De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 27 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  PHILIPS EN ING DRUKKEN BEURS; CMG SNOEPJE VAN DE DAG
AEX vindt weg omlaag
   
 

AMSTERDAM - De Amsterdamse aandelenbeurs zakte gisteren aan het eind van de handelsdag weg nadat deze verreweg de hele dag rond het slot van vrijdag had bewogen. In de laatste anderhalf uur spoedden met name beleggers in hoofdfondsen zoals Philips, ING en Aegon zich richting uitgang. De AEX sloot zodoende 10,45 punten lager op 379,87, oftewel een verlies van 2,68%. De Midkap verloor 2,96 punten op 382,96.

De handel ging gistermorgen met een katterig gevoel van start. Bij zeer kleine handelsvolumes kwamen de koersen aanvankelijk nauwelijks in beweging. Helemaal stil lag de schermenhandel op de optiebeurs, nadat deze gedurende een uur uit de lucht werd gehaald wegens een technisch probleem. Handelaren reageerden gelaten op de zoveelste storing van het handelssysteem. Pas tegen het openen van Wall Street begonnen de volumes wat op te lopen, met name omdat in New York de stemming in vervolg op vrijdag weer negatief was.

Elektronicaconcern Philips voerde het verlies in de AEX aan, met een waardevermindering van 5,8% op €22,18. De 'flippen' werden gevolgd door ING dat exclusief €0,48 dividend, €1,05 in moest leveren op €22,65. Hoofdfonds CMG knalde met een koerswinst van ruim 20% omhoog naar €1,25. Volgens handelaren is dit veelgeplaagde aandeel momenteel zó goedkoop, dat beleggers een aardig winstje kunnen pakken door in te spelen op de halfjaarcijfers van komende donderdag.

Volgens de Australische krant Sydney Morning Herald is voedingsconcern Nutreco van plan de Australische kweker Tassal in te lijven. Nutreco wilde niet reageren op het bericht. Volgens het dagblad in Sydney wil Nutreco €25 mln bieden voor Tassal. Nutreco houdt al 10% in het Australische kweekbedrijf. Ook bleek gisteren dat het concern onderworpen zal worden aan een onderzoek van de Europese Commissie naar de dumppraktijken die haar Chileense dochter Marine Harvest pleegt op de Ierse en Schotse markt. Het aandeel sloot desondanks 3% hoger op €24,00.

Rond DSM gonsde het gerucht dat het één van de partijen is die een bod gaan uitbrengen op het fijnchemie-onderdeel van het Zwitserse Roche, dat momenteel in de etalage staat. Naast DSM zouden volgens een Britse zakenkrant ook nog andere partijen in de race zijn, met name investeringsmaatschappijen. De prijs van het Roche-onderdeel wordt door analisten geschat tussen de €2,4 miljard en €3 miljard. Hoofdfonds DSM sloot €0,58 hoger op €44,51, terwijl het zich onthield van commentaar op het gerucht.

Het bouwconcern Heijmans blijkt grote moeite te hebben een opvolger te vinden voor de wegens ziekte vertrekkende topman Joop Janssen. Volgens Heijmans staan bestuurders bepaald niet in de rij om het stokje van Janssen over te nemen. Als reden hiervoor wordt de zojuist gestarte parlementaire enquête naar de bouwfraude genoemd. Hierdoor staat de gehele sector in een kwaad daglicht. Heijmans sloot zes cent hoger op €17,24.

Ordina koerste in aanloop op de halfjaarcijfers 7,1% hoger op €5,89. Verwacht wordt dat de automatiseerder vandaag een winst vóór afschrijving van goodwill zal rapporteren van €8,5 miljoen. Dat is een daling met 44% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Drie maanden geleden waarschuwde Ordina al voor een fors lager resultaat.

Ballast Nedam kwam uit op zijn laagste beurskoers ooit: €6,50. Dat was 3,3% lager dan het slot van vrijdag. Verwacht wordt dat de bouwer volgende week met nieuws naar buiten komt over het afstoten van de Britse activiteiten. Samen met ABN Amro worden momenteel de strategische opties van het bedrijf onderzocht. Een extra ontslagronde wordt als onvermijdelijk gezien.

Het aandeel Axa Stenman steeg met 2,8% tot €11,82. De producent van fietssloten en hang- & sluitwerk maakte gisteren een winstsprong met 19% bekend. Daarmee lijkt het bedrijf kordaat uit het dal te komen waarin het vorig jaar belandde. Vooral kostenbesparingen droegen bij aan het herstel. Voor heel 2002 voorziet het bedrijf een 'belangrijke' stijging van de winst.

Automatiseringsbedrijf Magnus verloor 8,2% op €0,45 op het nieuws dat zowel de voltallige raad van bestuur als de raad van commissarissen per direct opstapt. Handelaren konden er weinig meer van bakken dan "dat er alweer ruzie in de tent" is. "Het lijkt wel een stoelendans. Op die manier komt het bedrijf echt nooit uit zijn verliezen."

De koers van het aandeel Boskalis Westminster dikte met 0,3% aan tot €30,05. Analisten van SNS Securities verlaagden koersdoel voor de baggeraar van €36 tot €33. Ook de winsttaxaties werden neerwaarts bijgesteld. De SNS-analisten zijn onder andere teleurgesteld in de magere winstbijdrage van het Griekse Archirodon waar het bedrijf sinds vorig jaar een belang in houdt.

Bart Mos



 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 27 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.