De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 27 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Na zoveel regen
is de rek er bij
veel agrariërs uit

   
 

AMSTERDAM - Niet alles van zijn oogst is verloren gegaan. Zo verwacht biologisch boer Wridzer Bakker uit Munnekezijl dat zo'n 80% van de aardappelen uit de grond kan worden gehaald. Ook kan hij nog bloemkolen oogsten, maar de ongelijke groei in het gewas maakt dat wel een stuk moeilijker dan normaal. Het slechte weer trekt een zware wissel op de boeren. "De rek is er uit, financieel en mentaal."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 13kb)
Complete arealen van boeren staan onder water. (Foto: ANP)
Niet zo vreemd, concludeert hij. "De laatste vijf jaar hebben we vier jaar met hevige regenval te maken gehad. Het begon in 1998. Het enige jaar dat relatief goed was, was 1999." Het slechte weer laat de agrariërs niet onberoerd. Volgens Bakker de reden dat er weer veel sprake is van schaalvergroting. "Eind jaren zestig, begin jaren zeventig is het in het noorden ook heel nat geweest. Toen stopten veel kleinere bedrijven met hun bedrijf. Anderen namen het land over en konden flink groeien. "Op dit moment zie je dat weer gebeuren. De rek is er bij sommigen uit, financieel en mentaal."

Hoe groot de schade op zijn bedrijf van 42 hectare zal uitvallen, weet hij nog niet. "Dat is zo moeilijk te becijferen. Ik weet nog niet hoeveel gewas ik precies van het land haal. Bovendien zit je met de prijzen. Vorige week bracht een bloemkool een matige prijs op, de week daarvoor was de prijs juist weer goed." Wat de aardappelen betreft heeft hij wel een idee: "Zeker €10.000."

Hoewel het slechte jaren zijn geweest, stoppen doet hij niet. "Daarvoor is het een veel te leuk vak. Bovendien zie je dat de mens toch elke keer weer geneigd is zich te verbeteren. Zo heb ik laatst met iemand gepraat over hoe we de knelpunten in de waterafvoer moeten oplossen."

Zo'n zelfde soort gesprek vond ook in Biervliet (gemeente Terneuzen) plaats. Totaal ander gebied in Nederland, precies dezelfde problemen. Zoals op het 70 hectare grote bedrijf van Theo Buysse. Net als Bakker verbouwt hij aardappelen en diverse soorten groenten, en net als Bakker heeft hij natte jaren achter de rug.

De afgelopen 27 dagen viel er maar liefst 191 millimeter regen op zijn land. "Normaal valt er zo'n 60 millimeter. De afvoercapaciteit is daar niet op berekend, die bedraagt tien millimeter per etmaal. Iedereen weet dat als aardappelen 24 uur onder water staan, ze rot zijn."

Van de 17 hectare aardappelen die hij heeft staan, is twee hectare niet meer te oogsten. Ook de uien hebben het zwaar gehad. Op dit moment liggen de uien te drogen voordat ze van het land worden gehaald. Door de regen kunnen ze helemaal niet drogen. Van de 11,5 hectare is ook twee hectare verwoest.

Wat de bruine bonen betreft kan Buysse nog geen raming maken.

Voor dit jaar raamt Buysse het verlies op zeker €20.000. "Normaal zou dit op te brengen zijn, ware het niet dat het in 1998 ook al is gebeurd." En vorig jaar. Het extreem slechte weer in september zorgde voor een strop van €30.000. "Ik had wel wat eigen vermogen waarop ik kon interen, maar een financiële opsteker zou zeer welkom zijn. Je zet alles op alles om een bepaald rendement te behalen, maar tegen de natuur vechten valt niet altijd mee."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 27 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.