "Het is oneerlijk naar de rest van het team toe, als ik nu afhaak. De nieuwe eigenaar, Paul Schockemöhle, heeft mij op het hart gedrukt dat ik tijdens de Wereldruiterspelen gewoon de beschikking heb over Sylvano. Ik moet hem maar geloven. Dat is moeilijk. Je hoort de ergste geruchten. En als klap op de vuurpijl is net anderhalf uur geleden (gisteren, red.) Gestion Rubrioso N. opgehaald. Hij is onderdeel van de verkoop, ze wilden hem opeens op stal hebben. Ik kreeg één telefoontje en binnen een uur stonden ze op de stoep. Nu heb ik dus alleen Sylvano nog over. Maar ik wil niet meteen spoken zien. Ik ga ervan uit dat Schockemölhe zich aan zijn woord houdt, betreffende Sylvano en het wereldkampioenschap."

De nachtmerrie kwam twee weken geleden haar erf oplopen in het Duitse Dreieich. Neffs zoon en zijn vrouw kwamen 'even' met haar praten. Bontje in eerste instantie nuchter: "Helemaal onverwacht was het niet, want na Neffs overlijden - hij leed aan suikerziekte - kwamen er steeds meer onduidelijkheden aan de oppervlakte over zijn testament. Er was niets te vinden over de paarden. Ik voelde dus al nattigheid. Neffs zoon is nooit een liefhebber van zijn vaders hobby geweest."

Daarna, geëmotioneerd: "Eerst vertelden ze me dat Sylvano in groepsverband werd verkocht. Ook Rubisio, hier op stal, werd mee verkocht. Ik protesteerde heftig. Daarna kon ik Sylvano ineens wel weer alleen kopen. Maar voor een bedrag, dat alleen door de sjeiks of Aziaten wordt neergelegd. Zoveel geld, ik praat over vele miljoenen euro's, heb ik gewoonweg niet. Ik heb geprobeerd uit te leggen dat ze een enorme inschattingsfout maakten. Sylvano heeft de stal Gestüt Im Niedern van de familie Neff groot gemaakt. De oude Neff begreep dat dondersgoed."

"Het was een lastig paard, temperamentvol. Ik heb er verschrikkelijk veel tijd en energie in gestoken. En niet voor niets. Sylvano heeft Gestüt Im Niedern wereldberoemd gemaakt. Overal waar de oude Neff kwam, werd-ie op zijn stal en Sylvano aangesproken. In zijn eerste jaar werd er al vier miljoen dollar voor hem geboden. Daarna is hij alleen maar beter geworden. Met als hoogtepunt dit seizoen. Hij mag zeventien zijn, hij loopt als een zevenjarige. Hij doet dit jaar niets anders als winnen. Het Nederlands kampioenschap, de selectiewedstrijd voor het WK in Kootwijk. Als ik hem in de ring breng, staat-ie er."

Geen enkel argument kwam echter aan bij de erven. Bontje teleurgesteld: "Sylvano moest gewoon weg voor de hoofdprijs, wat voor morele bezwaren daar ook aankleven. Als je zo'n smeekbede hoort als ik heb gehouden, dan denk je er uit menselijke overwegingen toch gewoon nog even over na? Niet dus. Voor ik het wist, waren alle paarden verkocht."

Er blijft nog één mogelijkheid open. "Samen met mijn sponsors heb ik een bedrag bij elkaar gesprokkeld. Daarmee hebben we een laatste bod op Sylvano uitgebracht bij Paul Schockemölhe." De Duitser houdt het momenteel in beraad. Telefonisch liet hij weten dat er zeker over te praten valt. Bontje besluit: "Het rottige is natuurlijk dat ik emotioneel betrokken ben bij de verkoop van Sylvano. Ik ben geen paardenhandelaar. Ik hou van dat beestje, ben dag in, dag uit met hem bezig. Natuurlijk wil ik hem koste wat het kost bij me houden. En dat weten ze. Daarom hoop ik dat Schockemölhe me geen poot wil uitdraaien, maar dat hij zijn hart laat spreken. Zo niet, dan ben ik niet alleen gebroken, maar dan is er ook voorgoed een einde gekomen aan een unieke combinatie."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 27 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.