De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 27 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Ahold biedt gedwongen
op restbelang
Chileense super

Van een onzer verslaggevers

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 27kb)
Chileense beursregels verplichten Ahold tot een openbaar bod op 30,3% van de aandelen Santa Isabel.
ZAANDAM - Het doorsnijden van zijn banden met de omstreden Latijns-Amerikaanse zakenfamilie Peirano pakt voor supermarktconcern Ahold $50 miljoen duurder uit dan half augustus nog werd voorzien. Doordat het eerder partner Velox Retail Holdings uitkocht en volledig eigenaar werd van de - tot dan toe - gezamenlijke onderneming Disco Ahold International, is Ahold nu gedwongen een openbaar bod te doen op de resterende 30,3% in Santa Isabel, de op twee na grootste supermarktketen in Chili. Ahold doet dat bod met ingang van 3 september, zo werd gisteren bekend.

Ze hebben er ongetwijfeld flink mee in hun maag gezeten, in Zaandam. In Paraguay en Uruguay is justitie druk doende om in kaart te brengen hoeveel geld Juan, Jorge, Dante en José Peirano hebben weggesluisd van hun banken - waaronder Banco Velox - naar het buitenland en andere onderdelen van hun bedrijfsimperium, waaronder de supermarkttak Velox Retail Holdings.

Met de familie Peirano ging Ahold zelf in 1998 in zee, toen met Velox Retail Holdings een meerderheidsbelang werd genomen in de Argentijnse supermarktketen Disco. Tegelijkertijd nam de gezamenlijke Velox/Ahold-onderneming - Ahold Disco International - een 37%-belang in Santa Isabel, toen nog de nummer twee in Chili. Het belang in Santa Isabel werd onder meer door een openbaar bod uitgebreid tot bijna 70%, zodat Ahold Disco International ook hier de touwtjes in handen kreeg.

Half augustus dit jaar kocht Ahold Velox Retail Holdings uit en kreeg het de volledige zeggenschap over Disco Ahold International. Half juli werd al bekend dat Velox Retail in gebreke was gebleven ten aanzien van een aantal bankschulden. Als gevolg daarvan was Ahold verplicht leningen en vrijwel alle door Velox Retail gehouden aandelen in Ahold Disco International over te nemen voor ongeveer $490 miljoen.

Leuke bijkomstigheid was dat Ahold door de overname in één keer af was van de ongetwijfeld zeer vervelende publicaties over de familie Peirano die evenzo ongetwijfeld nog gaan volgen. Minder leuk was dat de leningen en aandelen in het tweede kwartaal, dus eigenlijk meteen al, met €350 tot €450 miljoen moesten worden afgewaardeerd, omdat Ahold voor de aandelen van Velox Retail te veel moest betalen.

Dat laatste was het gevolg van afspraken uit het verleden, die analisten al ronduit dom hebben genoemd. Het directe belang van Ahold in Ahold Disco International nam door de overname toe tot 100%, en het belang in Santa Isabel tot 69,7%. Dat laatste verplicht de Zaanse grootgrutter nu tot een bod op alle resterende uitstaande aandelen van de Chileense supermarktonderneming, stelt een woordvoerster onder verwijzing naar Chileense beursregels.

Als alle uitstaande aandelen Santa Isabel en zogenoemde Amerikaanse Depository Shares (ADS) worden aangemeld, kost het gedwongen bod Ahold $50 miljoen, aldus de zegsvrouw. Ahold verwacht dat het bod op 3 oktober af kan lopen. Als de resterende - volgens de woordvoerster "met name particuliere - aandeelhouders hun stukken aanmelden, wordt Ahold volledig eigenaar van een matig draaiende supermarktonderneming met bijna 12.000 werknemers, 117 winkels en een omzet van €771 miljoen (2001).

Het verlies over de eerste drie maanden van dit jaar kwam uit op 12 dollarcent per ADS. Volgens Santa Isabel zelf deed de supermarktonderneming het daarmee stukken beter dan het eerste kwartaal van 2001, toen de teller nog bleef steken op 26 dollarcent verlies per aandeel. Topman Eduardo Orteu zei ten tijde van de publicatie van de eerstekwartaalcijfers dat "de verbetering een weerspiegeling is van de goede prestaties van onze nieuwe winkelformules, een verkoopmix die winstgevender is en voortdurende kostenbesparingsprogramma's".

Orteu, naar verluidt een vertrouweling van de familie Pareino, is nog steeds de baas bij Santa Isabel. Sommigen hadden verwacht dat hij op een zijspoor zou worden gezet.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 27 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.