De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 27 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Exotisch avontuur
Martin Koopman
van korte duur

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 15kb)
Martin Koopman (Eigen foto)
DEVENTER - Door geldgebrek gedwongen is Martin Koopman afgelopen weekeinde teruggekeerd uit Congo, waar hij sinds zeven weken trainer was van de topclub AS Vita uit de hoofdstad Kinshasa. De oud-trainer van onder meer FC Den Bosch en BV Veendam ontving in het Afrikaanse land nog geen cent van zijn salaris en werd vorige week bovendien zijn hotel uitgezet omdat de club ook de hotelrekening niet betaalde. "Ineens stond ik op straat en kon geen kant meer op. Al mijn spullen liggen nog in dat hotel, zelfs mijn mobieltje. Ik ben toen maar op zoek gegaan naar de Nederlandse ambassade, die echt geweldig voor mij is opgekomen."

Na een trainersloopbaan van elf jaar bij rustige clubs in de provincie koos de 46-

jarige Koopman afgelopen zomer voor het avontuur. Niet alleen kon hij een contract voor vier maanden tekenen bij de immens populaire volksclub Vita ("Het Feyenoord van Congo"), bovendien zou de Deventenaar in het woelige Afrikaanse land bondscoach kunnen worden.

Anderhalve week geleden zag Koopman die functie echter aan zijn neus voorbij gaan. Inmiddels had Koopman ook andere zorgen aan zijn hoofd. "Qua voetbal is het schitterend om daar te werken. De jongens zijn zo gedreven en ik heb enorm veel progressie kunnen boeken met de groep. Ook het leven daar is me niet slecht bevallen. Alleen gaat het natuurlijk wel door je kop spelen als je contract niet wordt nagekomen."

Wekenlange pogingen de president van de club, een in België woonachtige Congolese zakenman, tot inkeer te brengen leverden echter niets op. En toen het hotel paal en perk stelde, werd het probleem acuut.

De Nederlandse ambassade hielp hem echter uit de brand. "Toevallig hing daar op het prikbord een krantenartikel waarin werd beweerd dat ambassades slecht opkomen voor Nederlanders in het buitenland. Mijn ervaringen zijn heel anders. Ik trof twee Groningers die fantastisch voor mij hebben gezorgd."

De ambassade regelde de terugreis, die Koopman met pijn in het hart aanvaardde. "Het voetbal ging geweldig. In twee van de drie competities die je daar speelt, stonden we bovenaan. De jongens waren getalenteerd en vonden het schitterend om met een Europese trainer te kunnen werken, want ze dromen er allemaal van om in Europa te gaan spelen. Toen bekend werd dat ik uit het hotel was gezet, kwamen ze naar de ambassade om afscheid te nemen. En dat ging er best heel emotioneel aan toe."

De entourage van het voetbal beviel Koopman ook. "Bij onze eerste thuiswedstrijd zaten 105.000 supporters. Een groter contrast met de Lange Leegte van Veendam is natuurlijk niet denkbaar. Na de wedstrijd gingen we met de spelersbus door de volksbuurten, waar de mensen zingend en dansend langs de weg stonden."

Omdat Koopman het zo goed naar zijn zin heeft gehad bij Vita, overweegt hij terug te keren. "Als het probleem met de betaling kan worden opgelost, wil ik graag terug. Op 1 september spelen we in de kwartfinale van de Afrikaanse Cup voor bekerwinnaars tegen het Marokkaanse Wydad Casablanca. Daar wil ik graag bij zijn. Maar dan moet alles voor donderdag zijn geregeld, zodat ik vrijdag terug kan vliegen. Anders heb ik niet genoeg tijd meer om de ploeg goed voor te bereiden."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 27 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.