De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 27 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Chip in fietsslot
zorgt voor winstgroei
bij Axa Stenman

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Het fietsslot met antidiefstal-chip heeft Axa Stenman er weer bovenop gekregen. In de eerste helft van dit jaar vonden de eerste half miljoen met chip uitgeruste fietssloten hun weg naar de consumenten. Trots kondigde bestuursvoorzitter Cees Oosterhoorn gisteren dan ook een 19% hogere halfjaarwinst aan.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 27kb)
CEES OOSTERHOORN ...wellicht volgend jaar marktherstel...
De schatting dat Axa Stenman er dit jaar in slaagt om er 700.000 à 800.000 stuks van te verkopen, zal zonder veel moeite gehaald worden. Wat niet wil zeggen dat nu alle problemen uit de lucht zijn voor Axa Stenman. Om de chip helemaal optima forma te laten functioneren moet nog flink wat geïnvesteerd worden in een fietsregistratiesysteem. De systemen van Axa en concurrent Accell moeten nog dit jaar op elkaar afgestemd kunnen worden. In de eerste helft van dit jaar was Axa Stenman daar €0,5 miljoen aan kwijt.

Wie zo'n nieuwerwets slot wil kopen, komt overigens bedrogen uit. Het fietsslot met chip is alleen verkrijgbaar als onderdeel van een nieuwe fiets. Pas op termijn komen losse sloten op de markt.

Het Veenendaalse bedrijf is daarnaast actief als producent van hang- en sluitwerk. Daar gaat het minder goed. Het aantal voltooide woningen zal dit jaar lager uitkomen dan vorig jaar. En ook het aantal verleende bouwvergunningen zal lager zijn. Daarnaast is de beschikbaarheid van bouwgrond een knooppunt voor deze divisie.

De toekomst ziet er niet bepaald rooskleurig uit. Marktherstel is volgens Oosterhoorn nog ver weg. "De consument zit op zijn centen", mopperde hij. "Zo gauw het consumentenvertrouwen terug is, zal er meer weer geld worden besteed aan beveiliging." Wanneer herstel zal inzetten, durft Oosterhoorn niet te zeggen: "Wellicht volgend jaar."

Over de eerste helft van dit jaar boekte het bedrijf uit Veenendaal een winst van €2,3 miljoen. Dat is 19,7% meer dan de magere €1,9 miljoen die het vorig jaar in deze periode behaalde. Per aandeel steeg de winst van €0,26 tot €0,74. Voor geheel 2002 wordt een winstgroei voorzien die ligt tussen de 12 en 20%.

De onderneming kreeg de winst op dit peil door vorig jaar flink te schrappen in het aantal arbeidsplaatsen en ferme kostenbesparingen door te voeren. Dit jaar is door natuurlijk verloop ook nog eens 5% van de werkgelegenheid teruggebracht. Er wordt weer voorzichtig gebruik gemaakt van uitzendkrachten. Daarnaast werd er volgens financieel directeur John Roberts stukken goedkoper ingekocht.

De omzet daalde met 3% tot €35,4 miljoen. Die daling was voor een groot deel het gevolg van de enorm lage vraag naar fietsaccessoires in heel Europa. In Duitsland had het bedrijf erg veel last van prijsconcurrentie. "Dat is echt een knokmarkt."Axa Stenman komt uit een diep dal. Vorig jaar daalde de winst met 44,8%. Daardoor viel de nettowinstmarge terug van 8,8 tot 5,3%. Nu is deze weer een beetje opgekrabbeld tot 6,5%.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 27 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.